Menu

Sikerek után elismerések

2010.12.02.

A többéves hagyomány folytatásaként november 30-án vehették át az egész éves munkájukért a kerület kiváló testnevelői, sportvezetői és edzői elismerésüket. A díjakat a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézményben a zeneiskola növendékeinek (Csanálosi Balázs, zongorán, míg Lakatos Laura csellón játszott) műsorát követően Bitvai Nándor a társadalmi kapcsolatokért és a sportért felelős alpolgármester adta át, ám ezt megelőzően köszöntötte a megjelenteket.

Amint elmondta, az elmúlt időszakban iskoláról iskolára járva tájékozódva látta, hogy nagyon sok probléma van mindenütt. A gondok pedig nem csökkennek, hanem nőnek, ám örömmel jött az ünnepségre a sportért tevő emberek közé.
-11. alkalommal köszöni meg a kerület a testnevelők, sportvezetők, edzők eddigi munkáját. Természetesen beszélnem kellene az elmúlt évről, de én ennek nem voltam részese. Az elmúlt évnek is voltak sikerei, eredményei. Több mint 200 fő végzi a gyerekek testnevelési óráit, vezeti az edzéseket- mondta, majd elmondta, hogy a sportügy az önkormányzat részére kiemelt feladat, nemcsak támogatást nyújt, hanem a kiemelkedő teljesítményeket elismeri. Amint elhangzott, a legtöbb sportegyesületnek nincs sportlétesítménye, és az önkormányzat nyújtja a működésükhöz szükségese feltételeket. 2010-ban 16 egyesület részére nyújtott kedvezményesen, vagy ingyenesen létesítmény.
-Májusban adták át az Élen a sportban, élen a tanulásban díjakat, míg december 7-én lesz a kiváló sportoló diákok köszöntése – mondta, majd szólt arról az alpolgármester, hogy 2008 októberében fogadta el az önkormányzat a kerület aktualizált középtávú sportprogramját, melyen a jelenlegi önkormányzat szeretne változtatni. A fejlesztés kiemelt feladat, fontos egy multifunkcionális sportcsarnok, 2-3 tornaterem, néhány műfüves pálya illetve a téli időszakra később egy mobil jégpálya építése.
Bitvai Nándor beszélt a számokról is, így elhangzott, hogy a kerületi 11 működős DSE 4 millió forint támogatásban részesült, a diákolimpia lebonyolítása 5,5 millió forint volt. A kerületben 37 sportegyesület van, ebből 18 aktív. 41 szakosztályban 1500 sportoló van,ebből 1200 utánpótláskorú, az egyesületek éves önkormányzati támogatása 64 millió forint volt, és november végéig 51 támogatási szerződést írt alá az önkormányzat az egyesületekkel
Kiemelte a Palota Röplabda SC csapatát, amely az NB I-be jutott, és jelenleg is az élbolyban van. A REAC Sportiskola SE minden szakosztályban kiemelkedő a munka, az egyesületi élet kiemelkedő, jelentős az utánpótláskorú labdarúgók létszáma, amely közel 300.
A BLF kosárlabdásai eredményesek, melyhez nagyban hozz7ájárulnak a csapat nemzetközi kapcsolatai is. Az ország élvonalában vannak, kiemelkedően jó a kapcsolatuk a kerület oktatási intézményeivel.
A karaté egyesületek is kiemelkedően jók, a sport6olók pedig hazai és nemzetközi, európai és világversenyeken is nagyon szép eredményeket érnek el. Sportolóik száma a kerületben több mint 500 fő.
A Kontyfa SE asztaliteniszezői is minden versenyen helytállnak, a tehetséggondozás továbbra is kiemelkedő a sportegyesületnél.
A kerületi labdarúgókról szólva az alpolgármester elmondta, hogy a Femina évekig az élvonalban volt, idén a 6. helyre csúszott. Tudni kell azonban, hogy az elmúlt években nehéz helyzetbe került az egyesület, de biztató a jövőre nézve, hogy az őszi bajnokságban a 3. helyen állnak.
A REAC felnőtt csapata az NB II-ben van, és most még lejjebb vannak a tabellán.
-Méltatlan, hogy egy NB I-es csapat ilyen helyen áll. Meg kell vizsgálni ennek az okát. Rendezetlen a sport kft. viszonya az egyesülettel és tárgyalásra szorul a létesítményhasználat kérdése is.
2010-ben az önkormányzat 320 millió forintot fordított a sportra összesen.
A jövő koncepciójáról is szólt az alpolgármester, így arról, hogy 2011. máj.6-a az új sporttörvény elfogadásának határideje, most van kidolgozás alatt. Néhány napja egy nemzetközi sportkonferencián voltam, ahol számos fontos téma hangzott el, amely a kerület életét is segíteni fogja- az egészségmegőrzés, a szabadidősport, tömegsport, élsport területén. A törvény célja, hogy a lakosság aktívabban sportoljon – mindez a számok tükrében- 13%-ról 23%-ra kellene emelni. A jó szabadidősporthoz azonban fontos a jó sportlétesítmények léte. A tervezett sporttörvény szerint kiemelt sportszövetség országos szinten 30-35 lesz.
Az önkormányzat vezetésének is van programja 2011-re, így a kamaszparkok létrehozásához a pályázatok elő kell készíteni és el kell bírálni. Ilyen kamaszparkot tervez az önkormányzat például a Szentmihályi út- Kőrakás park közé
Az önkormányzat szeretne minél több sportprogramokat adni a kerület lakosságának, versenyeket szervezni, Sportközpontot létrehozni, építeni, amely kulturális programoknak is helyet adna. Erre több helyszín is szóba került már eddig is, így a Testvériség sportpálya területének sportkomplexummá fejlesztése, vagy a Budai II. Stadionnál egy sportközpont építése- mondta többek között Bitvai Nándor alpolgármester, majd a kerület elismeréseit adta át a sport területén végzett munkáért a sportvezetőknek, testnevelőknek, edzőknek.

A 2010. év kiváló testnevelője

-Dobosné Kaszás Eleonóra, a Száraznád Nevelési-Oktatási Központ testnevelője
Dobosné Kaszás Eleonóra 1983 – a főiskola befejezése óta – tagja a Neptun utcai iskola tantestületének. Az eltelt huszonhét év alatt az iskola minden sporttal, testneveléssel kapcsolatos feladatának központi tagja, mozgató rugója. Rendkívüli szakmai hozzáértés jellemzi tanórai munkáját és délutáni sportfoglalkozásait egyaránt.
Lelkiismeretesen felkészíti tanítványait a házi és kerületi sportversenyekre. A házi versenyeket szervezi és a rendezésben is főszerepet vállal.
A diáksport egyesület elnöke, végzi az egyesület adminisztrációs és gazdasági munkáit, szervezi a sportcsoportokat, biztosítja a gyermekek számára a tanórán kívüli testmozgás lehetőségét. Összeállítja a Kihívás Napja programját, segíti az egészség- és GYIÖK napi rendezvényeket.
Testnevelő tanári munkájában nagy hangsúlyt helyez az alapvető sportágak és változatos mozgásformák megismertetésére, megszerettetésére. Tömegsport foglalkozásokat tart, ahol a tehetséggondozás mellett a kevésbé tehetséges, de nagyon lelkes gyerekek is sportolási lehetőséget találnak. Segíti diákjait a nekik megfelelő egészséges szabadidős tevékenység eltöltésében, emellett kollégái sporttevékenységére is ügyel.
Nagy elhivatottság, szakmai hozzáértés jellemzi pedagógiai tevékenységét, melyet lelkiismeretesen, fáradhatatlanul végez. Munkáját elismerik a szülők és kollégák egyaránt.

-Fekete Katalin, a Hartyán Nevelési-Oktatási Központ testnevelője
Fekete Katalin tanulmányai befejezése óta – 8 éve – a Hartyán Nevelési-Oktatási Központ testnevelője. Precíz, következetes a munkája, szakmai felkészültsége kiemelkedő. Példamutató magatartásával, kedves személyiségével a sportot szerető, az egészséges életmódra törekvő tanulókat nevel. Elhivatottsága, gyermek szeretete példa értékű.
Aktív tagja az iskola testnevelői munkaközösségének. Részt vállal a házi versenyek és a kerületi diákolimpia versenyeinek megszervezésében, lebonyolításában. Felkészíti tanítványait a diákolimpia versenyeire, elkíséri és segíti őket a kiemelkedő eredmények elérésében. Az elmúlt években az ő felkészítő munkájának is köszönhetően a kerületi diákolimpia versenyein az iskola tanulói dobogós helyezéseket értek el.
A kosárlabda edzéseket a Hartyánba kerülése óta nagy igyekezettel és egyre több tapasztalattal vezeti, melyet láttatnak az elért eredmények. A hétvégéit bajnoki mérkőzéseken tölti csapatával.
A Hartyán testnevelési munkaközösségének elismert, megbecsült tagja. A szülőkkel a kapcsolata kiváló, pedagógiai, szakmai munkája elismerésre méltó.

-Gózon Gyuláné, a László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda testnevelője
Tizennyolc éve, az egyetem elvégzése óta a László Gyula Gimnázium és Általános Iskola tanára. Szakmailag rendkívül jól képzett, kiváló pedagógus. Hallatlan lelkesedéssel, gyermekközpontúan tanít és nevel.
Délután edzéseket vezet, mini kézilabdát, gyermektornát, nordic-walking tanfolyamot tart. Részt vesz az iskola csapataival a kerületi diákolimpia versenyein.
Kerékpáros és sí táborokat szervez és vezet évek óta a László Gyulás gyerekek szabadidejének sportos, élmény gazdag eltöltésére.
A testnevelés, sportolás megszerettetését, elismertetését fontos feladatának tekinti. megbízható, pontos, alapos munkája, kedves egyénisége miatt a tanítványok és kollégái körében is nagy szeretet, megbecsülés övezi.

-Kaszibáné Csapó Csilla, a Szent Korona Általános Iskola és Óvoda testnevelője
Kaszibáné Csapó Csilla 9 éve a Szent Korona Általános Iskola tantestületének tagja. Tanári munkája, szaktudása kiemelkedő, teljesítménye egyenletes, mindenkor lehet rá számítani.
Nagy érdemeket szerzett az iskolai mindennapos testedzés megvalósításában, tanítványai szívesen vesznek részt a tanórán kívüli sportfoglalkozásokon. Sikeres a sportágak megismertetésében és megszerettetésében.
Aktívan részt vállal a testnevelési munkaközösség munkájában, a házi versenyek szervezésében, lebonyolításában. Tanítványai sikeresen szerepelnek a diákolimpia versenyein.
Folyamatosan tart bemutató órákat ezzel is népszerűsítve az iskolai testnevelést és sportágát a röplabdát.
Jó munkatárs, kollégái munkáját segíti, megbecsüli. Emberi magatartása miatt szeretik, elismerik a gyermekek, a szülők, a munkatársak.

-Vona Pálné, a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda testnevelője
Vona Pálné 1980 óta dolgozik a XV. kerületben, 23 éve a Károly Róbert iskolában. Több mint húsz éve az osztályfőnöki és testnevelés munkaközösség vezetője. Koordinálja, szervezi és segíti a munkaközösségek tagjainak tevékenységét.
Pedagógiai munkája sokrétű és magas színvonalú. Az egészséges életmód szemléletének kialakítása, a mindennapos testedzés, a rendszeres napi mozgás iránti igény kialakításának elkötelezett híve.
A sport szeretetére nevel, a káros szenvedélyektől mentes, környezettudatos életre készíti fel tanítványait.
A diákolimpia versenyein való részvételre ösztönöz, elkíséri tanítványait a versenyekre, tanácsaival segíti sikeres szereplésüket.
Az intézményi szabadidős és sport rendezvények szervezésében, lebonyolításában, az iskolai hagyományok ápolásában aktív szerepet vállal.
Tömegsport foglalkozásai nagyon népszerűek a gyerekek szívesen töltik ezeken szabadidejüket.
Mindig megújulni képes, önmagát is folyamatosan képző pedagógus. Szakmai felkészültsége, hozzáértése magas szintű. Gyermekszeretete példa értékű, rendkívüli empátiával fordul tanítványai felé. Nagy figyelmet szentel a nehéz sorsú családoknak, kapcsolata a szülőkkel jó és folyamatos.
Szerény, ám határozott személyiségével, magas színvonalú nevelő-oktató munkájával kivívta tanítványai, a szülők és kollégái megbecsülését.

-Sebők Szilvia, a Czabán Általános Iskola és Óvoda testnevelője
Sebők Szilvia általános iskolai tanulmányait a Czabán Samu téri iskolában, középiskolai tanulmányait a Dózsa Gimnáziumban végezte. Tanítói diplomát szerzett 2004-ben. Pedagógusi pályáját napközis nevelőként kezdte a Czabán Általános Iskolában. Testnevelői tanári oklevelét a Pécsi tudományegyetem Tanárképző szakán szerezte, 2007-ben.
Folyamatosan és kiegyensúlyozottan rendkívüli lelkiismeretességgel és korát meghazudtoló szakmai tapasztalattal végzi testnevelő tanári munkáját és edzői tevékenységét. Eredményesen készíti fel az iskola csapatait és egyéni versenyzőit a kerületi- és fővárosi diákolimpiai versenyekre.
Részt vállal az iskolai és a kerületi sportrendezvények szervezésében, rendezésében.
A különösen sok nehéz körülmények között élő gyermekkel foglalkozó iskolában nehéz létesítményi feltételekkel dolgoznak. Szilvia megtalálta a helyét a tantestületben, és az utat a gyermekekhez és a szülőkhöz. Szakmai felkészültsége kiváló, gyermekszeretete, elhivatottsága példa értékű.

-Szántó Péterné, a Hartyán Nevelési-Oktatási központ testnevelője
Szántó Péterné pedagógusi pályáját 35 éve kezdte, 15 éve tagja a Hartyán testnevelői munkaközösségének. Megbízható, nagy tudással, tapasztalattal rendelkezik. Szívesen segít kollégáinak. Igazi csapatjátékos.
2002-ben munkaközössége javaslatára Az év testnevelője, 2008-ban Az év utánpótlás edzője elismerésben részesült.
Nagy szaktudással és empátiával oktatja tanítványait, szeretteti meg velük a testmozgást, a sportágakat. Nagy szerepet vállalt az iskola kosárlabda osztályainak beindításában, oktatásában. Az edzéseken maximális követelményeket támaszt. A kosárlabdán keresztül becsületességre, sportszerűsségre, küzdeni tudásra nevel.
A Testnevelési Egyetem vezető tanáraként évek óta segítette a hallgatók gyakorlati képzését, több pályakezdő államvizsgázott nála.
Az iskola testnevelői munkaközösségének egyik meghatározó egyénisége. Részt vesz a gyerekek versenyekre való felkészítésében, a versenyeztetésben, a kerületi diákolimpia versenyeinek lebonyolításában.
Kosárlabda csapatai a diákolimpia és a szövetségi versenyrendszerben is részt vesznek a budapesti és országos versenyeken is, számos dobogós helyezést szereztek.
Szántó Péterné nagy szakértelemmel rendelkező, precíz, gondos, következetes pedagógus.

-Szöllösné Patinszki Andrea, a Szent Korona Általános Iskola és Óvoda testnevelője
Szöllösné Patinszki Andrea 1989 óta óraadója, 1991-től főállású testnevelője a Szent Korona Általános Iskolának. 2001-ben megalakult a Korona DSE, melynek elnöke. Az iskola testnevelési munkaközösségének vezetője.
Kollégáival remek pedagógiai szakmai munkát végeznek igen hátrányos körülmények között. Lelkesedésük, a gyermekek és a testnevelés iránti elhívatottságuk pótolja a tárgyi feltételek hiányát. Tanítványai közül sokan országos és nemzetközi szinten is kiválóan teljesítő atléták.
Kimagasló szakmai tudása, és felkészültsége garancia az iskolában folyó magas szintű testnevelési és sportmunkára. Fáradhatatlanul szervezi az iskolai és kerületi versenyeket. Egyedül álló módon neveli a gyermekeket a sport szeretetére, az egészséges életmódra. Teherbírása csodálatra méltó, a testnevelés és a sport iránti elhívatottsága példa értékű.

A 2010. év kiváló diáksport vezetője

Verebélyi Gyula, a Czabán Általános Iskola és Óvoda testnevelői munkaközösségének vezetője. Több évtizede „oszlopa” a kerület diáksportjának. Éveken át vezette a Bocskai DSE-t. Elkötelezett híve a gyermek labdarúgásnak. Állandó szervezője, lebonyolítója a kerületi diákolimpia kispályás labdarúgó versenyének. Különböző korosztályú csapataival rendszeres résztvevője a budapesti diákolimpiának, labdarúgó tornáknak.
A Magyar Gyermek Labdarúgó Szövetség észak-pesti régiójának területi vezetője, szervezője.
Nyugodt, kiegyensúlyozott személyiségével, tudásával, pontos munkájával, megbízhatóságával kivívta a szülők, a kollégák megbecsülését.

A 2010. év kiváló testnevelő tanári munkaközössége

A Czabán Általános Iskola és Óvoda testnevelői munkaközössége
Kiegyensúlyozott, folyamatosan kiemelkedő testnevelői munkájukért, a kerület sportéletében való eredményes, lelkes részvételért, az elért kerületi, budapesti eredményekért, a kerületi szintű sportversenyek rendkívül színvonalas rendezéséért, a példamutató csapatmunkáért. (Sebők Szilvia, Varga László, Verebélyi Gyula, Vígh György)

A Hartyán Nevelési – Oktatási Központ testnevelői munkaközössége
Kiemelkedően lelkes, szakszerű, pontos testnevelői munkájukért, a kerületi diákolimpián való aktív részvételért, a színvonalas versenyrendezésért, az utánpótlás neveléséért, a követésre méltó együttes munkavégzésért. (Dalnoki Ildikó, Fekete Katalin, Molnár Mariann, Szántó Péterné)

A László Gyula Gimnázium Általános Iskola és Óvoda testnevelői munkaközössége
Kiegyensúlyozottan magas szintű, sikeres, lelkiismeretes testnevelő tanári munkájukért, az aktív részvételért a kerület sportéletében, a versenyek példamutató rendezéséért, az elhivatott edzői munkáért, a budapesti és országos versenyeken elért eredményekért. (Gózon Gyuláné, Pusztai András, Rezsnyák Csaba, Tóth Éva)

A Szent Korona Általános Iskola és Óvoda testnevelői munkaközössége
Hosszú idő óta kiegyensúlyozottan kiemelkedő testnevelő tanári munkájukért, az utánpótlás nevelésért, az iskolák közötti versenyben a tanulók létszámához és az iskola létesítményeihez képest erőn felüli részvételért, a fővárosi, országos bajnokságokon elért sikerekért, a kerület diáksport életében betöltött aktív, irányító, példamutató szerepért. (Kaszibáné Csapó Csilla, Menyhárt Ágnes, Szabó Imre, Szöllösné Patinszki Andrea)

2010.év sportvezetője

Erdélyi Ferenc, az Újpalota Sport Egyesület elnöke
Az egyesület 1976-ban Újpalotán alakult, s a küzdősportok gyorsan népszerűvé váltak a panelban élő fiatalok között. A hőskorban az Újpalota SE számított a küzdősportok fellegvárának. A taglétszámot és az eredményességet tekintve mindig is kiemelt szerepet játszott a fővárosban.
Sikeres sportolói pályafutás után Erdélyi Ferenc 2001-ben vette át az akkor már nehéz sorsú, tartozásokkal terhes egyesület irányítását. Szívós munkával, rendkívüli lelkesedéssel újra szervezte az egyesület életét., rendezte a tartozásokat és új alapokra helyezte a szakosztályok tevékenységét.
Folyamatosan kiemelt figyelem irányul az utánpótlás nevelésre, a tehetségekkel való foglalkozásra. Programot dolgozott ki a kerületi iskoláknak a tanulók tanrendbe iktatott önvédelmi oktatására, képzésére.
Minden évben nagyszabású nemzetközi szintű versenyt rendez a XV. kerületben. Hagyománnyá vált a szabadtéri rendezvény, melyen évről-évre több száz versenyző vesz részt.

Handel Károly, a Kinizsi Technikai és Tömegsport Klubok Köre elnöke
Handel Károly a XV. kerületben működő szabadidő sportegyesület a Kinizsi Technikai és Tömegsportklubok Köre egyik alapítója és az alapítás óta elnöke. Az egyesület idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját.
Az egyesület jelenleg hét szakosztállyal működik. Eredményességüket számtalan hazai és nemzetközi siker bizonyítja. Mint elnök kiváló szervezői, vezetői érzékkel fogja össze a klubot, a társadalmi munkát végzőket, tagokat, versenyzőket. Sokat tesz a kerületi gyermekek, fiatalok és családok sportjáért. Eredményes kapcsolatot épített ki a kerületi iskolákkal, óvodákkal. Neve összefonódik a kerületi óvodás és diákolimpiák, civilnapok, majálisok, kihívás napok szervezésével, lebonyolításával. Számos helyi kezdeményezés szervezője, a népi játékok, hagyományok folytatója. Az egyesület az egyetlen igazán szabadidősport egyesülete a kerületnek.
Az elmúlt években részt vállalt a kerületi kiemelt sportrendezvények előkészítéséből, lebonyolításából. A kerület lakossága, a sportbarátok között ismert és elismert sportvezető. Számos nagyszabású fővárosi rendezvény szervezésében is közreműködött az elmúlt évtizedekben.
Sokat fáradozott a Kert közi sportbázis megmentésén, felújításán.
Magatartása példamutató, területén igazi szaktekintély. 20 éve fáradhatatlanul dolgozik a kerület sportjáért, az ifjúság neveléséért. Egyesületi tevékenységén kívül, elnöki teendői mellett tagja a Budapesti Szabadidősport Szövetség elnökségének.

Kapuszta Csaba, a Pestújhelyi Sport Club elnöke
Kapuszta Csaba a pestújhelyi sportlegendák sikertörténetein fellelkesülve az államosított Pestújhelyi Sport Club pályáján töltötte el gyermekkora legjavát, ahol egy befogadó közösség tagjaként megtapasztalhatta a sport révén összetartozás érzését. Életre szóló barátokra, sporttársakra talált.
Már gyermekként a sportközösség építésének, versenyek, bajnokságok szervezésének szentelte szabadidejét.
Máig büszkén hirdeti – az egész életen át tartó – sportolás felbecsülhetetlen értékeit, szemléletformáló hatását.
Kapuszta Csaba közhasznú munkássága közel négy évtizede formálja Pestújhely szabadidős sportéletét. Több évtizedes küzdelme a hátrányos helyzetűek sportolási lehetőségeiért, a fiatalok bevonásáért, a tudatos életmód terjesztéséért teszi páratlan sportvezetővé. A sport révén tanít kitartóan küzdeni, emelt fővel veszíteni, tisztességgel helyt állni az életben.
2004-ben a Pestújhelyi Pátria Közhasznú Egyesület aktivistájaként lehetőséget kapott, hogy szervezeti keretet biztosítson küldetésének és ezzel valóra váltsa egy pestújhelyi sportlegendákon felnőtt gyermek álmait és így megalakult a „PöSöC”.
A szervezeti keretek biztosítása révén új távlatok nyíltak a helyi sportolás területén. Sportsikerekben bővelkedő szakosztályai országos szinten is meghatározóak. Az Asztalitenisz Szakosztály I. számú csapata (Pestújhelyi Aranycsapat) közel egy évtizede, hogy évről-évre egyre magasabb osztályú bajnokságban arat elsöprő diadalt. Mára NB I-es és NB III-as csapata is van Pestújhelynek. Szenior versenyzői Magyar Bajnokok.
A Darts Szakosztály erőfeszítései a helyi fiatalok bevonására olyan sikeresek voltak, hogy mára három sportolójuk tagja a Magyar Darts válogatottnak. Egy Európa Bajnok és egy Világbajnoki V. helyezett játszik a szakosztályban.
A Thay Won Do Szakosztály eredményei között több mint 50 nemzetközi kempo viadal győzelem, 10 nemzetközi kempo bajnok 10 magyar thai boksz bajnok öregbíti Pestújhely hírnevét.
Heti 48 órában, öt helyszínen tart sportfoglalkozásokat az egyesület.
A Pestújhelyi Sport Club társadalmi hasznossága messze túlmutat a bajnokságokban elért eredményeken. Kapuszta Csaba elhivatottságának az egyesület falai nem szabhatnak határt. Két esztendeje, hogy a Pestújhelyi Mozaik ingyenesen megjelenő havi sajtó hasábjain a helyi társadalmi élet formálásán fáradozik.
Közel másfél évtizede szervez évente több alkalommal sport- és életmód, esélyegyenlőségi, kulturális és egyéb természetjáró táborokat.
Sportolóként a Pestújhelyi Sport Club asztaliteniszezőit erősíti, lelkes amatőrként a REAC Sportiskolában sakkozik.
Céljai közt szerepel a „szárnyaikat bontogató” fiatalok hiteles támasza lenni, a sportperifériájára szorultakat közösségbe integrálni, szolidáris, összetartó pestújhelyi társadalmat formálni.
Életre keltette a Pestújhelyen honos értékrendet, melyet a PöSöC alapítói hagytak örökül. Hirdeti a sport nyújtotta egyetemes értékeket. Az általa szervezett pestújhelyi sportéletben erősödik a közösségben érvényes összetartozás, megvalósult a helyi társadalmi összefogás.

Reményi Pál, az Északi Fény Természetjáró Egyesület elnöke
Reményi Pál, az előzetesen baráti körben tett kirándulások folytatásaként 1970-től a Törekvés Sport Egyesület Természetbarát Szakosztályában foglalkozott rendszeres túraszervezéssel.
1971-ben bronzjelvényes túravezető az Északi Járműjavítóban. 1974-től szakosztályvezető-helyettes. 1976-tól a Törekvés Sport Egyesület Természetbarát Szakosztályának vezetője egészen 1998. év végéig. A 23 év alatt hagyománnyá és rendszeressé tette a nyári családi táborozásokat 50-120 fő közötti létszámmal.
1978-ban ezüstjelvényes túravezető címet szerzett és a Vasutas Természetbarát Társadalmi Szakbizottság helyettes vezetőjeként dolgozott. Évente 8-10 kiemelt, nagyszabású programot szervezett, irányított a 25-30 Vasutas Szakosztály 2500-3000 természetjárójának.
1990-től a Vasutas Természetjárók Szövetségének elnökségi tagja, programszervező.
1998-ban egyik alapítója, és azóta elnöke a XV. kerületi Északi Fény Természetjáró Egyesületnek. A hagyományos programok – nyári családi tábor, Mikulástúra, Forrás Emléktalálkozók – mellett számos új kezdeményezést, programot indított el. Az elmúlt öt évben aktívan kapcsolódott be a kerületi természetbarát programok szervezésébe. 2006 óta minden évben előkészítette, lebonyolította a XV. kerületi Természetjáró Napot. 2007-től a nyári napközis tábor diákjainak túra szervezését és vezetését is vállalta. Minden évben megszervezi a nagy létszámú családi táborait.
Az általa vezetett egyesület rendszeresen elkészíti éves túraprogramját, amely alapja a heti rendszerességgel szervezett túratevékenységnek.
Vezetésével és irányításával 2008-ban megalakult a XV. kerületi Természetjáró Bizottság, amely összefogja a kerületben túrázással foglalkozó szervezeteket.
Reményi Pálnak örök szerelme a természet, a túrázás. 40 éve neveli, szervezi a természetjárók újabb generációit, átadja élettapasztalatát. Igazi közösséget kovácsolt a klubtagokból, akik szeretik, tisztelik.

Szalay Béláné, a Palota Röplabda Sport Club elnöke
A magyar női röplabda sport egyik kiemelkedő egyénisége, aki világviszonylatban is a legjobb, legeredményesebb ütőjátékosok közé soroltak. Lelkes, rendkívül szorgalmas röplabdázó volt, aki kiválóan sáncolt és a mezőnyjátékban is megállta a helyét.
Versenyzői pályafutása során 236-szor szerepelt a magyar válogatottban. Háromszor volt az olimpiai csapat tagja, 1972-ben V., 1976-ban és 1980-ban IV. helyezést értek el. Világbajnokságon IV., Európa Bajnokságon II. helyezés volt a legjobb eredménye a csapattal.
Klub szinten 13 magyar bajnoki cím, 10 Magyar Népköztársaság Kupa diadal, 1973-ban BEK győzelem a Nehézipari Minisztérium, 1981-ben KEK győzelem a Tungsram csapatával. 1985-ben az olaszországi Ravenna csapatával bajnoki aranyérem és BEK ezüst érem, majd a török bajnokságban szerzett ezüst érmet csapatával. Öt alkalommal volt az Év Röplabdása, 2001-ben pedig az Évszázad Röplabdásának választották.
Már 18 évesen tudta, hogy ha abbahagyja a játékot, fiatalokat fog nevelni. Nem akart valamelyik híres csapat utánpótlás edzője lenni, inkább maga alapított egy sportegyesületet a XV. kerületben, ahova családja révén kötődik.
1994 tavaszán kezdte a gyermekek toborzását az iskolákból, ősszel már indította csapatait a mini- és a gyermek bajnokságban, a felnőtteket pedig a Budapest Bajnokságban.
Harminc fiatallal kezdte, ma hat csoportban száztízen vannak.
A Budapest Bajnokság megnyerése után a felnőtt csapat az NB II-ben játszott. 2005-ben feljutottak az NB I-be, de az a csapat még nem volt érett a feladatra.
Szalay Éva a legfontosabbnak az alapos munkát, az alulról történő módszeres építkezést tartja. Elsődleges célja a röplabdázás megismertetése, megszerettetése és a saját utánpótlás bázis kiszélesítése. Mindig figyel és törekszik a családias hangulatra. Játékosai szeretik, tisztelik, követendő példakép számukra.
A klub sikereinek és eredményességének egyik záloga, hogy a profizmus és a családias hangulat megfelelő mértékben van jelen csapatokban. Az egészséges rivalizálás, a sportszerű életmód, a tisztesség, a küzdeni akarás, a kiváló közösségi szellem itt maga a valóság.
Szalayné Sebők Éva szó szerint a csapat mindenese, összetartója, édesanyja, sportvezetője. Irányítja az egyesületet, szponzorokkal tárgyal, mossa a mezeket, edzést tart, utánpótlást nevel, lelket gyógyít, csapatot épít. Munkáját igazolják az eredmények és a taglétszám. A Palota Röplabda Sport Club ismét az NB I-es mezőnyben játszik. Eredményük azért is tiszteletre méltó, mert a felnőtt csapat minden tagja vagy tanul, vagy dolgozik. Egyszerű körülmények között edzenek, professzionális teljesítményt nyújtanak.

2010. év utánpótlás edzője

-Buga Kálmán, az Edőcs István Ökölvívő Klub elnöke és edzője
Buga Kálmán az Edőcs István Ökölvívó Sportegyesület alapítója, elnöke és edzője is egyben.
1975-ben az Újpesti Dózsa ökölvívó szakosztályában kezdett sportolni. Rendkívüli tehetségének, szorgalmának és sportszerű életmódjának köszönhetően gyorsan kiemelkedett a korosztályából. 1978 és 1984 között serdülő, ifjúsági és junior Budapest Bajnokságokon nyert nyolcszor aranyérmet. Országos utánpótlás bajnokságban hat arany érmet és két II. helyt szerzett. Többszörös korosztályos válogatott és számos nemzetközi versenyen ért el kiváló helyezést.
Felnőttként kétszeres Budapest Bajnok, országos bajnokságban több dobogós helyezést szerzett. 1984 és 1986 között többszörös csapatbajnok. Edzői: Edőcs István és Svasznek Jenő voltak. A válogatottban Papp László és Csötönyi Sándor foglalkozott vele.
1989-ben ökölvívó edzői végzettséget szerzett.
Buga Kálmán 2006-ban kezdte szervezni a XV. kerület, Rákospalota ökölvívó életét. Két évig bérelt helységekben, majd – az önkormányzat támogatásával, illetve jelentős saját anyagi hozzájárulásával – önálló létesítményben folytatta a kiváló szakmai munkát.
Az elmúlt négy évben több mint 60 fiatal – többségében nehéz sorsú, roma származású – sportoló nevelésével foglalkozott. 2007-től tanítványai rendszeresen minden évben kiemelkedő eredményeket értek el.
Az idei évben már szinte felsorolhatatlan a sikerek száma. A rákospalotai ökölvívó utánpótlás műhely országos hírűvé vált, a szakma is elismeri a kiváló eredményeket. Az utánpótlás olimpiától az Ifjúsági és Serdülő Magyar Bajnokságig, a pofon partiktól a nemzetközi kupákig tizenkét jelentős versenyen vettek részt Buga Kálmán neveltjei. 29 aranyérem, 11 ezüst, 12 bronz az idei mérleg. Közben Jahocska György elnyerte a legeredményesebb ökölvívó díjat a Bizalom Kupán, Turu Zsolt, Kakucsi József, Körösi Péter, Jahocska György, Vadász András pedig válogatott kerettag lett, Vadász András Magyarországot képviselte a Szingapurban megrendezett Ifjúsági Olimpián.
Buga Kálmán fanatizmusával, fáradhatatlanságával, szakmai hozzá értésével eredményes sport közösséget alakított ki Rákospalotán.

-Falusi Márton, a Fortuna Kushido Karate Sport Egyesület elnöke, edzője
Falusi Márton a XV. kerületben született, azóta itt él, ide köti hivatása a tanítás, mely lehetőséget nyújt a kerület ifjúságát oktatni, fejlődésüket segíteni és kísérni őket az élet fontos pillanataiban.
A magyar karate sport kiemelkedő személyisége. Egykor kiváló versenyző, közel két évtizede edző, sportvezető. Versenyzőként többszörös országos és nemzetközi verseny dobogós helyezettje. Csapatban világbajnoki II. helyezett.
Edzőként 1993 óta dolgozik, kezdetben Izraelben, majd 1995-től a XV. kerületben a Czabán, a Kolozsvár, a Tóth István, a Kozák téri, a Pestújhelyi, a Neptun és a Szent Korona Általános Iskolában. Ebben az évben alapította meg a Fortuna Kushidó Karate Sportegyesületet, melynek ma is vezetője. Tanítványai az elmúlt másfél évtizedben több száz hazai és nemzetközi bajnoki címet szereztek. Az egyesület versenyzői közül 10-12 fő tagja van rendszeresen a válogatott keretnek.
Szakmailag folyamatosan képzi magát, jelenleg 4 danos mester fokozattal rendelkezik és tagja az Európai Karate Szövetség versenybírói karának. Segíti a Pest megyei Rendőrkapitányság munkáját, mint önvédelmi szakértő.
A kerületi sportélet aktív szervezője, meghatározó személyisége. 1996 óta minden évben szervezi és rendezi a „Karate verseny a XV. kerület Kupájáért” nagyszabású sportrendezvényt.
Kiváló kapcsolatot ápol a kerületi óvodákkal, iskolákkal. A Czabán Általános Iskolában – testnevelés óra keretében – önvédelmi foglalkozásokat tart, délutánonként a diáksport egyesület sportcsoportjában segíti a mindennapos testedzés megvalósítását.
15 éve szervezi a gyermekek nyári táborozását, részt vállal a kerületi diákolimpia eseménysorozatának lebonyolításában. Rendszeres szervezője, közreműködője a kiemelt kerületi sportrendezvényeknek.
Falusi Márton kiváló szervező, pontos, precíz, kiemelkedő szakmai tudással rendelkezik. A karate sportágban nemzetközileg is elismert személyiség.

-Fischer Mihály, a Dynamic Karate Sport Egyesület edzője
Fischer Mihály a 120 fős tagságú Dynamic Karate Sportegyesület vezető edzője. A versenyzői létszám az elmúlt években folyamatosan növekedett, tanítványai kiemelkedő sikereket értek el itthon és külföldön egyaránt.
Különös figyelmet fordít az utánpótlás korosztály nevelésére. 4 éves kortól foglalkozik a gyermekek képzésével. Idén három tanítványa kapott „Élen a tanulásban, élen a sportban” kerületi elismerést.
2010-ben a Magyar Karate Válogatott ifjúsági korosztályának szövetségi edzői feladataival bízták meg. Saját tanítványai közül tizenketten tagjai a Magyar Válogatott keretnek. Ebben az évben összesítésben – az egyéni eredmények alapján – megnyerték a Magyar Bajnokságot.
Idén májusban 8 dynamicos versenyzővel képviselte hazánkat Grazban a Stílus Európa Bajnokságon, ahol nyolc érmet és két Erópa Bajnoki címet is szereztek.
Ez év szeptemberében is egyesülete 9 versenyzője volt a magyar delegáció a Portugáliában rendezett Stílus Világbajnokságon, ahonnan 9 éremmel – köztük két világbajnoki arannyal – tértek haza.

-Marosi Tamás, a REAC-Sportiskola Sportegyesület edzője
Marosi Tamás tizennyolc éve labdarúgó edző. 1996-ban középfokú edzői tanfolyamot végzett, majd 2005-ben a Testnevelési Egyetemen Labdarúgó Edzői diplomát szerzett. 2008-ban megszerezte az UEFA „B” licencét.
A Pepita Sárkányok Sport Clubnál (az MTK jogelődje) NB II.-es csapat edzője volt. Serdülő csapataival többször szerzett bronz érmet a korosztályos bajnokságban. A Rákospalotai Egyetértés Atlétikai Club – Sportiskola Sportegyesületben 2005 óta fejleszti, neveli a gyermekeket. Csapata a 2009-2010-es MLSZ I. osztály (kiemelt) bajnokságban az V. helyen végzett.
Ars poétikája: A gyermekek biológiai vagyonnak számítanak, ezért óriási felelősséggel kell velük gazdálkodnunk. Reménykedik a szebb jövőben és a mielőbbi felzárkózásban, hogy a magyar utánpótlás labdarúgás a régi fényében ragyogjon.
Megbízható, igényes szakmai munkát végző, a gyermek labdarúgás iránt elkötelezett edző.

-Spekner Szilárd, a REAC-Sportiskola Sportegyesület edzője és technikai vezetője
Spekner Szilárd igazolt játékosként a Ferncvárosi Torna Klub és a Volán Sport Club csapatában játszott.
Edzői pályafutása segéd edzőként kezdődött 1986-ban az Építők Sport Clubnál. A Kistarcsai Sport Clubnál edző és utánpótlás-vezető volt.
12 éve dolgozik a REAC Sportiskola Sportegyesületnél edzőként és utánpótlás labdarúgó tornák szervezőjeként.
2008-tól a Budapesti Labdarúgó Szövetség utánpótlás bizottságának tagja, 2010-ben a 98-as korosztályú válogatott edzője.
Két éve a Czabán Általános Iskola labdarúgó osztályának testnevelés tanóráit is vezeti.
Munkájára az igényesség, pontosság jellemző. Kiváló kapcsolatot ápol a szülőkkel, a gyerekek szeretik, tisztelik.

-Turu István, az Edőcs István Ökölvívő Sportegyesület utánpótlás edzője
Turu István 1972-ben kezdte ökölvívó pályafutását Törökszentmiklóson. 1979-ben Csötönyi Sándor felfedezte rendkívüli tehetségét és Budapestre hívta, majd leigazolta a Budapesti Építők Sportegyesületbe. Sokszoros magyar bajnok volt serdülő, ifjúsági és junior korosztályokban. Utánpótlás pályafutása csúcsa, hogy 1980-ban Világbajnokságot nyert. Serdülő, ifjúsági és junior korosztályban számtalan versenyt nyert válogatottként.
Felnőttként többszörös Budapest Bajnok, 1983-ban, 84-ben, 86-ban és 88-ban felnőtt magyar bajnok volt. Számos nemzetközi torna győztese. 1982-ben a Világbajnokságon 7., 85-ben az Európa Bajnokságon szintén 7. helyezést ért el.
1984-ben olimpiai kerettag lett, a szöuli olimpián a 9. helyen végzett.
Tudásával, tapasztalatával 3 éve segíti az Edőcs István Ökölvívó Sportegyesület munkáját. Tanítványai 2009-ben és ebben az évben is sikert-sikerre halmoztak.
Szakmai hozzáértésével, elkötelezettségével nagyban hozzá járult ahhoz, hogy az egyesület fiatal ökölvívói idén minden jelentősebb hazai versenyen, illetve a bajnokságban érmekkel térjenek haza, Rákospalotára. Kimagasló egyéniségét mutatja, hogy jelenleg is a válogatott sikeres edzője. Jelentős részt vállal a tehetségek felkutatásában és a tehetséggondozásban. Négy tanítványa válogatott kerettag.
Turi István szerény, szigorú, magas követelményeket támasztó edző, példamutató családapa. Jobbára hátrányos helyzetű, nehéz sorsú tanítványait sportszerűségre, küzdeni tudásra, kitartásra, tiszteletre neveli.

-Végi Imre, a Testvériség Sport Egyesület súlyemelő szakosztályának utánpótlás edzője
Végi Imre 39 éve tagja a Testvériség Sport Egyesület súlyemelő szakosztályának. 11 évig volt a magyar válogatott, 8 alkalommal országos bajnokságot nyert, többszörös magyar csúcstartó.
Edzői pályafutását is a TESI-ben kezdte. Az elmúlt évtizedekben számos diákolimpiát, országos bajnokságot, nemzetközi korosztályos versenyt nyertek tanítványai. Így például a húsz-szoros országos csúcstartó Kovács Roland, vagy az olimpiai reménység Gráner Zoltán.
Neveltjei ebben az évben is kiemelkedő eredményeket értek el. Az országos utánpótlás bajnokságon négyen aranyérmet, 1 versenyzője bronz érmet szerzett. Hazai és nemzetközi kupákban 15 fő végzett 2010-ben az első helyen. A Budapest Bajnokságban és az Országos Diákolimpián összesen 10 aranyérmet nyertek tanítványai.
Edzői tevékenysége mellett irányítja, vezeti a súlyemelő szakosztály életét, ellátja az egyesület elnökhelyettesi teendőit.
Végi Imre szerény, ugyanakkor nagy felkészültségű a sportágában közismert és köztiszteletben álló személy.

Jubileumi emlékplakettet kapott a XV. kerületben eltöltött évek alapján:

Szántó Péterné a Hartyán Nevelési-Oktatási Központ testnevelője részére 15 éves kimagaslóan eredményes testnevelő tanári munkájáért

Szöllösné Patinszki Andrea a Szent Korona Általános Iskola és Óvoda testnevelője részére 20 éves kimagaslóan eredményes testnevelő tanári munkájáért.

Budai Péter emlékére alapított díjat idén a Közoktatási, Közművelődési, Egészségügyi és Sport Bizottság a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola igazgatójának, Ábri Lászlónak ítélte.
Ábri László gyermekkorától Rákospalota lakója. Itt végezte az általános iskolát, majd a Dózsa György Gimnázium diákja lett.
A középiskolai versenyeken főleg kézilabda és torna sportágakban jeleskedett, de az általános sport iránti elkötelezettsége, a gyermeknevelés iránti elhivatottsága egyenes utat rajzolt számára a Testnevelési Főiskola tanári szakára. Már főiskolás évei alatt tanított a Dózsa Gimnáziumban, és az iskola tanára maradt a diploma megszerzése után is.
Az eltelt 30 évből tizenhetet testnevelő tanárként dolgozott. Gyerekek százait tanította, edzette az évek folyamán, a sport szeretetére, az egészséges életmódra nevelte őket. Fő sportága továbbra is a kézilabda és a torna maradt, de bármely más sportágban is képes volt kupákat nyerni tanítványaival.
12 éve a gimnázium igazgatója. Az iskola jelenlegi jó hírének megalapozása mellett nagyon sokat tesz a testnevelés tantárgy fontosságának és elismertségének elismertetéséért.
Amikor tud személyesen is részt vesz a sport programokban. A kassai testvériskolával közös nyári vízitúráknak nélkülözhetetlen szervezője és résztvevője. A diáksport egyesületben fitnesz csoportot vezet, csoportjával időnként egészen kiváló eredményeket, például Európa Bajnoki címet ér el.
Az iskolai sportot nem csak támogatásáról biztosítja, hanem megteremti a feltételeit is. S bár az iskola folyosója és a lépcső még mindig fontos színterei a Dózsás diákok testnevelés oktatásának, néhány éve saját kezűleg építette meg az azóta is teljes kihasználtsággal működő konditermet.
Budai Péterrel a kezdetektől fogva személyes jó kapcsolatban volt. Szinte nem volt olyan kerületi sportprogram, ahol Péter ne kérte volna Ábri László segítségét, diákjainak részvételét.
Kölcsönösen tisztelték egymást, segítették egymás munkáját.

A díjak és elismerések átadását követően Bitvai Nándor alpolgármester mondta el záró gondolatait, melyben gratulált a jutalmazottaknak és biztatta őket, hogy keressék meg felvetéseikkel, problémáikkal, ötleteikkel.
-Azt a szót, hogy „nem”, nem ismerem- mondta zárásként.

Kapcsolódó anyag:
Bitvai Nándor alpolgármester köszöntője