Menu

527 doboz ajándék
(képes beszámoló a cikk végén)

2010.12.21.

A Kossuth Nevelési-Oktatási Központ tanulói már a tavalyi évben is jótékonykodtak, amikor a cipősdoboz akció keretében Erdélybe, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítójának árváinak gyűjtöttek, csomagoltak ajándékokat, majd juttatták el a szerzetes munkatársán keresztül.

Idén az árvízkárosultak javára, illetve a devecseri és a kolontári gyerekek számára gyűltek az ajándékok, teltek a dobozok. A közel hat hét alatt összegyűjtött ajándékokat pedig műsorral egybekötött ünnepélyes keretek között adta át Bikfalvi Borbála, az iskola elnök-igazgatója Eszterhainé Fatalin Ilonának, a devecseri Gárdonyi Géza Közös Fenntartású Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatónőjének, aki többek között a kerület vezetése: László Tamás polgármester, Vizér Klára alpolgármester, Gyurkovics Miklós , a Közoktatási, Közművelődési, Egészségügyi és Sport Bizottság elnökének, valamint a polgármesteri hivatal részéről Helmajer Lászlóné, az Oktatási, Művelődési, Ifjúsági és Sport Osztály vezetőjének jelenlétében személyesen vette át az 527 ajándékkal teli dobozt.
-A december mindig a szeretetről, az egymásra figyelésről, az ajándékozásról szól. A karácsony mindenhol a világon az az ünnep, amikor az emberek egymás felé fordulnak, megkülönböztetett figyelemmel bánnak családtagjaikkal, ismerőseikkel, és lelkiekben felkészülnek egy új év kezdetére. A fenyő zöldje, a rajta pislákoló gyertyák meleg fénye,
a csillagszórók, a csillogó gömbök aranya-ezüstje, a fa alatt felhalmozott ajándékok mind a szeretet konkrét megnyilvánulásai. A karácsony éltetője a szeretet, mely remélhetőleg megmarad, munkálkodik, állandósul, kitart a következő karácsonyig- mondta az igazgatónő, majd az akció előzményeiről szólt néhány gondolatban.
-November elején „Cipősdoboz” akciót hirdettünk meg az iskolánkban és a két óvodánkban. Arra kértük a gyerekeket, szülőket, kollégákat, hogy a számukra feleslegessé vált, nélkülözhető, de még esztétikus játékokat tegyék bele egy-egy cipősdobozba és mi eljuttatjuk a vörösiszap katasztrófában érintett két településen élő devecseri és kolontári gyerekeknek. A dobozokba becsomagoltuk szívünket-lelkünket, és reméljük, sikerül az ajándékokkal együtt egy kis örömöt becsempészni a gyermekek lelkébe és mosolyt varázsolni az arcukra.
Szeretnénk, ha éreznék a szeretetünket, együttérzésünket, támogatásunkat.
Ezúton szeretnék köszönetet mondani intézményünk minden tagjának, kollégáknak, szülőknek, gyerekeknek és névtelen adományozóknak egyaránt, akik segítettek és támogattak minket abban, hogy ez a gyűjtési akció ilyen sikeres legyen, és hogy ez az 527 doboz megteljen ajándékokkal.
Külön is szeretném megköszönni az adományokat: a Gulliver Kft.-nek, a Lehetőség a Rászorulóknak Alapítvány kuratóriumi elnökének Podmaniczky Elek úrnak, Gergely Tünde anyukának a szép rózsaszín kis biciklit, a Divatex Kft.-nek és a Hubay Zeneiskola szolfézstanárnőjének Murányi Eszternek .
Mint ismeretes, tavaly karácsonykor Böjté Csaba ferences rendi szerzetes árváinak gyűjtöttünk össze 365 cipősdoboznyi ajándékot és juttattuk el Erdélybe a Dévai Szt. Ferenc Alapítvány segítségével.
Az idén, mikor értesültek arról, hogy most a devecseri és kolontári gyerekeknek gyűjtünk, rögtön felajánlották segítségüket. Köszönet az alapítványnak is a sok-sok játékért.
Köszönetet szeretnék mondani Agárdi Gábornak, volt tanítványunk édesapjának is, aki felajánlotta hogy az adományokat eljuttatja Devecserbe és Kolontárra. Úgy gondolom, Böjté Csaba atya szavai itt a legtalálóbbak: „Aki nem hisz abban, hogy mennyi jó ember van, az kezdjen el valami jót tenni, és meglátja, milyen sokan oda állnak mellé.” Gyűjtési akciónk alatt végig láttuk, hogy a karácsony ott van a szívekben legbelül – mint a szeretet, melyet meg lehet fogalmazni a következőképpen is:
Adj egy szelet kenyeret, és nem leszek éhes. Adj egy pohár vizet, és nem leszek szomjas. Szoríts magadhoz, és nem fogok fázni. A mosolyod az ajándékom.
Ezekkel a gondolatokkal szeretnék mindenkinek áldott, békés karácsonyi ünnepeket és nagyon boldog új évet kívánni- fejezte be gondolatait Bikfalvi Borbála, majd jelképesen egy doboznyi ajándékot adott át a devecseri oktatási intézmény igazgatónőjének, aki szintén köszönetet mondott a gyűjtésért az iskola tanulóinak, az óvodák kicsinyeinek és a felnőtteknek, illetve elmesélte néhány gondolatban azoknak az óráknak az eseményeit, amikor a vörösiszap megindult.
-Azóta nagyon sok segítő kéz nyúlt felénk, amiért köszönet illet mindenkit- mondta az igazgatónő kívánva mindenkinek békés, boldog ünnepeket.
Az ünnepség keretében ezután egy kedves hangulatú műsor vette kezdetét, melyben Haupert Lorina 3.a osztályos tanuló Marái Sándor gyönyörű gondolatait mondta el, felkészítője: Kompa Istvánné volt, majd Medveczki Réka, szintén 3.a osztályos tanuló karácsonyi dalokat adott elő furulyán. Az O, Tannenbaum című dalt az első hat évfolyam valamennyi németes tanulójának előadásában németül és magyarul hallgathatta meg a közönség. Felkészítőik: Árok Erika és a német munkaközösség tagjai, valamint Viczián Gábor, míg a Kisfenyő az erdőn című dalt az l.n osztály adta elő. Felkészítőjük: Bácskai Ildikó.
Karácsonykor különösen fontos, hogy észrevegyük a mellettünk élők nehézségeit, hiányait és minden tőlünk telhetőt megtegyünk azért, hogy vigasztalást, segítséget és szeretetet nyújtsunk nekik. E gondolatok üzenetét illusztrálta az a pantomim előadás, amelyet az idén alakult színjátszókör tagjai mutattak be. Felkészítőjük: Szebeni Beáta.
Az l.b osztály előadásában az Áll a fenyő című verset és a We wish you Merry Christmas című dalt hallhattuk – felkészítőjük: Morvái Béláné-, majd a 3-4. évfolyam szolfézs csoportjának ünnepi előadása következett – felkészítőjük: Murányi Eszter. Az l.a osztály előadásában pásztorjáték következett (Felkészítőjük: Kecskeméthyné Mezősi Annamária.) Schumann: Álmodozás című művének 6 kezes zongoraváltozatát hallhattuk Bencze Tímea 2.n, Mihályi Nóra 3.n és Varga Laura 3.n osztályos tanulók előadásában. Felkészítőjük: Fischerné Bihari Andrea. Mohácsi József és Mihályi Nóra 3.n osztályos tanulók szavalatai követeztek – felkészítőjük: Túri Jácintné Bozó Anita-, majd Schubert: Éjjeli zene című művének 6 kezes zongoraváltozatát hallhattuk Konti Maximilián 5.a, Ballá Áron 5.n és Bencze Tamás 5.n osztályos tanulók előadásában. Felkészítőjük: Fischerné Bihari Andrea. A Betlehemi csillag megható történetét a 4.n osztály adta elő. Felkészítőik: Ballá Emese és Mózer Ibolya. Utána a 3.b és a 4.n osztály a Happy Gang együttes Szentkarácsony című dalát adták elő közösen. Felkészítőik: Pissinger Irén, Ballá Emese és Mózer Ibolya.
Viczián Gábor, a Kossuth NOK ének szakos tanárának Örökség című műve következett a tanári zenekar előadásában. Ezt követte a diák és tanári vegyes kórus előadásában három karácsonyi dal: Dávid Foster: Egy csillag fénylik fent, Ha elmúlik karácsony és végül Fehér karácsony. A műsor zárásaként pedig ismét a tanári zenekar játszott, a gyerekek pedig énekeltek. Hull a pelyhes fehér hó…
A siker nem maradt el. Hatalmas tapsot kaptak a produkciók, az ajándékokkal teli dobozok pedig elindultak Devecser és Kolontár felé, hogy örömet okozzanak a benne található játékokkal a gyerekeknek.

Kapcsolódó hanganyagok:

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló