Menu

Újpalotai Nyári Játékok

2011.06.23.

Az Újpalotai Nyári Játékok, mint új szabadtéri programsorozat terve már hosszú évekkel ezelőtt megfogalmazódott. A koncepció lényege, hogy a már három évtizedes hagyománnyal rendelkező Újpalotai Napok mellett más hangvételű, tematikus programmal, színházi előadásokkal és koncertekkel gazdagítsuk a nyári kínálatot. Elképzelésünk megvalósítását segítette, hogy az utóbbi két év szakmai tapasztalata alapján kínálkozott egy olyan helyszín, mely esztétikájával, bensőségével, bizonyos szeparáltságával és infrastruktúrájával lehetőséget ad az általunk elképzelt program megvalósítására. Ez a helyszín a Boldog Salkaházi Sára templom udvara (XV. Pattogós u.1.).

Az Újpalotai Nyári Játékokkal ugyancsak hagyományt szeretnénk teremteni. Bízunk benne, hogy az évente megrendezésre kerülő színvonalas programok igényes szórakozást és kulturális élményt nyújtanak a városrész és az egész kerület közönsége számára. Ennek reményében a programoknak készséggel helyet adó partnerünk az Újpalotai Katolikus templom és a szervező Újpalotai Szabadidő Központ szeretettel vár minden érdeklődőt 2011. június 27-től július 1-ig az Újpalotai Nyári Játékokon, a XV. kerület, Pattogós utca 1-ben.

Június 27. hétfő 20 óra – A KÖLTŐ UTAZÁSA (90’) Ferenczi György, a Rackajam és a Petőfi Vándorszínház előadása

Az előadás alapja Ferenczi György 2006-os Petőfi albuma. Ferenczi György ezzel az albummal leemelte a távolságtartó, unalmas piedesztáljáról a fiatal költőt és 21. századi mondanivalóvá formálta költeményeit. A produkció a CD zenei anyagára, és néhány, erre a bemutatóra készülő új számra épít. A közel egyórás akusztikus koncert a Petőfi leveleiből íródott színdarabba épül. A másfél órás színházi előadás látványvilága, a költő korának vándor-színházait, vásári mutatványosainak világát idézi. Az eredmény egy klasszikus irodalmi alapokon nyugvó, sodró hangulatú vidám zenés utazás.

Zene: Ferenczi György és a Rackajam. Honleányok: Bálint Tünde, Gulyás Réka, Pilári Lili. A költő hangja: Szabó Sipos Barnabás. Dramaturg: Borsa Kata. Tervezte és rendezte: Pál Kálmán

Június 28. kedd 20 óra VUJICSICS EGYÜTTES KONCERTJE (80’)

Az együttes 1974-ben alakult Pomázon. A hazánkban élő délszláv nemzetiségek, elsősorban a szerbek és horvátok változatos és gazdag népzenei hagyományának ápolását tűzte ki céljául.

Mára már Európa folkzenekarainak élvonalába tartozik. A tragikusan elhunyt zeneszerző és népzenekutató Vujicsics Tihamér munkásságát folytatva gyűjtik, és dolgozzák fel a magyarországi szerbek és horvátok zenéjét, szólaltatják meg dallamaikat sajátos hangzású hangszereiken.

Június 29. szerda 20 óra – BESH O DROM KONCERT (90’)

A népzenei alapokra épülő világzenét játszó együttes jellemzője a sokszínűség. A koncerteken magával ragadó hangulatot teremtenek és szinte mindenkit táncra késztetnek. Fellépésük garancia a minőségi, sodró hangulatú, lendületes koncertre.

Június 30. csütörtök 20 óra – CSILLAGLÉPŐ CSODASZARVAS (90’) a Nagyváradi Magyar Színház – Lilliput Társulat előadása

A nagyváradi Lilliput Társulat a magyarság legősibb eredetmondáját, a csodaszarvas regéjét viszi színre Arany János és Buda Ferenc, Kossuth-díjas költő szövege alapján. A bábosok nem rejtőznek paraván mögé, végig színpadon vannak. A szépen faragott bábok Hunort, Magyart és honfoglaló társaikat jelképezik. A sámándobok az árnyjáték eszközévé vagy éppen lovakká alakulnak, miközben a háttérben fel-feltűnik az ifjakat csalogató csodaszarvas…

Írta: Buda Ferenc, Kossuth-díjas költő Zene: Szokolay Dongó Balázs, Bolya Mátyás. Báb- és díszlet: Balla Gábor. Koreográfus: Dimény Levente. Rendezte: Rumi László, Blattner Géza díjas

Július 1. péntek 20 óra – BUDAPEST RAGTIME BAND KONCERTJE (50’)

A Budapest Ragtime Band 1980-ban alakult főiskolát végzett jazz- és klasszikus muzsikusokból, akik a hagyományos ragtime zongorajátékot merész ötletekkel és újszerű hangszereléssel ültették át egyedülálló zenei hangzássá. Később műsorukba jazz- és dixieland örökzöldek, a világon egyedülálló ze­nei paródiák, ismert slágerek és operák humoros feldolgozása is bekerült.

Belépődíj nincs!

Az előadásokat rossz idő esetén is megtartjuk a templom közösségi termében.

Információ: 410-0836, 410-6304,

Letölthető anyagok: