Menu

A Hubay: Akkreditált Kiváló Tehetségpont

2011.03.03.

Dr. Duró Zsuzsa tehetség koordinátor. Fő területe a szombati tehetséggondozó foglalkozások vezetése matematika, logika, sakk, társasjáték, drámajáték, kommunikáció, képzőművészet szakterületeken csoportvezetők segítségével.

-A bázis, ahonnan szerezzük az „ígéretes” tehetséges gyerekeket a tavalyi évre datálódik. Akkor végeztük el az első méréseket a kerületi általános iskolák 2. és 3. osztályosain, ami 260 gyereket jelent. Közülük 59 főt tehetség ígéretnek tartottunk, őket vontuk be a foglalkozásokba.
Mindez azután történt, hogy a Hubay Jenő AMI megkapta a Tehetségpont minősítést. Maga a regisztrálás 2008. októberében történt, míg a táblaavatás egy hónappal később, novemberben volt.
Ekkor elkezdtük a munkát, ami három részből állt: diagnosztika, fejlesztés, tanácsadás. Az első osztályosokat nem mértük, mert ezeknek a gyerekeknek az a feladata, hogy tanuljanak meg írni-olvasni.
Miután sikeres volt a kerületben a program, elkezdtünk a régióba is kitekintgetni: Dunakeszi, Fót, Göd, Zsámbék, Veresegyház, Pomáz iskoláit kerestük meg, ahonnan pozitív visszajelzést kaptunk.
Az idei tanév feladata a kerület óvodáiban a középső- és nagycsoportosok tehetségmérése volt a kreativitás és a motiváció területen. Ezekből a gyerekekből szeretnénk a következő tanévre egy újabb csoportot összehozni, akikkel szintén több évig szeretnénk együtt dolgozni. Így alá tudunk dolgozni már olyan képességeket, melyekkel az iskolába kerülést követően lehet továbbfejlődniük.
A Hubay AMI különlegessége pedig az, hogy komplex módon jeleníti meg a tehetséggondozást a zeneiskolával párhuzamosan.
A kettő egymást való erősítését úgy szerettük volna megvalósítani, hogy pályáztunk az akkreditációra. Maga az akkreditáció tavaly októberben megtörtént, a bizottság tagjai kijöttek és mindent megvizsgáltak, ami ehhez szükséges volt, és nagy örömünkre megnyertük a Regionális Kiváló Akkreditált Tehetségpont címet. Ez nekünk nagyon nagy megtiszteltetés, tudjuk a feladatunkat.
A tervünk a régióban a Tehetségsegítő Tanács létrehozása, tehát központilag a régió és a kerület iskoláit és óvodáit megkeresve egy tanácsadó szolgálat jelleggel szeretnénk még bővíteni a tehetséggondozó munkát.

Kapcsolódó link: