Menu

Retró video- és kvarcjátékok negyedik alkalommal

2012.04.10.

Amikor nemrégiben kezembe került az a lapocska, amely az április 14-15-én a Csokonai Művelődési Házban rendezendő retró video- és kvarcjáték kiállításra invitált, olyan szavak jutottak az eszembe, hogy Sinclair, Super Mario, Fecsegő tipegők, fallabda, pingpong, hobbyállat, tetrix, Commodore.

Van, akinek e szavak jelentenek valamit és szintén sok-sok évvel ezelőtti élményeket idéznek fel, van, akinek nincsenek ilyen élményei- már csak életkoránál fogva sem-, ám olyan, aki nem hallott minderről, kevés ember lehet.
De bármelyik kategóriába is tartozzon valaki, állíthatom, érdemes lesz a két nap alatt ellátogatni az Eötvös utcai művelődési házba, mert sok csodát láthat az ember.
A kiállítás anyagának nagy része Szakács Gábor tulajdonában van, aki munkájából adódóan sokat foglalkozott a számítógépes világgal, a gépekkel és játékokkal már több mint két évtizeddel ezelőtt is. Emellett kollegái és hasonló érdeklődésű barátai is akadtak szép számmal, akik féltve őrzött kincseiket elhozták és bemutatják az érdeklődőknek.
-Több olyan újságnál dolgoztam, ahol ezekről a gépekről, játékokról írtam a lap hasábjain. Akkoriban is voltak már ilyen gépeim, de nem volt gyűjtési vágyam- mesélte Szakács Gábor, majd olyan hívószavakat emlegetett, hogy Nintendo DS, és harmadik generációs gép, meg két képernyős világ.
-Később régi gépekről kezdtem el keresni képeket, külön vadásztam rájuk, aztán mindezzel együtt megfertőzött az a szenvedély, hogy gyűjteni kezdtem mindezeket. Olyan igazi hobbigyűjteményem van, illetve egy-két „extra masinám” is, de főleg a videojátékokat keresem. Például a 8 és 16 bites játékok- főleg a SEGA játékok- közül majdnem minden gépem megvan, de van Nintendo, Commodore játékom is szép számmal- mesélte lelkesen Szakács Gábor, majd szinte egy szusszal sorolta tovább.
-Vannak kvarcjátékaim, ledes gépek egészen a 70-es évek végétől, meg tévéfoci többféle gyártmányban…és még felsorolni sem lehet.
Ám ami még fontosabb: aki ellátogat a kiállításra, több régi gépet ki is próbálhat.Emellett a Pixel harcosok című könyv is megvásárolható lesz a helyszínen.
Addig pedig egy kis ízelítő a kínálatból itt látható.

Kapcsolódó cikk: