Menu

Évről évre emlékezés
(képes beszámoló a cikk végén)

2010.11.05.

Bár évek óta megemlékeznek a Pestújhelyi Pátria Közhasznú Egyesület tagjai az Őrjárat utca sarkánál, a volt katonai kórház bejáratánál az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatairól, az emléktábla három éve kapott helyet a kerítés falán.

Idén ismét november 4-én kora este került sor a megemlékezésre, melyen az Egmont nyitány hangjait követően Báder György a PEPE alelnöke üdvözölte a jelenlévőket. A rövid megemlékezés keretében Polyák Fanni Tollas Tibor október 23-ról írt versét tolmácsolta, majd Báthory Béla, az Újpalotaiak Baráti Köre Művelődési és Érdekvédelmi Egyesület elnöke idézte fel 1956. novemberének első napjaival kapcsolatos emlékeit, így azzal a gondolattal, hogy november 3-án délelőtt három barátjával együtt indult el gyalogosan Rákospalotáról az egyetemre.
-A kirakatok ugyan a körúton be voltak törve, ám minden a helyén volt. Ennyi boldog, felszabadult embert én nem láttam még, mint akkor volt. Mindenki arról beszélt, hogy november 5-én reggel elkezdjük a munkáét, felépítjük a fővárost, újraindul az ország- mondta, majd a november 4-i hajnali történésekről beszélt, a tankok dübörgéséről, Nagy Imre szavairól. illetve arról, hogy a Dózsa György Gimnáziumban, ahol harmadikos volt Báthory Béla abban az időben, mindenkin apátia uralkodott el.
A saját emlékeinek felidézését követően pedig így folytatta:
-Elméletileg a rendszerváltással helyére lett téve a dolog. Nem barátaim! Nem lett a helyére téve semmi…és amíg nem lesz helyére téve 1956, addig nem lesz Magyarországon megnyugvás! Amíg szabadon járkálhatnak azok, akik 1956-ot továbbra is ellenforradalomnak tartják,…addig nem lesz megnyugvás…Ezeket az embereket el kellett volna számoltatni.
Az ÚBK elnökének szavait követően pedig a PEPE nevében Balatoni Katalin és Szunyogh László helyezte el a megemlékezés koszorúját az emléktábla alatt, illetve kerültek, mécsesek, gyertyák, virágok az emlékhelyre.
A rendezvény után a megemlékezők nagyobb része a pestújhelyi Keresztelő Szent János templomba ment, ahol meghallgatták Vanek Béla ’56-os bebörtönzött visszaemlékezését.

Kapcsolódó cikkek:


Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló






Megemlékezés a pestújhelyi templomban




2009-es megemlékezés