Menu

Döntések után- december 15.

2010.12.18.

Ezen a héten szerdán tartotta a kerület képviselő-testülete utolsó ülését, melyen már főként a jövő év került előtérbe: a költségvetés, a kerület gazdálkodása.
A testületi ülés napirendi pontjainak megtárgyalását megelőzően azonban a korábbi hagyományok folytatásaként két tájékoztatót hallgathattak meg a jelenlévők.

A Zsókavár utcai orvosi rendelő beruházásával kapcsolatosan Madzin Attila az M-TEAMPANNON Kft. építész vezető tervezője adott egy tájékoztatót. Amint László Tamás polgármester elmondta, reméli, a január végi testületi ülésen már a beruházással kapcsolatos pályázat lezárásáról számolhat be, hogy az átépítés minél előbb megkezdődhessen. Elmondta még, hogy a meg nem valósult Zsókavár projekt beruházás miatt 33 millió forintot és 20%-os kamatot kellett visszafizetnie a kerületnek.
A polgármester beszámolt az élő telefonos fórumról is, melyről egy külön cikkben olvashatnak.
-Első napirendként tárgyalta a testület a 2010. évi költségvetés módosítását. Bár az elmúlt hetekben a legnagyobb problémák elhárítására nyílt lehetősége, ám átcsoportosításokkal sikerült néhány fontos intézkedést is meghozniuk. Ennek köszönhetően december 18-tól február végéig bárki ingyenesen korcsolyázhat a Pattogós utcai iskola udvarán felállított mobil jégpályán, de ugyancsak ennek az év végi ésszerű gazdálkodásnak köszönhető, hogy a Zsókavár utcai beruházást újra tudják terveztetni. A költségvetés IV. számú módosításában olyan új dolgok is helyet kaphattak már, mint egy kerületi kommunikációs társaság, a polgári együttműködési irodák létrehozása valamint a Fő utcai bölcsőde tervezett felújításának a pályázati önrésze.
-A kerületi önkormányzat 2004. március 25-i ülésén döntött a Tervtanács létrehozásáról. A tanács feladata volt, hogy a nagyobb építési munkálatokat véleményezze a kerületben. Részben amiatt, mert az elmúlt évben módosult az építési engedélyek szabályozása, másrészt, mert a jelenlegi vezetés úgy gondolta, hogy a Tervtanács sokkal hatékonyabban is tudna működni, a december 15-i ülésen módosította a korábbi rendeletet. Eszerint a jövőben a Tervtanács gyakrabban ülésezne. Erre szüksége is lesz, hisz az új rendelet minden építési engedély köteles munkát tervtanácsi véleményezés alá von. A testület indoklása szerint a jogi szigorítás a helyi érdekvédelmi rendelettel együtt a korábbinál hatékonyabban tudja majd védeni a városképet, mert a helyi védelem alá vont épületek homlokzatán végzett építési munkák automatikusan bekerülnek az engedélyezési körbe.
-Miután Újpalotán a rendszerváltás óta fokozatosan szűntek meg az ingyenes szabadidős sportolási lehetőségek, így indokolt számba venni, hogy milyen kihasználatlan szabadidősport lehetőségek (létező és már elbontott dühöngők, iskolai sportudvarok) léteznek. A polgármester szerint a lakótelepi szabadidősport lehetőségeire ma is szükség van, ám a még meglévő pályák állapota is olyan rossz, hogy azok használata balesetveszélyes. Épp ezért fel kell újítani, ám számba kell venni, hogy mindez mennyi pénzbe kerül, és mikorra végezhető el.
-Azt is feltétlenül szükséges meghatározni, hogy a szabadidősport helyszíneit milyen feltételek mellett lehet igénybe venni, gondolok itt az iskolai sportudvarok szünidőben történő lakossági használatára, illetve, hogy milyen módon lehetne az esetleges rongálásukat megelőzni. A lakótelepi szabadidősport lehetőségének mielőbbi megteremtésével, nemcsak évtizedes adósságunkat rónánk le, hanem testi-, lelki egészségmegőrzés, az értelmes szabadidő eltöltés és a lakótelepi kisközösségek kialakulásának irányába is jelentős lépéseket tennénk-mondta a polgármester.
A képviselő-testület döntött arról, hogy a lakótelep szabadidősport lehetőségeiről minél hamarabb egy átfogó felmérés készüljön.
-Ehhez a témához kötődött egy másik fontos napirendi pont is. Az interneten ugyanis elindult egy fórum XV Style! címen. A honlap tervezői az ifjúság megszólítását célozták meg. A „Mert kell egy hely” szlogen kerületi ifjúsági parkok létrehozásának fontosságára utal. Ez a szándék pedig nagyon is egyezik az önkormányzat terveivel. A jelenlegi vezetés ugyanis már 2007-ben, akkor még ellenzékben, kezdeményezte egy újpalotai kamaszpark létrehozását.
A 2008-ban jóváhagyott Gyermek- és ifjúságpolitikai koncepció nem vizsgálta mélyrehatóan, szociológiai igényességgel a XV. kerületben élő fiatalok életkörülményeit, életmódját, problémáit, inkább csak a meglévő intézményi hálózatra koncentrált. Ebben az anyagban szerepelt ugyan egy Kerületi Ifjúsági Központ létrehozásának a terve, de abból semmi sem valósult meg. Az xv style honlapon keresztüli hozzászólásokból az derül ki, hogy nagyon nagy igény lenne ilyen kamaszparkok létrehozására – mondta a polgármester.
A testület döntött arról, hogy az újpalotai lakótelepen két, a Csobogós útin pedig egy kamaszpark kialakítási tervét jóváhagyja. A tervek elkészítésébe pedagógusokat, orvosokat, mentálhigiéniás szakembereket, papokat és lelkészeket, illetve szociális dolgozókat is bevonnak. A parkok megterveztetésére, kialakítására pedig ötletpályázatot írnak majd ki.
-A Budapest környéki elővárosi vasúti közlekedés fejlesztésének részeként a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. nyílt közbeszerzési eljárása alapján kiemelt beruházás indul a „71. sz. Budapest – Veresegyház – Vác vasútvonal elővárosi célú fejlesztése” címen. A tervezett beruházás részeként pályakorszerűsítést végeznek majd. Az új sínrendszer nagyobb teherbírású és csendesebb lesz a mostaninál. Rákospalota – Kertvárostól megépül a második vágány Fót állomásig. Az új megálló a sín átellenes oldalán fog megépülni, magas peronos kialakítással, korszerű utastájékoztató rendszerrel, valamint a mozgássérültek közlekedését biztosító rámpával. A peron felett fedett esőbeálló is épül. Az új vágány helyének biztosítása érdekében a testületnek új szabályozási tervet kell készítenie a Visonta út – Csömöri-patak – Károlyi Sándor út – Ajándék utca – Csomád utca által határolt területre.

-A testület a 2011-es esztendő I. féléves munkatervét is elfogadták, melyben nyomatékosították, hogy többször is szeretnék külső helyszínen megtartani a testületi ülést.
-A XV. kerületi önkormányzat képviselő-testülete 2008. májusában döntött az Integrált Városfejlesztési Stratégiáról. A döntés szerint ezt a dokumentumot évente át kell tekinteni, és szükségszerűen aktualizálni is kell. Az új fejlesztési elképzelések között nagy hangsúlyt kap az önkormányzati vagyon védelme és fejlesztése, illetve a vagyonvesztés helyett a vagyonnövekedés előtérbe helyezése. A stratégia részét képezi a kerületrészek városközpontjának a kialakítása, a lakó-, munkahelyi- és rekreációs területek összehangolása, a közlekedés racionalizálása, a környezeti szempontok, a közösségi közlekedés kapcsolatainak a fejlesztése, különös tekintettel a közösségi közlekedés fejlesztésére. Ennek érdekében a testület a december 15-i ülésen az eddigi kerületfejlesztési terv és integrált városfejlesztési stratégia felülvizsgálatáról és egy operatív terv kidolgozásáról döntött. Emellett a közösségi, kerületfejlesztési beruházások fejlesztésének gazdaságossági számításait is elvégeztetik, illetve egy térinformatikai alapú kerületi értéktérkép elkészítéséről is döntöttek.
-A kötelező egészségbiztosítás ellátásról szóló 1997-es törvény meghatározza azokat a szolgáltatásokat, melyeket a betegek térítésmentesen vehetnek igénybe. A részleges és teljes térítési díj ellenében igénybe vehető szolgáltatások térítési díját az egészségügyi szolgáltató a fenntartó jóváhagyásával módosíthatja. A testület legutóbb 2009. novemberében döntött a XV. kerületi Egészségügyi Intézmény térítési szabályzatáról, az idei év utolsó ülésén azonban jóváhagyták a szabályzat módosítását.
-Sürgősséggel kerület a testület elé az a javaslat, mely a helyi adók bevezetéséről szólt. Több adónemről – az idegenforgalmiról, az építményadóról, a telekadóról, a magánszemélyek kommunális adójáról – is szó volt. Az idegenforgalmi adót a Fővárosi Önkormányzat Közgyűlése a kerületi képviselő-testületek többségének egyetértése alapján 1995. január 1-i hatállyal vezette be a főváros egész területére. A bevételből a kerületi önkormányzatok a forrásmegosztás keretében egységesen részesültek. A testület ezen az állapoton a jövőben sem kívánna változtatni. Abban az esetben ugyanis, ha az idegenforgalmi adó beszedése a kerületi önkormányzatok hatáskörébe kerülne át, a bevételből csak a belvárosi és a frekventált budai kerületek részesülhetnének. Ugyanakkor arról is döntöttek a képviselők, hogy az önkormányzat a helyi adók többségének beszedését továbbra is saját hatáskörben tartsa.