Menu

Új testület alakult- racionalizálás, hatékonyabb működés
(képes beszámoló a cikk végén)

2010.10.13.

A korábbi évektől, évtizedektől eltérően a XV.kerületi Önkormányzat új képviselő-testületének alakuló ülése nem a Polgármesteri Hivatalban, hanem Rákospalota közművelődési intézményében, a Csokonai Művelődési Központban volt a tegnapi napon délután. Az új helyszín nem volt véletlen választás.

-Ez egy jelképes dolog, miután egy emberközeli önkormányzatot szeretnénk megvalósítani a kerületben. Így ugyan most először itt Rákospalotán, ám a későbbiekben a kerület másik két területének (Újpalota, Pestújhely) művelődési intézményeiben is lesz testületi ülés. Azt szeretnénk, hogyha a kerület lakói szeretnének velünk találkozni, akkor mi magunk is kimegyünk az emberek közé- mondta László Tamás polgármester.
Az ülést korelnökként Báthory Erzsi vezette, amíg a polgármester nem tette le hivatalosan esküjét. Ám ezt megelőzően dr. Forgács József, a Helyi Választási Bizottság elnöke ismertette a választás végeredményét.
Az elhangzottak alapján, az augusztus 19-én alakult bizottság 18 ülésen 253 határozatot hozott. A 11 fős testület az október 3-i választásokat eredményesnek nyilvánította. A 14 választókörzetben 98 jelölt volt.
-A kerület polgármestere: László Tamás (Fidesz-KDNP) lett. A 14 választási körzetben a következő képviselő-jelöltek választották képviselővé a lakók, akik mindannyian a Fidesz-KDNP jelöltjei voltak: Bárdosi György István, Gyurkovics Miklós Béla, dr. Balázs Zoltán, dr. Pintér Gábor, dr. Novák Ágnes, Dárdai Árpád Ernőné, Donga Árpád Zoltánné, Báder György, Vizér Klára, dr. Balogh András Tibor, Bitvai Nándor Vilmos, László Tamás, Báthory Erzsi, Bencsics Lászlóné. Kompenzációs listáról képviselői mandátumot szerzett: Major Sándor (Jobbik), Szilvágyi László (LMP), Gyurcsánszky János (MSZP), Tóth Imre (MSZP), Hajdu László (RÁTE), Király Csaba (RÁTE).
Miután Hajdu László írásban lemondott mandátumáról, így helyette Németh Angéla (RÁTE) került be a képviselő-testületbe, aki egy későbbi időpontban teszi le esküjét. Az eredetileg 20 + 1 (polgármester) fős testület végül 20 fős lesz, miután László Tamás polgármesterként és megválasztott helyi képviselőként is részt vesz a testület munkájában.
A kerületi önkormányzat képviselő-testülete mellett kilenc kisebbségi önkormányzat is megalakult a kerületben: a bolgár, a cigány, a görög, a horvát, a német, az örmény, a román, a szerb, az ukrán.
Miután a polgármester, majd a képviselők letették hivatali esküjüket, majd átvették megbízólevelüket, László Tamás polgármester köszöntötte az érdeklődők soraiban ülő 85 éves édesapját, majd köszönetet mondott a választóknak, és kijelentette, hogy mindenki polgármestere szeretne lenni: azoké, akik megválasztották, azoké, akik nem rá szavaztak, és azoké is, akik nem mentek el szavazni.
-Mindenki polgármestere kívánok lenni. Ez nem csak egy szlogen, hanem nagyon is komolyan gondolom. A megválasztás óriási rendkívüli feladatot jelent a számomra. Az a tény, hogy mind a 14 választási körzetben a mi képviselő-jelöltünk nyert egyrészt óriási felhatalmazást jelent a számunkra, másrészt egy óriási változás iránti vágy megnyilvánulását is jelenti. Ez utóbbiban egy parancs is megfogalmazódik: mindent újjá kell építeni. A feladatunk nagyon egyszerű és nagyon nehéz: állítsuk helyre a közbizalmat, a politikával szembeni bizalmat, a város ügyeibe vetett bizalmat, illetve a közigazgatással szembeni bizalmat. Az állami közigazgatás akkor működik jól, ha elhisszük, hogy erős és azt is, hogy a miénk. A választás arról győzött meg bennünket, hogy az emberek változást akarnak. Az itt élők értékes emberek, akiknek a jóra való törekvése többet érdemel.
Az elmúlt napokban zajlott a hivatalban az átadás-átvétel hosszadalmas procedúrája. Csak, hogy érzékeltessem a ránk váró nehézségeket: először hangzott el, hogy a kerület adósságállománya jelentős, mintegy 4,1 milliárd Ft. Egész eddig arról szólt a kommunikáció, hogy nincs eladósodva a kerület. De ne menjünk messzire, a szomszédos XVI. kerületnek is ekkora az adósságállománya, ott azonban a négy éve fideszes önkormányzatnak köszönhetően példátlan méretű fejlesztések zajlottak az elmúlt négy évben. Mi azonban semmit sem tudunk felmutatni.
A célunk az, hogy az elkövetkezendő négy esztendőben a közjót szolgáljuk, a közérdeket képviseljük, a törvényeket mindenekfelett betartsuk és betartassuk, illetve, hogy a hivatali működés hatékony legyen. Egy szolgáló önkormányzatot, ugyanakkor egy puritán, a közpénzekre figyelő önkormányzatot szeretnénk. Ezt bizonyítja az a döntés is, hogy a korábbi 29 fős testület helyett egy 20 főssel kívánjuk a kerület életét irányítani. Ennek a döntésnek kettős a célja: a takarékosság, és a politikába vetett bizalom visszaállítása. Ígérem, az elkövetkezendő négy esztendőben is ez lesz a törekvésünk. Jó gazda módjára szakszerűen, kezdeményezően és puritán módon szeretnénk vezetni a kerületet. Ma azt látják az emberek, hogy sok dolog nincs a helyén. Mi megpróbáljuk a dolgokat a helyükre tenni. Lendületet ígérünk, és az értékek – az épített környezet és a természeti értékek – védelmét. Természetesen a három kerületrész hagyományaira is támaszkodni kívánunk. Elsősorban nem programpontok megvalósítását ígérem, hanem a mentalitás megváltoztatását. Ha ez sikerül, akkor nagyon sok jó dolog megvalósulhat a XV. kerületben- mondta a frissen beiktatott polgármester, László Tamás.
A konkrétumokra rátérve a polgármester ezek után elmondta, hogy a korábban 29 képviselővel, tanácsnokokkal, tanácsadókkal, 7 bizottsággal és 51 bizottsági taggal működő önkormányzati struktúrát felváltja egy radikálisan csökkentett testület, mely összesen 20 fős a 3 alpolgármesterrel együtt, összesen 4 bizottságban 20 fő tevékenykedik majd.
Ehhez szükség volt a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítására is, melyet a testület egyhangúlag elfogadott, majd a három alpolgármester személyéről döntöttek a képviselők titkos szavazással. Így a következő négy évben alpolgármesterként Vizér Klára, dr. Novák Ágnes és Bitvai Nándor Vilmos segítik László Tamás polgármester munkáját.
A négy bizottság összetétele pedig a következő:4
A Pénzügyi és Jogi Bizottság elnöke dr. Balázs Zoltán (Fidesz – KDNP), alelnöke dr. Pintér Gábor (Fidesz – KDNP) és Gyurcsánszky János (MSZP), tagja Báder György (Fidesz – KDNP) és Huszár Istvánné (külsős) lett.
A Szociális Családvédelmi és Tulajdonosi Bizottság elnöke Donga Árpádné (Fidesz – KDNP), alelnöke Báthory Erzsi (Fidesz – KDNP) és Szilvágyi László (LMP), tagja Dárdai Árpádné (Fidesz – KDNP) és Szabó Anna (külsős) lett.
A Közoktatási, Közművelődési, Egészségügyi és Sport Bizottság elnöke Gyurkovics Miklós (Fidesz – KDNP), alelnöke Bencsics Lászlóné (Fidesz – KDNP) és Németh Angéla (RÁTE), tagja Tóth Imre (MSZP) és Pénzes Imréné (külsős) lett.
A Településfejlesztési, Városüzemeltetési, Érték- és Környezetvédelmi Bizottságot elnöke dr. Balogh András (Fidesz – KDNP), alelnöke Bárdosi György (Fidesz – KDNP) és Major Sándor (Jobbik), tagja Király Csaba (RÁTE) és Illés Géza (külsős) lett.
Az alakuló testületi ülésen döntöttek a képviselők a polgármester és az alpolgármesterek illetményéről is.
Amint dr. Nagy Antal jegyző az ülésen elmondta, a képviselő-testület 2002. január 1-jétől az önkormányzati illetményalapot 41.250 Ft-ban határozta meg. Jogszabályi előírás alapján a polgármester illetménye ennek 13,5 – 14,5-szerese lehet. A korábbi polgármester a felvehető összeg felső határát választotta, László Tamás azonban annak ellenére, hogy a megválasztott kerületi vezető illetménye nem lehet kevesebb az előző polgármesterénél, írásban kérte, hogy a fizetése az illetményalap minimuma, 13,5-szerese legyen. Ez bruttó 556.875 Ft-ot jelent. A mindenkori polgármestert ezen kívül az illetményének 20-30%-ának megfelelő összegű költségátalány is megilleti. László Tamás erről az összegről lemondott.
A jogszabályok az alpolgármesterek illetményét is szabályozzák. Ezeket úgy kell megállapítani, hogy azok a polgármester illetménye alatt maradjanak. Az előző ciklus polgármestereinek az illetményét a képviselő-testület 2006-ban egységesen 556.875 Ft-ban állapította meg, ami az önkormányzati illetményalap 13,5-szeres szorzatának felel meg. A most megválasztott alpolgármesterek illetményét viszont a testület az illetményalap 13-szoros szorzatára, azaz 536.250Ft-ra mérsékelte. Emellett az alpolgármestereknek is jár a költségtérítés, ami az illetményük 10-20%ának megfelelő összeg. Ez az összeg 107.250 Ft lett. A korábbi időszakhoz képest nem változott a képviselők, a bizottsági elnökök, bizottsági tagok és külsős tagok illetménye. A képviselői illetmény az illetményalap 2,5-szerese, vagyis 103.125 Ft, amely összeg bizottsági tagok esetében 46.406 Ft-tal, bizottsági elnökök esetén pedig 92.137 Ft-tal egészül ki. A külsős tagok illetménye 46.406 Ft maradt. Mivel mind a testület, mind a bizottságok, bizottsági tagok létszáma jelentős mértékben csökkent, így ezen a területen is komoly összeget tud megspórolni az önkormányzat (havi szinten 2 833 876 Ft-ot, éves szinten 34 006 512 Ft-ot).
-A csökkentéseknek azonban egy másik üzenete is van: a takarékosságot nem csak a választópolgároktól kérjük, hanem magunk is példát szeretnénk mutatni – mondta László Tamás, majd hozzátette, hogy a kerület valós gazdasági helyzetének megismerése még heteket vesz igénybe. Ám rövid időn belül egy konkrét gazdasági programot szeretnének kidolgozni, amely fejlesztési lehetőségeket, munkahelyteremtést, városüzemeltetési stratégia kidolgozását is tartalmazza majd. Mindezt legkésőbb 2010. december 31-ig ki kell dolgoznia az önkormányzatnak.
– Megfeszített munkával zajlik október 4-e óta a vörösiszap katasztrófa által sújtott területek kármenetesítése. Ez nem egy természeti katasztrófa, hanem hihetetlen emberi mulasztások következménye volt. A kormány gyorsan és határozottan reagált az eseményekre, az újabb katasztrófa elhárítása érdekében napok alatt elkészült a védőgát, és a felelősök felderítése is gőzerővel zajlik. Sajnos, ebben az országban a privatizáció oly módon zajlott le, hogy sok mindennek nincs is igazi felelőse. Ugyanakkor a helyreállítás még nagyon sok időt vesz igénybe. A katasztrófa következtében emberek haltak meg, és családok váltak nincstelenné és földönfutóvá. Szilvágyi László LMP-s képviselőtársunk indítványával maximálisan egyetértve a képviselő-testület a korábbiakban említett megspórolt pénzösszegből egy havit, azaz 2.833.876 Ft-ot sürgősen átutal a vörösiszap katasztrófa által sújtott területek lakosságát megsegítő devecseri Római Katolikus Plébánia – Raiffeisen Banknál vezetett 12084003-00103523-00100003 – számlájára – mondta az alakuló ülésen László Tamás, amely határozatot az testület egyhangúlag elfogadta.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló