Menu

Hova járnak oviba a gyerekek?
(képes beszámoló a cikk végén)

2011.01.14.

A Mozdonyvezető utcai óvoda kerítése mellett tartott ma délelőtt sajtótájékoztatót László Tamás polgármester.

-Ez az intézmény a tegnapi napon a média rendkívüli érdeklődésének kereszttüzébe került. Maga a történet 2007-ben kezdődött. 2007-ben egy telekspekuláció kapcsán került át az Ozmán utcából erre a helyre egy óvoda, ahol 174 gyermek gondozását biztosítja a kerületi önkormányzat. A telekspekulációt az előző szocialista városvezetés hajtotta végre. Akkor ellenzéki képviselőként és országgyűlési képviselőként beadványokat csináltunk, interpelláltunk, tiltakoztunk azon folyamat ellen, ami most végül a Jövő Nemzedékek országgyűlési biztosának a jelentésében megfogalmazódik. Mindazokat, amiket az országgyűlési biztos megfogalmazott, mi már jeleztük a beadványunkban, ami egyrészről tiltakozás volt a telekspekuláció ellen az Ozmán utcai óvoda elköltöztetése ellen, és egy olyan helyre való költöztetése miatt, amiben csak a gyermekek járnak rosszul. Ezt már három évvel ezelőtt jeleztük. Nagyon sajnálom, hogy akkor nem volt megfelelő érdeklődés, holott akkor is próbáltuk a médiumoknak a megnyerését ehhez az ügyhöz.
A helyzet a következő: a Jövő Nemzedékek országgyűlési biztosának a jelentésében rengeteg olyan igazság van, amit meg kell szívlelni. Meg kell szívlelni a helyi döntéshozóknak, meg kell szívlelni a törvényalkotóknak is. Ebben a történetben happy end nincsen, mert a happy end azzal zárulna, hogy itt valamilyen kiváló helyzetet tudunk teremteni, ami egy milliárdos költség volna. Ennyi pénze nincs az önkormányzatnak. Tehát az, hogy ezt az óvodát innen elköltöztessük egy olyan helyről, ahol a zajszennyezés határértéke messze túllépi azt a határértéket, ami megengedhető volna, és ráadásul a levegőszennyezettség és a talajszennyezettség szintén határértéken túl van feltehetően. Ennek a vizsgálatát folyamatosan fogjuk végezni az ombudsmani jelentés döntésének megfelelően. Jövő hétre, január 20-ra összehívjuk a szülőket, illetve január 19-én az ombudsmani jelentést be fogjuk terjeszteni a képviselő-testület elé, és úgy gondoljuk, hogy a felelősségrevonást is kezdeményezni fogjuk, mert anélkül ez az ügy nem tud lezárulni. A felelősségrevonást egyébként már kezdeményeztük korábban: 2008-2009-ben, akkor a rendőrség és az ügyészség elutasította az eljárásnak a megindítását. Talán most az ombudsmani jelentés kapcsán erre sor fog kerülni- mondta a polgármester megköszönve minden jelenlévő figyelmét, majd újságírói kérdésre válaszolva elmondta közel tíz évig üresen állt az óvoda épülete. Valószínűleg a zajterhelés akkoriban még nem volt olyan magas. A polgármester beszélt arról is, hogy az itt található iskola 100 éves, és ez már akkoriban állt, amikor az M3-as megépítéséről még szó sem volt.
-Viszont körbevette az intézményeket egy olyan barátságos MÁV-telepi környezet, ami a párját ritkítja. Ebbe az M3-as úgy vágott bele, mint a villám. Gyakorlatilag egészen lehetetlen helyzeteket teremtett.

Kapcsolódó hanganyag:

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló