Menu

Rendkívüli testületi ülés- november 10. I.

2010.11.14.

Számos olyan téma megoldása indokolta, hogy ezen a héten szerdán rendkívüli testületi ülést tartott a kerületi önkormányzat.
-Az október 27-i ülést követően számos olyan információhoz jutottam, amely azt indokolta, hogy egy rendkívüli testületi ülést hívjak össze- mondta László Tamás polgármester az ülés megkezdésekor.

Így tájékoztató hangzott el a Full Fortuna Kft. által üzemeltetett vendéglátó egység Palotás u. 9. sz. alatti engedély nélkül közterületet elfoglaló építményének
bontásáról. Az, hogy minderre sor kerülhetett, hosszú előzménye van. Még az előző önkormányzati ciklusban dr. Balázs Zoltán, képviselő hívta fel a városvezetés figyelmét arra a problémára, hogy a szórakozóhely engedély nélkül áll egy közterületen, sőt egy halastó is van itt.
A polgármester az októberi ülést követő napon rendőri támogatással személyesen vitte el a kft. tulajdonosának a bontásról szóló határozatot, ám a felszólításnak nem tett eleget a tulajdonos. Ezért november 8-án a Répszolg munkatársai maguk kezdték meg a bontást. Ennek következtében a november 10-i rendkívüli ülés időpontjára újból szabaddá vált a közterület.
Emellett azonban más módon is a figyelem középpontjába került a Full Fortuna Kft. által üzemeltetett Dolce Vita elnevezésű szórakozóhely. Amint a testületi ülésen elhangzott, néhány nappal ezelőtt ugyanis a szórakozóhelyen alkohollal kiszolgált fiatalhoz rosszul léte miatt mentőt kellett hívni. Ám ezt követően több alkohol befolyásoltsága alatt levő személy tettlegesen bántalmazta a mentőst. Az esetnek a kiérkező rendőrök vetettek véget, és a kiskorú mellett a mentőst is kórházba szállították. Az ügy miatt a Polgármesteri Hivatal 90 napra bevonta az intézmény működési engedélyét. Ez a döntés azonban már korábban is indokolt lett volna, hisz az intézmény a hatályos önkormányzati rendeletet figyelmen kívül hagyva nem 11 óráig, hanem rendszeresen éjfélig, hajnali 1 óráig tartott nyitva, és ezt nem is titkolta, hanem táblákkal jelezte a vendégeinek.
Szintén a tájékoztatók között hangzott el, hogy November 5-én személyes kihallgatást kért a polgármestertől Hanák György könyvvizsgáló, aki a találkozón elmondta, hogy az önkormányzat által nyáron kibocsátott 1,7 milliárd forintos kötvényből mindössze 360 millió Ft maradt. Mindez úgy alakulhatott ki, hogy a korábbi önkormányzat 566 milliót már elköltött, míg 782 milliót pedig előre lekötött. Amint a könyvvizsgáló elmondta, minderről maga sem tudott, maga is csak most szembesült a kerület valós anyagi helyzetével.
Ám az sem gyarapítja az önkormányzat kasszáját, hogy több osztályvezető még a választások előtt nyugdíjaztatta magát, így nyugdíjasként foglalkoztatja őket jelenleg az önkormányzat, vagyis arra várnak, hogy köztisztviselői jogállásuk megszűnjön. Ennek következtében a kerület fejlesztésében nem lehet már rájuk számítani. Minderről szintén László Tamás polgármester adott tájékoztatót. Ezt követően Dr. Novák Ágnes alpolgármester grafikai ábrákkal szemléltette az önkormányzati intézmények több évre visszamenőleges energiafogyasztását. Amint elmondta, ha csak 10%-kal tudná az önkormányzat csökkenteni az intézmények energiafogyasztását, akkor 68 millió Ft-ot tudna megspórolni, amely összeget újabb fejlesztésekre lehetne fordítani.