Menu

Megválasztották!

2011.03.21.

A kerületi civil szervezetek képviselői évek óta megválasztják a Civil Kollégium képviselőit. A megválasztott tagok pedig egy évig képviselik a kerületi civil szervezeteket különböző munkaterületeken. Idén a Civil Kollégium tagjainak megválasztása március 17-én volt.

Az ott történt eseményekről Podmaniczky Elek, a Lehetőség a Rászorulóknak Közhasznú Alapítvány elnöke számolt be.
-A Civil Kollégiumi tagok választása régi hagyomány már a kerületben. Évekkel ezelőtt lett létrehozva a mindenkori Polgármester munkájának elősegítésére. A korábbiakban a tíz tagból egy főt a Polgármester civil referense, megbízottja delegált, mint levezető elnököt, míg a többi kilenc főt a civil szervezetek maguk közül választották titkosan, a jelenlévők ajánlásával. Idén ez úgy módosult, hogy a Polgármester delegált 4 főt (Várhegyi Gábor (Segítsd az Iskoládat! Közhasznú Egyesület), Kelemen Árpád (Nyírpalota Egyesület), Juhász Sándor (Rákospalotai Ipartestület), Báthory Béla (Újpalotaiak Baráti Köre Művelődési és Érdekvédelmi Egyesület)), valamint az egyik alpolgármesterét, Bitvai Nándort, míg a fennmaradó 5 főt választhatták meg a jelenlévő civilek.
A programon 44 civil szervezeti képviselő volt jelen, akik közül 11 főre érkezett jelölés. Így többek között jó magam javasoltam a helyi Vöröskereszt, valamint a Nagycsaládosok Egyesületének képviselőjét- mondta Podmaniczky Elek.
A titkos szavazás eredményeképpen a legtöbb szavazatot az alábbi öt fő kapta:
Szőgyényi Ferencné /Budapesti Vöröskereszt XV.kerületi Szervezete/, Nyiri Antalné / Nagycsaládosok Újpalotai Egyesülete /, Sági Ferenc / Sportiskola Sportegyesület /, Varga Árpád / Pestújhelyi Pátria Közhasznú Egyesület (PEPE) /, Rezács Istvánné / Budapest XV. ker. Idősek és Nyugdíjasok Egyesülete /
A következő egy évben így tehát ők képviselik a helyi civil szervezeteket, például az önkormányzathoz benyújtott pályázatok elbírálásánál. Ám az összejövetelen Bitvai Nándor alpolgármester jelezte, hogy más munkaterületeken is számit majd a munkájukra. A programon ismertetésre került a 2011-es évre a civil szervezetek számára lehetséges 8 millió Ft támogatási összegre szóló pályázat feltételei, céljai.
Komoly változtatásokat jelentenek ezek, érdemes alaposan áttanulmányozni az erre vonatkozó pályázati kiírást minden civil szervezetnek, aki részt kíván venni ezen a lehetőségen- mondta a a Lehetőség a Rászorulóknak Közhasznú Alapítvány elnöke.