Menu

Rosszkor, rossz helyen- emléktábla Nagy Józsefnek
(képes beszámoló a cikk végén)

2010.10.31.

Október 27-én a Kinizsi utca- Arany János utca sarkán található ház falára Nagy József, kiváló sportoló emlékére emléktábla került. Az időpont és a helyszín nem véletlen, ugyanis itt található a Rákospalota-Újvárosi Református Egyházközség, Nagy József pedig egyike volt azoknak, akit 1956-ban, pontosabban október 27-én lelőttek.

Nagy József, Jocsek, ahogy a megemlékezők is szóltak róla, ebbe a református közösségbe járt, majd 22 évesen halt meg.
A megemlékezésen a Testvériség tornászai, az MTK- , a Lónyai Gimnázium- és a Testnevelési Főiskola képviselői mellett a sporttársak, a családtagok, valamint a kerületi Önkormányzat részéről Bitvai Nándor alpolgármester vett részt.
Bár személyesen nem tudott részt venni Deutsch Tamás, az MTK elnöke, ám levelét elküldte. Ennek egyik legfontosabb gondolata, hogy egy sportoló számára nem lehet nagyobb dolog, mint a nemzeti színeket viselni a világban.
Leopold József barát, egykori tornásztárs gondolatai szintén elhangzott. E szerint „rosszkor rossz helyen- így mondjuk, keményen ítélkezve, vagy együttérzően sajnálkozva. Nagy József rosszkor volt rossz helyen? Nem. Nem hiszem.”
Horváth János, az Országgyűlés korelnöke, országgyűlési képviselő szintén az emlékezést helyezte avatóbeszéde középpontjába, amely egy aranybánya.
-Mi magyarok 1943-44-ben azt szerettük volna, hogy ne legyen háború. De lett, majd zsarnokság, majd újabb zsarnokság, majd nekem is börtönévek- mondta többek között.
A sportoló emléktábláját Bende Lajos, Nagy József Jocsek anyai ági unokatestvére és Füzéressy Gyula, Nagy József egykori kajak edzője leplezte le, majd a megemlékezés koszorúit, virágait helyezték el a jelenlévők, így a Dózsa György Gimnázium-, a Lónyai Gimnázium-, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség-, az MTK-, a Szabó Miklós lelkipásztor szellemi hagyatékát őrző Alapítvány, a Testnevelési Főiskola-, a Testvériség tornászainak képviselői, a sporttársak.

Kapcsolódó cikkek:






Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:


Képes beszámoló