Menu

Farsangi felvonulás és disznótor

2011.03.12.

Három évvel ezelőtt a Pestújhelyi Fiatalok szervezték meg azt a hagyományteremtő farsangi felvonulást, amely idén március első szombatján volt a Templom tértől a Pestújhelyi Közösségi Ház udvaráig.

A programot a fiatalok a Pátria Egyesülettel és a Pestújhelyi Közösségi Házzal közösen hozták létre idén is csak úgy, mint az elmúlt két évben.
A gyülekező a pestújhelyi evangélikus templom előtt volt, ahonnan egy igazi lovas szekérre szállhattak a jelmezes és nem jelmezes felvonulók, illetve egy gólyalábas mutatta az utat.
Első állomásként a menet a Rákospalotai Múzeum udvarára érkezett, ahol a KOMA Színház társulatának tagjai segítségével a hagyományos álesküvőre került sor: a vőlegény lány volt, a menyasszony pedig egy fiú, akik a farsangi esküvő igen pajzán verseléseit mondták el. A farsangi esküvő forgatagában még két pár jelentkezett az alkalmi esküvő megtartására, akik a szintén igazi farsangi fogadalmaikat megtették egymásnak. rögtönzött jelenetekkel szórakoztatja a jelenlévőket. Majd az esküvői menet elindult egy vonósbanda felvezetésével, míg a menet végén egy bőgős és egy dudás jött egy kézikocsin. Az út egészen az Emlék térig tartott, ahol a lakodalmi tánc következett a Szilas Néptáncegyüttes tagjainak segítségével, majd a menet a Pestújhelyi Közösségi Ház udvarához igyekezett. Itt a kiszebáb égetésre is sor került, ám előbb mindenki rátűzhette azokat a kívánságait, amelyektől meg szeretett volna szabadulni. Az udvaron farsangi fánk, forralt bor várta a felnőtteket, míg a gyerekek a fánk mellé forralt almalevet kaptak. Némi éneklés és a tánctanítás után pedig sor került a bőgőtemetésre, ami szintén egy népszokás. A pap elprédikálta a bőgőt: kimúlott, megdöglött a nagybőgő, miután ezzel az eseménnyel ér véget a farsangi időszak, és kezdetét veszi a böjt.
A programon nagyon sokan vettek részt, és nagyon látványos volt a menet.
A hagyományos felvonulásra pedig egy évet kell várni, akkor azonban még több farsangolóra számítanak a szervezők.
Bár a fekete lepellel borítva a bőgő a sírba került, ám Pestújhelyen még egy hagyományos rendezvényre került sor egy nappal később: igazi disznóvágás volt a Rákospalotai Múzeum udvarán. A vendégeket egy nagy szalmabábú „fogadta”.
A koca feldolgozását, a böllér feladatának végrehajtását Ábri László, a Dózsa György Gimnázium igazgatója vállalta magára, aki már kora reggel munkához látott. Sült a hús, készültek a hurkák és hurkatálak, főtt az orjaleves. Sőt, a legelsők még hagymás sült vért is kóstolhattak.
Artúrról, a kocáról a Koma Társulat művésze tartott megemlékező beszédet, míg a társulat tagjai színházi röffeneteket adta elő. Természetesen nincs disznóvágás tánc nélkül- a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes tagjai táncoltak és táncoltatták meg a rengeteg érdeklődőt, míg a zenét a Békás zenekar szolgáltatta.
Az egész napos programon nagyon sok gyerek is részt vett. Számukra kézműves foglalkozás volt, melynek keretében fakanálból készíthettek babát, a babák haja pedig szalmából volt és ruhát is lehetett rájuk adni.
A programra a sok-sok résztvevő mellett több képviselő is ellátogatott László Tamás polgármester, országgyűlési képviselő mellett.
A kerület így búcsúztatta két napon át a telet!

Kapcsolódó hanganyag: