Menu

Előbb mérni kell, hogy tisztán lássunk
(képes beszámoló a cikk végén)

2011.02.01.

Január 19-én rendkívüli testületi ülésen tárgyalták a képviselők a jövő nemzedéke országgyűlési biztosának a Mozdonyvezető utcai óvodával kapcsolatos állásfoglalását. Akkor többek között arról is határoztak a képviselők, hogy a szülőket is tájékoztatni fogják a kialakult helyzetről.

László Tamás polgármester és Vizér Klára alpolgármester a testületi ülés másnapján, január 20-án este találkozott a szülőkkel a Szent Korona Általános Iskola tornatermében. Az eseményre körülbelül 100-150 szülő és pedagógus jött el.
Mint köztudott, az ombudsman azért vizsgálta a Mozdonyvezető utcai óvoda ügyét, mert az akkor még ellenzékben levő kerületi Fidesz- KDNP frakció 2008-ban nehezményezte, hogy az önkormányzat korábbi vezetése eladta az M3-as Újpalota felőli oldalán található Ozmán utcai óvodát – melyre egy 164 lakásos társasházat tervezett építeni a beruházó –, és a 174 gyereket átköltöztették az autópálya túloldalán található (üresen álló) óvodaépületbe, és az Ozmán utcai óvoda épületet lebontották. Az ellenzéki politikusok szerint a gyerekek egészségtelen környezetbe kerültek, ám, mivel kisebbségben voltak a testületben, nem tudták megakadályozni a tranzakciót. Ekkor kérték az ombudsmant, hogy vizsgálja meg, milyen körülmények között vannak a Mozdonyvezető utcában a gyerekek. A vizsgálat meglehetősen sokáig elhúzódott, és az ombudsmani jelentés csak 2010. december végén láthatott napvilágot. Időközben azonban a kerület vezetésében is cserére került sor: az ellenzékből több mint kétharmados többség lett a testületben. László Tamás polgármesternek pedig reagálnia kellett az országgyűlési biztos jelentésére.
-Az ombudsman jelentése olyan állításokat tartalmaz, melyekkel nem lehet vitatkozni. A vizsgálat azt mutatta ki, hogy a Mozdonyvezető utcai óvodában a levegőszennyezettség és a zajterhelés is káros hatással van a gyerekekre. Talajszennyezettségi vizsgálat pedig nem készült, de feltehető, hogy ez az érték is súrolja, vagy átlépi a határértéket. Az ombudsman elsősorban azt kéri az önkormányzattól, hogy végeztessen méréseket, majd az eredményektől függően tegyen lépéseket a kárelhárítás érdekében.
László Tamás polgármester szerint folyamatos mérésekre van szükség, hisz a zajterhelés a különböző napszakokban eltérő értékeket mutat. Az önkormányzat
már kezdeményezte is a mérések költségének a kiszámítását. A második lépés a kárelhárítás lenne. Ezt azonban a mérési eredmények határoznák meg. Ennek több fokozata lehet, a zajvédőfal megemelésétől kezdve, a növényültetésen át egészen az intézmények elköltöztetéséig. Mindegyik megoldás rendkívül költséges lenne – ezért is fontos az a per, melyet az önkormányzat kezdeményezett az Ozmán utcai telekkel kapcsolatban, s melynek a tétje megközelíti a 300 millió Ft-ot –, arról nem is beszélve, hogy a Szent Korona lakótelepen élő szülők többsége ragaszkodik az iskolához és az óvodához.
A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa ajánlásai között szerepel, hogy a képviselő-testület állapítsa meg, hogy az Ozmán utcai óvoda bezárásáért, átköltöztetéséért, az óvoda elbontásáért, a telek eladásáért ki a felelős.
A Szent Korona Általános Iskola immár 100 esztendeje ugyanabban az épületben működik, az M3 bevezető szakasza csak az utolsó negyven évben nehezítette az életüket, ám az óvodások az Ozmán utcában jobb körülmények között voltak, mint amilyenbe az átköltözés után kerültek két évvel ezelőtt.
– Ősszel sikerült megakadályoznunk, hogy az iskola és az óvoda mellett még egy bölcsőde is az M3 mellé kerüljön. Ugyanakkor az is tény, hogy a 410 gyereket foglalkoztató iskola és a 174 gyereket foglalkoztató óvoda átköltöztetése meghaladná az önkormányzat erejét. Ugyanakkor az ombudsmani jelentést sem lehet sutba dobni, mindenképpen foglalkoznunk kell vele. Elsődleges feladat, hogy a szükséges méréseket minél előbb elvégezzük, majd azokra támaszkodva az intézkedési tervünket elkészítsük.
László Tamás polgármester ígéretet tett rá, hogy a vizsgálat valamennyi részletéről, illetve a tervezett beavatkozásokról tájékoztatni fogja a szülőket és a pedagógusokat.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló