Menu

Szent Iván éj zenével, tánccal

2011.07.06.

Az elmúlt évek során minden év decemberében kulturális programokkal zárták az évet a kerületi kisebbségek. Tavaly télen erre nem került sor, ami ugyan nem maradt el, csak egy pár hónapot csúszott.

Így nem évbúcsúztatás, hanem egy Szent Iván éji összejövetel kerekedett, amely június 24-én volt a Pestújhelyi Közösségi Házban. A program igazán fergeteges volt, hiszen a bolgár, a görög, a horvát, a német, az örmény, a szerb, az ukrán tánc és zene mellett a kulináris élvezetekre is jutott idő.
Az est során Kuzma Zsuzsával, a kerületi Horvát Kisebbségi Önkormányzat tagjával, mint a program főszervezőjével beszélgettem a program előzményeiről.
-A tavalyi választásokat követően december elején László Tamás polgármester támogatásáról biztosított, hogy szervezzük meg a szokásos év végi programot. Az idő azonban szorított bennünket, így a kerületi kisebbségek kérésére erre a rendezvényre most kerülhetett sor. A német gyerekek- a Neptun iskola diákjai- tartottak egy zenés- táncos bemutatót, illetve Szabó Zoltán néprajzkutató magáról a Szent Iván éji hagyományokról beszélt. Az örményeket Avedekián Viktória képviselte, aki csodálatos hangjával varázsolta el a közönséget- vidám népdalokat, gregoriánokat adott elő, az ukránok pedig szintén a Szent Iván napjához fűződő szerelmes, vidámabb dalokkal kedveskedtek. A görög Iliosz táncegyüttes, majd a bolgárok részéről Hadzsikosztava Gabriella, elnök és egyben színművész egy olyan népszokás megvalósulását mutatta be a színpadon, amely Bulgáriában is már csak néhány faluban ismert: a házasságkötés előtt a menyasszony hogyan készül, milyen arcfestést alkalmaz, milyen dalokat ad elő. A Román Kisebbségi Önkormányzat részéről a Szitko házaspár versmegzenésítésekkel lépett a publikum elé, míg a szerbek részéről a Tabán együttes tartott egy kis műsort. A program végén a horvátok meghívására a tököli Koló együttes tartotta a jó hangulatú táncházat.
Közben a különböző kisebbségek a gasztronómia területéről elhozták jellegzetes ételeiket egy kis kóstolásra, melyeket szívesen fogyasztottak a részt vevők: az örmények a dolmát (szőlőlevélbe töltött hús), a görögök a muszakát, a kebabot a bolgárok, a csevapot a szerbek, míg a horvátok is hasonló húsételt alkottak erre az estre.
S bár az időjárás nem kedvezett annak, hogy az egész esti programot a kertben lehessen megtartani, de a tűzugrás nem maradt el. Elég sokan ott maradtak éjszakáig, hogy ennek a hagyománynak hódoljanak. A tradíció szerint a szerelmeseknek közösen kell a tüzet átugorniuk, ezzel is megerősítve a kapcsolatukat.

Képgalériák

Szent Iván éj a PeKH-ben