Menu

Jótékonysági emlékhangverseny
(képes beszámoló a cikk végén)

2010.11.10.

„A magyarság történetében a zene,a zene oktatása mindig meghatározó szerepet kapott.” E szavakkal kezdte köszöntőjét Kőrösy Róbert a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója a november 5-én este a Hubay Jenő Hangversenyteremben tartott jótékonysági koncerten.

Az emlékhangverseny, amely Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója és Dohnányi Ernő halálának 50. évfordulója alkalmából volt, a Balassi Intézet, Budapest Főváros XV. kerület Önkormányzata és László Tamás polgármester úr támogatásával jött létre.
Az intézmény igazgatója– miután Erkel Ferenc: Hunyadi László c mű operájából hangzott el a Palotás a Hubay Jenő Ifjúsági Zenekar előadásában- köszöntő gondolataiban Erkel Ferenc és Dohnányi Ernő alakját, történelmi, a zenei életben betöltött szerepét idézte föl. Többek között elhangzott, hogy Erkel Ferenc munkásságának köszönhető, hogy a korábban csak a külföldi zeneműveket játszó dalszínházak az olasz operákhoz hasonló magyar dalműveket tudtak előadni. mű operájából, valamint a Himnusz hangjai, amelyek a világon részben, vagy egészben időről időre felcsendülnek. Dohnányi Ernő ugyan más korban élt, ám ő is éppen olyan kiemelkedő személyiség volt: zeneszerző, karmester, zongoraművész, zenepedagógus volt. Többek között évfolyamtársa volt Bartóknak, Kodálynak. Zongorán virtuóz volt, Bartók számos darabját ő mutatta be és vitte sikerre zongoristaként vagy karmesterként.
-Amíg Erkel a nemzeti operát hívta életre, megteremtve a magyar romantikus dalszínházat, addig Dohnányi a Liszt Ferenc utáni magyar zenét ismertette meg a világgal. Erkel művészete is megérintette Dohnányit, hiszen a Himnuszra variációkat komponált- mondta Kőrösy Róbert, majd szólt arról, hogy bár a november 5-i emlékhangversenyre díjtalan volt a belépés, ám a hangversenyterem előtt elhelyezett urnába mindenki a lehetőségeinek megfelelően helyezhetett el egy összeget, melyet a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak juttat el az oktatási intézmény.
-Mi vállaljuk, hogy az összegyűlt pénzt eljuttatjuk a devecseri plébánosnak, aki amikor meghallotta kezdeményezésünket, el sem akarta hinni, hogy itt a fővárosban akad egy zeneiskola, ahol az embereknek eszükbe jut, hogy az ő szorult helyzetükre egy kicsi gyógyírt nyújtson.
Erkel Ferenc 200 évvel ezelőtt született, Dohnányi Ernő 50 esztendeje hunyt el. Mi itt a Hubay Jenő Zeneiskolában vendégművészek közreműködésével emlékezünk a magyar zenei élet és oktatás e két géniuszára.
Az emlékhangversenyen e szavakat követően Erkel Ferenc:Hunyadi László és Bánk bán című operájának részletei mellett Dohnányi Ernő darabjai, így többek között a c-moll zongoraötös hangjai is felcsendültek.
A koncerten közreműködött a Magyar Állami Operaház magánénekesei: Bazsinka Zsuzsanna érdemes művész, Kiss B. Attila Liszt-díjas énekművész, Sárkány Kázmér Artisjus-díjas énekművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárai Baranyai László Liszt-díjas zongoraművész, Gábor József zongoraművész, Nagy Ágnes brácsaművész, Pásztor Ákos gordonkaművész, Tatyjana Rudnyickaja hegedűművész, a Duna Szimfonikus Zenekar koncertmestere, Boniszlavszky Attila hegedűművész, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar művésze, Szakács István Artisjus-díjas zongoraművész, a Hubay Jenő Zeneiskola tanára, Zima Richárd a Hubay Jenő Zeneiskola növendéke. Az esten vezényelt Weninger Richard Liszt-díjas karmester.
-Az esten befolyt adomány összege: 180.750.-Ft., amelyet a segélyszámlára átutaltunk- adta tájékoztatásként Kőrösy Róbert az oktatási intézmény igazgatója.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló