Menu

Ismét külső helyszínen

2010.12.12.

December 8-án a Csokonai Művelődési Központban volt a testület rendkívüli ülése, amely egy megkezdett hagyomány folytatása, miután már az önkormányzat alakuló ülésén elhangzott, hogy a lehető legtöbb alkalommal igyekszenek a képviselők ülésüket külső helyszínen tartani.

A testületi ülés rendhagyó módon vette kezdetét, és már a konkrét eredményekről szóló beszámolót láthatták az érdeklődők egy vetítés során. Így közismert, hogy a Csokonai MK környezetében a parkolás nagyon körülményes volt. Ennek megszüntetése érdekében az intézmény közelében egy önkormányzati telken egy 20 beállásos parkolót alakítottak ki. Emellett itt szeretnének egy közparkot és egy játszóteret is kialakítani. Ám az, hogy mely korosztáylnak szánják ezt a játszóteret, a lakosság véleményének kikérésével az önkormányzati testület egy későbbi ülésen fog dönteni.

Napirendi pontokról:
-Először a 2011. évi költségvetés koncepcióját tárgyalta a testület, amely jelentős kiadáscsökkentési és egyben bevételnövelési programot tartalmaz. Utóbbit az adórendszer módosításával és a pályázati lehetőségek kihasználásával szeretnék elérni. A most elfogadott koncepcióban több fontos dolgot is kiemeltek, így az intézmények, lakóépületek energetikai fejlesztése, a kerületi intézményhálózat fejlesztése, a közbiztonság és a közrend erősítése, a zöld területek fejlesztése, sportlétesítmények felújítása és építése, az egészségipari fejlesztési programba való bekapcsolódás, a városrészek identitásfejlesztése, a helyi társadalom építése, közösséggé fejlesztése, a városüzemeltetés hatékonyságának a növelése, egy átlátható és hatékony vagyongazdálkodás.
A testület a törvényi előírásnak eleget téve a december 8-i ülésen felhatalmazta a polgármestert, hogy a 2011. január 1. és a költségvetés elfogadása közötti időszakban az önkormányzati bevételeket folytatólagosan beszedje, abból a kerület működésének kiadásait fedezze. Az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet a 2011. évi költségvetési rendelet hatályba lépésének napján megszűnik, és az említett időszak bevételeit és kiadásait be kell majd építeni az új rendeletbe.
-Döntöttek a képviselők a gyermekétkeztetés intézményi térítési díjának 5%-os emeléséről. A döntést az élelmiszerárak 2010-ben átlagosan 5,3%-kal való emelkedése indokolta. Gyermekétkeztetésben az Egyesített Bölcsődék, valamint a 11 nevelési-oktatási intézmény gyermekei részesülnek. A szolgáltatók a 2011-es évre a bruttó eladási árak 4,7-7,4%-os emelésére tettek javaslatot.
– A jövő évben elkerülhetetlen lesz a kerület általános és átfogó településfejlesztési céljainak kialakításához kapcsolódóan egy új helyi adózási rendszer kialakítása, további, új források bevonása – mondta a polgármester. Miután alapvető célként tűztük ki a lakosság és a kisvállalkozások támogatását, az építményadó esetében az adótárgyak nagysága alapján két eltérő adómértéket vezetünk be. Ennek értelmében a 150 m2-es adótárgy nagyságig 1400 Ft/m2/év, míg az ezt meghaladó méret esetén 1580 Ft/m2/év-es adómértéket állapítottunk meg. A telekadó esetében a törvényi szabályozásnak megfelelően csupán a 2003-2009. évi inflációs adatoknak megfelelő korrekcióra került sor. Saját számításaink szerint az építményadóból 200-210 millió, a telekadóból pedig 15-20 millió Ft többletbevételre számíthat a kerület.
-A testület döntött arról is, hogy az önkormányzati tulajdonú közterületek használati díját 4%-kal megemeli. Ez a díjmódosítás azonban bőven a KSH által 2010. októberében kiadott 4,2%-os inflációs ráta alatt marad.
– Az önkormányzat gazdasági helyzete miatt szükségessé vált a lakbérek ismételt felülvizsgálata. Önkormányzati rendelet rendelkezik a lakbér megállapításának elveiről is, mely szerint az önkormányzati tulajdonú bérlakások bérbeadásából származó bevételeknek fedezniük kell a lakás üzemeltetésével, fenntartásával és karbantartásával kapcsolatos önkormányzati ráfordításokat. A kerületben a jelenlegi 2137 bérlakásból 1983 lakásnak van bérlője, használója, akik háromféle lakbért fizetnek: szociális alapút, költségelven alapulót és piaci lakbért. Ám a három típusú bérleti díj között nagyon nagy a különbség. A 2011. évi lakbértervezetben olyan lakbéremelést kívánt a testület megvalósítani, mely egymáshoz közelítő arányosabb megoszlást tartalmaz.
-Bitvai Nándor alpolgármester előterjesztésében hangzott el, hogy miután télen jelentős mértékben leszűkül az emberek mozgáslehetősége, valamint a kerületben is a sportlétesítmények száma kevés, ezért legalább ideigenes jeélleggel Újpalotán, a Száraznád NOK Pattogós utcai épületének sportudvarán egy mobil jégpályát létesítenének, melynek működtetése bruttó 12 millió Ft-ba kerül az önkormányzatnak. Ezen a helyszínen december 18 – február 28 között ingyenesen korcsolyázhat a kerület lakossága. A létesítmény nem fogja zavarni sem a lakókat, sem pedig az iskola működését. Hétköznap délelőttönként a kerületi olya kölcsönző, büfé és melegedő is várja a sportolni szeretőket.