Menu

Országúti Gályával a Bocskai utcában

2011.03.25.

A cím sok mindent sejtet, de gondolom, kevesen gondolnak arra, hogy egy 11 személyes kerékpárszerű eszközről van szó. S hogy hogy került ez a jármű a Bocskai utcába?
Bár a Bringázz a munkába kampány hivatalosan csak április 1-jén veszi kezdetét, a XV.kerületben a Hubay Jenő Zeneiskola előtt ünnepélyes keretek között egy kerékpártároló átadásával kezdődött az eseménysorozat. Az idő előtti program nem véletlenül volt.

Ugyanis a rendezvényről fotók és filmek is készültek, melyekből a Bringázz a munkába reklámfilmje készül.
A Bocskai utcából, a kerületi Önkormányzattól így indult el március 11-én délután egy kis csapat az Országúti gályával és még több kerékpározóval. Együtt tekert többek között Bitvai Nándor alpolgármester, Rudolf Riedl, az Asia Center ügyvezető igazgatója, Ábri László, a Dózsa György Gimnázium igazgatója, László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke, Szabó Sándor, a Szent István Gimnázium tanára, a gálya megalkotója és egyben a Szélvész Kerékpáros Szakosztály vezetője, valamint diákok és a média képviselői.
Az út egészen a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Pedagógiai Szakkönyvtár épületéig vezetett az utcán közlekedő autók, autóbuszok, gyalogosok nem kis ámulatára. Valóban, nem megszokott látványt nyújtott a felvonulás.
Miután a menet megérkezett az intézményhez Illyés Zsuzsa tanárnő vezetésével fuvolakoncert és forró tea várta a jelenlévőket, majd a Hubay Jenő Zeneiskola nevében Gayer György szólt néhány gondolatban a megjelentekhez és köszönetet mondott az új kerékpártároló létrehozásáért.
-Jó lenne, ha az intézmény előtti terület megtelne kerékpárral. Ha lehet, akkor ne autóval járjanak munkába, hanem pattanjanak minél többen nyeregbe, hiszen ezzel tisztítjuk Budapest levegőjét- mondta többek között.
László János elnök szavaiban kihangsúlyozta, hogy jó lenne valóban, ha mindenki kerékpárral közlekedne.
-Három éve a XV. kerületben is elindult a használható kerékpár támaszok tervezése, kihelyezése. Erre cégszerűen az AsiaCenter reagált először, majd a Magyar Kerékpáros klub Észak-pesti szervezete elkészítette a teljes kerületi támaszok térképét. Erre a munkára az AsiaCenter 400eFT támogatást adott. Ezek után az helyi Önkormányzat elkészítette 5 db helyszín műszaki tervét és megállt a projekt. Két év után idén elkezdődtek a megvalósítások, ami az ígéretek szerint tényleg csak a kezdet- mondta, majd külön figyelmébe ajánlotta az alpolgármesternek, hogy miután olyan csodálatos a környék, jó lenne, ha nemcsak sok-sok kerékpárost lehetne látni az utakon, hanem mindehhez minél jobb minőségű utak is rendelkezésre állnának.
Buitvai Nándor alpolgármester szavaiban a programban a közlekedés, a sport és a környezetvédelem találkozását hangsúlyozta ki.
-Az önkormányzat célja, hogy minél több kerékpárút készüljön el. Az első ilyen beruházás az önkormányzat finanszírozásával valósul meg: idén elkezdődik a Szentmihályi út mentén a kiserdő mellett egy kerékpárút építése, amely remélhetőleg, mielőbb be is fejeződik- jelentette be ünnepélyesen az alpolgármester.
Rudolf Riedl a három évvel ezelőtt megkezdett programról szólt néhány gondolatban, és kihangsúlyozta örömét, hogy ma már ilyen nagy hangsúlyt kap a kerületben a kerékpáros kultúra terjesztése.
Szabó Sándor pedig ezen a helyszínen hirdette ki a Magyar Kerékpárosklub pályázatát, amelyet két kategóriában írtak ki: általános iskolásoknak és középiskolásoknak plakát és videó készítésére a kerékpározás népszerűsítésére. Részletek a Magyar Kerékpárosklub honlapján olvashatók.
A köszöntő gondolatokat követőek a 11 személyes gálya visszaindult az önkormányzathoz, ahol még továbbfolytatódott a beszélgetés a programon részt vevők között.


Letölthető BAM plakát

Kapcsolódó hanganyagok:





Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:





Képgalériák

Gályázás és átadó képekben