Menu

Beszéljük meg!

2011.03.15.

Március 10-én Beszéljük meg címmel tartott fórumot az Együtt Újpalotáért Egyesület az újpalotai szövetkezeti házak felügyelő- és a társasházak számvizsgáló bizottsági elnökei részére. A fórumon történtekről Valló Péter, az egyesület elnöke számolt be honlapunk olvasóinak.

-Azzal a céllal szerveztük meg a fórumot, hogy egy kötetlen beszélgetés keretein belül ejtsünk szót a bizottsági munkáik során szerzett tapasztalataikról, esetleges problémáikról.
A téma aktualitását az adta, hogy ebben az időszakban zajlanak az éves közgyűlések, melyen beszámolót tartanak az elmúlt évről a bizottsági elnökök, valamint az idei év feladatainak tervezése is napirendre kerül. Bár az idevonatkozó törvények viszonylag pontosan behatárolják e bizottságok tevékenységét, mégis rengeteg kérdés helyi megoldásán is függ egy-egy tulajdonosi közösség sikere vagy „bukása”.
Az Egyesület a fórumot meghirdette a kerületi újságban, a Városházi Naplóban, valamint további közel 40 db személyes meghívót is eljuttattunk az érintettek részére, miután Újpalotán körülbelül 50-60 szövetkezeti- és társasház működik. A fórumon a meghívottak mintegy harmada képviseltette magát. Ők érezték úgy, hogy hasznos lehet számukra egy ilyen beszélgetés. Igazuk lett.
A közel háromórás fórumon nagyon sok hasznos tájékoztató hangzott el és a viták során nem is egyszer forrt fel a hangulat. Mert ugye – „ahány ház annyi szokás” és ez a másság jelentkezik a bizottságok munkafelfogásában is.
A kötetlen beszélgetések tanulságaként levonható, hogy szinte minden ház kisebb-nagyobb, olykor súlyos problémákkal küszködik. Szinte leküzdhetetlen
problémát jelen a fizetési morál, és a kintlévőségek behajthatósága, a
tulajdonosi felelőtlenség, a nemtörődömség. Sajnos, ezt törvényeink sem segítik kellőképen. Nagyon nehéz kialakítani a tulajdonosi öntudatot, a tulajdonunk
anyagi és esztétikai védelmét biztosító tulajdonosi összefogást, azt, hogy
mindenki érezzen felelősséget a közös tulajdonért is. Ezt a problémát
legkönnyebben a 30-40 éves tulajdonosi múlttal rendelkező szövetkezeti
házak-, viszonylag könnyebben az 1-2 lépcsőházas társasházak tudják kezelni. Viszont ez a probléma szinte megoldhatatlan feladatként nehezedik a sok lépcsőházas társasházakra. Sokszor azt sem lehet tudni, hogy ki is lakik a házban, illetve ki is a tulajdonosa egyik-másik lakásnak.
A beszélgetés során az is egyértelművé vált, hogy csak azok a házak tudnak pozitív eredményeket felmutatni, ahol a tulajdonosok képesek összefogni és köreikből szakembereket (építész, gépész és pénzügyis) választani a felügyelő- és számvizsgáló bizottságokba, hogy azok szakmai megalapozottsággal tudjanak
együttműködni a házakat működtető vezetéssel, azok pedig ne kötözködésként
éljék meg e bizottságok nehéz, felelősségteljes, sokszor hálátlan, a ház és
a tulajdonosok érdekeit szem előtt tartó munkáját. Tudomásul kell venni,
hogy a tulajdonosok, a számvizsgáló- és felügyelő bizottságok, a házakat üzemeltetők munkája közös célért folyik, az egyéni és közös tulajdon minél sikeresebb, gazdaságosabb és problémamentes működtetéséért- adott tájékoztatást Valló Péter.