Menu

Önkéntesség a közoktatásban

2011.03.07.

Az elmúlt héten a Munkanélküli Fiatalok Tanácsadó Irodájában ismét egy szakmai beszélgetés volt, melyet Tajti Réka, a XV. kerületi Önkormányzat OMIS Osztályának munkatársa vezetett Önkéntesség a közoktatásban címmel.
A téma felvetése nem véletlen, hiszen 2011. az Önkéntesség Európai Éve.

Amint a beszélgetésen elhangzott, ugyan még kidolgozás alatt van, ám tervek szerint 2014-től az érettségi megszerzésének feltétele lehet az önkéntes munka teljesítése.
Elképzelések szerint összesen 30 órából állna ez a munka, melyből az önkéntes munkára való felkészítésre 5 órát fordíthatnának, 20 óra lenne a munka, míg a program lezárásaként 5 óra állna rendelkezésre a diákoknak a tevékenységük bemutatására, értékelésére.
Akik önkéntes munkát keresnek, azok a szociális regiszterben találhatnak a fogadó szolgáltató között érdeklődésüknek megfelelő feladatot.
A projektmenedzser beszélt arról is, hogy a tervek szerint minden iskolában dolgoznak majd a szociális szférából munkatársak, akik segítik a tanulókat, azonban ez a rendszer még kiforratlan. Van olyan intézmény, ahol már van ilyen munkatárs, van, ahol még nem tudták megteremteni a foglalkoztatásuk feltételeit.
Tajti Réka példaként kiemelte a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumot, ahol a „Menni fognak szeretni” mottó jegyében végzik párban a tanulók az önkéntes munkát. A diákok a Szolgálat tantárgy keretében az általuk összeírt és az iskola által megadott munkák közül négy feladatot vállalnak el: így pl. idősek látogatása, ebédeltetés, alsósok korrepetálása. A munkát hét hónapon keresztül végzik két éven át.
Egy másik példával élve hangzott el, hogy a pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnáziumban a KEKSZ-program (kreativitás, erőbedobás, közösségépítés, szolgálat) keretében végzenek segítő munkát a 9. és a 10. évfolyamosok félévenként 10-10 órában. A diákok hat témakörből választhatnak, de megkötés, hogy egy kiválasztott feladat a kreativitáshoz, egy a sporthoz és egy a szolgálathoz kapcsolódjon.
-Az oktatási intézményekben bevezetendő önkéntes munkaprogramhoz közel kétezer pedagógust kell átképezni – mondta Tajti Réka, míg a bevezetéshez szükséges módszerrel kapcsolatban elmondta, hogy mindenképpen fontos, hogy a fiatalok mondják meg, mit szeretnének dolgozni, de ajánlatokkal is segíteni kell őket a feladatok kiválasztásában. A program kialakításában az is fontos, hogy szellemi munka is legyen a feladatok között, ugyanis a szakemberek tapasztalata szerint, így lesz értéke, értelme az elvégzendő feladatoknak.
A projektmenedzser az előadása végén elmondta, hogy április 15-17. között nemzetközi konferenciát szerveznek az önkéntességről Budapesten, majd az Önkéntesség Hetét június 6-13-a között rendezik. Egy hónappal később: július 18-án pedig a nemzetközi Mandela-napot tartják, amelynek keretében 67 perc önkéntes munkát is meghirdettek a szervezők.

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat TÁMOP 5.2.5. /08/1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai „Csomópont – Ifjúsági Információs pont kialakítása” című projektjét az Európai Unió támogatja, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával. Az 1.4.2. Együttgondolkodó Nap (Szakmai Nap) e támogatásból valósult meg.