Menu

Cselekvések évtizede a közlekedésbiztonságért 2011-2020

2011.03.17.

Az ENSZ és a WHO 2010. márciusában meghirdette a „Cselekvések évtizede a közlekedésbiztonságért 2011-2020” című programot, melynek célja, hogy a következő tíz évben világszerte több tízmillió fővel csökkenjen a közúti balesetek halálos áldozatainak száma. mindezt elsősorban megelőző jellegű intézkedésekkel, kampányokkal, a következő generációk biztonságos, körültekintő, tudatos közlekedésre nevelésével kívánják elérni.

A kezdeményezéshez csatlakoztak a világ vezető országainak kormányai (az elsők között az Európai Unió soros elnökeként Magyarország), neves cégek és köztiszteletnek örvendő magánszemélyek (mint Michael Schumacher, Lewis Hamilton vagy Bill Clinton) is.
Magyarországon egy nemzetközileg elismert szervezet a Global Road Safety Partnership (GRSP) hazai egyesülete vette kézbe a program gondozását.

Az Egyesületnek sok neves szervezetet, vállalatot sikerült megnyernie, hogy támogassa a programot (a teljesség igénye nélkül: Közlekedéstudományi Intézet, Országos Balesetmegelőzési Bizottság, FKF Zrt, Állami Autópályakezelő Zrt., Országos Polgárőr Szövetség).
Miután László Tamás Polgármester örömmel vette a GRSP Magyarország Egyesület megkeresését, Rákospalota, Újpalota és Pestújhely vezetői az ország önkormányzatai közül elsőként döntöttek úgy, hogy a kerület csatlakozik a programhoz, segítséget nyújt az egyesület számára a május 11-én kezdődő események megszervezésében, lebonyolításában és elkötelezi magát a biztonságos, balesetmentes közlekedés mellett. Ennek első lépéseként megkezdődött a XV. kerület új, középtávú közlekedési koncepciójának tervezése, amely jól átlátható akciótervet nyújt majd a „Cselekvések évtizedére”.

Az alábbiakban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedésért felelős Helyettes-államtitkárának, Schváb Zoltánnak közleményét olvashatják a „Cselekvések évtizede a közlekedésbiztonságért 2011-2020” programról.

Letölthető anyagok: