Menu

Norvégiától a Republicig

2011.02.23.

Kerületünk egyetlen területe sem marad soha kiállítás nélkül. Nemrégiben Pestújhelyen, a közösségi házban nyílt meg Szathmári Zoltán kiállítása, majd pár nappal később Rákospalotán, a Csokonai Művelődési Központban id. Ürmös Péter, illetve ifjabb Ürmös Péter alkotásaiból nyitott meg egy tárlatot dr. Kelényi István művészettörténész, míg Újpalotán, a közösségi házban némi meglepetéssel fűszerezve kapott lehetőséget a bemutatkozásra Családi Kriszta és Palásti Renáta. Így a válogatásra bőven van idő a kerület mindhárom városrészén.

Szathmári Zoltán Norvégiában készült fotói egy igazán érdekes világba kalauzolják el az embert. Az északi népek élete, az országok tájai egy különös világot varázsolnak elénk, melyet legalább- ha már ezekre a helyekre nem mindenki jut el- képzeletben, a fotográfus szemén keresztül tekinthetünk meg a Pestújhelyi Közösségi Házban még az elkövetkező napokban.
Idősebb és ifjabb Ürmös Péter festményei és grafikái a Csokonai Művelődési Központban láthatóak. A március 6-ig látogatható tárlatot dr. Kelényi István a már tőle megszokott szakértelemmel, némi történelmi áttekintéssel fűszerezve nyitotta meg.
Amint a kiállítás rendezője, Ferk Ilona elmondta, tavaly nyár végén a Patakyban látta nagyjából ezeket az alkotásokat, amelyek most itt a Csokonaiban láthatóak. A bemutatás lehetőségéért köszönetet mondott az ifjabb alkotónak, aki nagyapja alkotásaival közösen szerepel ezen a kiállításon.
Kelényi István már több képzőművész kiállítását is megnyitotta a Csokonaiban, így szinte haza érkezett Rákospalotára most.
-Ürmös Péter nemcsak lélekben, hanem szóban is egy grafikus ember. Hiszen pedagógusként tanítványai szeretik. Kívánom, hogy tanítványait emelje arra a magaslatra, ahol a művészet kezdődik, és folytassák együtt a műélvezőkkel, velünk együtt ezt az utat, hogy találkozhassunk a művésszel a műalkotásain keresztül- mondta a megnyitó gondolatai végén a művészettörténész.
Újpalotán február 22-én Boros Csaba, a Republic együttes gitáros-énekese nyitotta meg Családi Krisztina és Palásti Renáta festményeiből álló „…engedj szabadon járnom…” című tárlatot.
No, nem véletlen sem a helyszín, sem a megnyitó személye. Ugyanis tavaly ugyancsak az Újpalotai Közösségi Ház Zsókavár Galériájában Horváth Balázs a Republic együttesről készített fotóiból álló kiállítással ünnepelte 20. születésnapját a zenekar. Most pedig –amint Boros Csaba a megnyitó szavaiban elmondta- Családi Kriszta és Palásti Renáta a Republic együttes dalai által ihletett festmények kerültek a falra.
A meglepetések sora ezen az estén végtelen sok volt: Gerendás Péter előadóművész ugyanis egy igazán érdekes felfogásban adta elő a Republic együttes Szeretni kéne valakit valamiért című számát, majd maga a zenekar is a színpadra állt és egy kellemes klubkoncerttel kedveskedett a jelenlévőknek.
A hangulat frenetikus volt. Javarészt nem a megszokott és túl ismert számok hangzottak fel, ami még személyesebbé tette a légkört. A közönség pedig nagy ovációval köszöntötte Cipőt és a többieket: Boldog születésnapot!!!
A kiállítás március 18-ig látható, míg a zenekart egy ünnepi koncert keretében a Budapesti Kongresszusi Központban hallhatjuk, melyen fellép a Road 67 Symphonic Orchestra.

Kapcsolódó hanganyagok:
Dr. Kelényi István művészettörténész megnyitó gondolatai
Nagy István Tibor nyitó mondatai, Gerendás Péter előadóművész előadása
Boros Csaba nyitó gondolatai

Kapcsolódó linkek: