Menu

Egy hét alatt két ülés

2011.02.01.

Január 19-én tartott rendkívüli ülést a kerület képviselő-testülete, majd egy héttel később, január 26-án ismét számos ügyben döntöttek a képviselők.
A rendkívüli ülésen az előre betervezett három napirendi pontot a testület egyhangúlag elfogadta, ám ezt megelőzően László Tamás polgármester adott tájékoztatót a Zsókavár projekt közbeszerzési eljárásával-, a Zsókavár utca 2. számú ház átépítésének közbeszerzési eljárásával kapcsolatban, valamint két egyéb, a médiát felkavaró ügyről is érintőlegesen szó esett: egy lakásügy, valamint a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának állásfoglalása kapcsán az M3-as mellett lévő MÁV-telepi iskola és óvoda ügyéről.

A polgármesteri kihangsúlyozta, hogy mindenképpen kiállnak amellett, hogy csak teljesen törvényesen végezzék a dolgukat.
Amint az előzetes tájékoztatóban a polgármester elmondta, elkészültek a Zsókavár utca 42-44 szám alatti orvosi rendelő épületének kiviteli tervei, és így a remények szerint a terveket hamarosan a lakosság számára is bemutathatják. Közben folyik a Zsókavár utca 2. számú lakóház felújításának, illetve a mellette levő utca és közterület rekonstrukciójának a tervezése is, valamint az Eötvös utca- Rädda Barnen utca sarkán levő üres telken elkészült a parkoló, míg a játszótér építésének terveit a lakosság is megtekinthette a Csokonai Művelődési Központban az elmúlt napokban. Azért éppen ezen a helyen, miután itt működik egy baba-mama klub, ahova azok a családok járnak, akik leginkább érintettek a játszótér építésében.
-A szülőkkel megvitattuk a lehetőségeket, a tőlük kapott számtalan jó javaslatot pedig beépítjük a tervekbe. A fentiekkel azt kívántam bizonyítani, hogy a kerület jelenlegi vezetése nem ad hoc módon, hanem tervszerűen szeretné megvalósítani a beruházásokat. Úgy ítéljük meg, hogy koncepció nélkül nem szabad semmire sem milliókat áldozni, mint ahogy azt korábban tették- mondta a polgármester.
A napirendi pontok megvitatásában elsőként a forrásmegosztásról esett szó.
-A forrásmegosztás tekintetében nagy mozgástere a kerületi önkormányzatnak nincs. Sajnos, rosszabb az idei évi helyzet, mint tavaly volt. Az iparűzési adóból 300 millió Ft-tal kevesebb volt tavaly a 2009-es évhez képest, idén ez az összeg még jobban csökken. Emellett a helyi adóból is kevesebb pénz fog befolyni. A forrásmegosztás összeg így 5 825 450 ezer forint lesz az idén, vagyis 167.100 ezer forinttal kevesebb a tavalyinál.
A testületi határozat szerint a „Fővárosi Önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek 2011. évi megosztásáról” szóló rendelettervezetet a Közgyűlésnek elfogadásra ajánlja.
A második napirendi pontról, amely a kerületi önkormányzat 2011. évi költségvetésének elkészítéséhez szakértő igénybevételéről szólt, vita alakult ki. A problémát az okozza, hogy a Pénzügyi Osztály vezetője október eleje óta betegállományban van, így érdemi munka tulajdonképpen nem folyhat, vagyis nem tudni, ki készítse el, illetve ki koordinálja az idei évi költségvetés előkészítését. Így egy külső céget kelleett megbízni ennek a munkának az előkészítésével.
A képviselő-testületi határozat szerint a TRIÁSZ-AUDIT Könyvvizsgáló, Számviteli és Adótanácsadó Kft.-t 900 ezer forint plusz ÁFA megbízási díjért megbízzák a kerületi önkormányzat 2011. évi költségvetési rendeletének előkészítésére, az önkormányzat intézményeivel és a polgármesteri hivatal szervezeti egységeivel folytatandó költségvetési tárgyalásokon való részt vétellel, amelyek során elhangzott elvárásokat érvényesíteniük kell a költségvetési rendelettervezet összeállítása során, illetve véleményezniük kell az adott tervezet helyességét a költségvetési koncepció és a költségvetési rendelet összhangjának megítélése tekintetében. A testület 13 igen, 2 nem, 2 tartózkodással szavazta meg ezt a határozatot.
Harmadik napirendi pontként a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának a MÁV- telepen az M3-as szomszédságában található Mozdonyvezető utcai óvodát érintő állásfoglalásával kapcsolatosan hoztak döntéseket a képviselők. A rendkívüli ülésen a képviselők döntöttek arról, hogy tudomásul veszik az ombudsman állásfoglalását és javaslatait, illetve, hogy a Szent Korona utcai Általános Iskolába és a Mozdonyvezető utcai óvodába járó gyermekek szüleit tájékoztatni fogják az intézmény körül kialakult helyzetről. A polgármestert felhatalmazták, hogy a Szent Korona Általános Iskola és Óvoda esetleges átköltöztetésének lehetőségét vizsgáltassa meg, illetve hogy zaj-, levegőminőség-, és talajszennyezettség mérést is végeztessen az adott ingatlanokon, valamint elfogadták a képviselők egy ideiglenes bizottság létrehozását, melynek feladata, hogy az Ozmán utcai óvodának a Mozdonyvezető utcába való átköltöztetésének körülményeit kivizsgálja, és az átszervezéssel megbízott döntéshozók esetleges felelősségét megállapítsa. Az ideiglenes bizottság elnöke dr. Balázs Zoltán lett, míg a bizottság tagjainak dr. Balogh Andrást, Gyurkovics Miklóst, Szilvágyi Lászlót és Major Sándort választották meg.