Menu

Jól tanultak, ösztöndíjban részesülnek
(képes beszámoló a cikk végén)

2010.10.07.

Szeptember 30-án a kerületben élő kiváló tanulók ösztöndíjának ünnepélyes átadó ünnepségére került sor a polgármesteri hivatalban.

Elsőként azonban még nem az ösztöndíjasok köszöntésére került sor, hanem Hajdu László akkor még hivatalban lévő polgármester a kerületi önkormányzat nevében köszöntötte a kerületben élő 17 éves Földházi Zsófia ezüstérmes öttusa ifjúsági olimpikont.
Amint elhangzott, Földházi Zsófia, a KSI versenyzője négyévesen, úszóként kezdett sportolni. Sportszeretetét édesapjától örökölte, aki a mai napig kajakozik. Zsófi testvére, Krisztina nyomán próbálta ki az úszásból és futásból álló kéttusát, s a jó példát testvére, Anita is követte. Zsófia számára a lövészettel kiegészülő háromtusa volt a vízválasztó, ebben dőlt el, hogy folytassa-e az úszás mellett az összetett sportágat. Lövészetben, majd később vívásban is egyre javuló teljesítményt nyújtott, s tehetségét jelezte, hogy 13 évesen háromtusában már ifjúsági Európa-bajnokságon helyezett volt, 2009-ben ifjúsági Európa-bajnok lett, négytusában világbajnoki címet nyert.
Azonban az úszás sem szorult háttérbe, Kovács Gábor tanítványaként úszásban továbbra is ifjúsági válogatott, fő száma a 100 méter pillangó és a rövidebb gyorsúszó-számok. Zsófi a MOL Tehetségtámogató programjának nyertese, a Heraklesz program tagja. 2010-ben egyéniben II., csapatban III., váltóban I. helyezett az Európa-bajnokságon.
Az idei világbajnokságról egyéniben I., váltóban II., csapatban pedig III. helyezéssel tért haza. A szingapúri I. Ifjúsági Olimpián öttusa sportágban egyéniben ezüstérmet, párosban negyedik helyezést szerzett.
Zsófi civilben a Berzsenyi Dániel Gimnázium 11. osztályos tanulója. A tanulás és az edzések határozzák meg szigorú napirendjét. Az öttusa és az úszás között még nem választott, s amíg lehet, mindkettőt folytatja. Zsófi köszöntését követően az ünnepség a 2010/2011. tanév ösztöndíjainak átadásával folytatódott.
-A kerületi önkormányzat a tehetséges fiatalok tanulmányainak segítésére minden évben ösztöndíjkeretet különít el. A képviselő-testület 2004-ben rendeletben fogalmazta meg az ösztöndíj odaítélésének feltételeit, melyet a Művelődési, Oktatási és Sport Bizottság javaslata alapján a polgármester adományoz- hangzott el, majd Hajdu László szólt néhány gondolatban a diákokhoz, szüleikhez, pedagógusaikhoz.
A tanulmányi ösztöndíjakat Hajdu László és Németh Angéla, a Művelődési, Oktatási és Sport Bizottság elnöke adta át.

A 2010/11. tanév tanulmányi ösztöndíjasai:
Idén az általános iskolások között Bányai Gabriella (a László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda 7. osztályos tanulója), Hermann Lilla (a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola 7. osztályos tanulója), Hörömpő András (a László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda 7. osztályos tanulója), Kiss Ádám (a Dr. Török Béla Nagyothalló Általános Iskola 8. osztályos tanulója), Nagy Bertalan (a Szent Korona Általános Iskola és Óvoda 8. osztályos tanulója), Nagy Nikolett (a Hartyán Nevelési – Oktatási Központ, Óvoda, Általános Iskola 8. osztályos tanulója), Szabó Bálint Zoltán (a Száraznád Nevelési – Oktatási Központ Neptun utcai Tagintézmény 6. osztályos tanulója) és Szécsényi Vivien (a Hartyán Nevelési – Oktatási Központ, Óvoda, Általános Iskola 8. osztályos tanulója) érdemelte ki ezt a támogatást.
Középiskolás kategóriában Andrejszki Dóra (a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola 12. évfolyamos tanulója), Balogh Dóra Gabriella (a Szinyei Merse Pál Gimnázium 11. évfolyamos tanulója) Csanálosi Mária (a Képző-és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium 9. évfolyamos tanulója), Gaál Mónika (a László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda 12. évfolyamos tanulója), Kiss Dominika (a Kölcsey Ferenc Gimnázium 13. évfolyamos tanulója), Nagy Ádám (a Károlyi István Gimnázium 10. évfolyamos tanulója), Simonyi Gergő (a Kölcsey Ferenc Gimnázium 10. évfolyamos tanulója) és Tengely Alex (a Könyves Kálmán Gimnázium 9. évfolyamos tanulója) kapott tanulmányi ösztöndíjat.
Ebben az évben először a szakképzésben részt vevő diákokat is jutalmazták. Ezért a középiskolás kategóriában a nem gimnáziumban tanulók közül Besenyei István (a Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola 14. évfolyamos hallgatója), Magyari Katalin (az OKTÁV Szakképző Iskola 14. évfolyamos hallgatója) és Vida Georgina (a Jaschik Álmos Művészeti Szakképző Iskola 12. évfolyamos hallgatója) is támogatásban részesült.
Főiskolai kategóriában tanulmányi ösztöndíjat kapott Andrejszki Tamás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar 4. évfolyamos hallgatója, Bikki Enikő, az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar 4. évfolyamos hallgatója, Bozsó Gábor, a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Kar 3. évfolyamos hallgatója, Korándi Dániel, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Matematika Szak 3. évfolyamos hallgatója, Marton Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem I. évfolyamos, matematika szakos hallgatója, Nagy Richárd, a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kar I. évfolyamos hallgatója, Nepp László Oszkár, a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar 1. évfolyamos hallgatója és Szabó – Fekete Nikoletta, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Kar 4. évfolyamos hallgatója.
Az egyetemisták közül ebben az évben Balogh Renáta, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar 5. évfolyamos hallgatója, Besenyei Soma Márton, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Állam-és Jogtudományi Karának 5. évfolyamos hallgatója, Béres Dániel, a Cranfield University 1.évfolyamos hallgatója, Dombó Dániel, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 2. évfolyamos hallgatója, Iloncai Zita, a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kar 1. évfolyamos hallgatója, Kovács Magdolna Szilvia, a Semmelweis Egyetem Orvostudományi Kar 5. évfolyamos hallgatója, Nagy János, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Informatikai Kar 2. évfolyamos hallgatója, és Wizl Virág, a Szent István Egyetem Mezőgazdasági és Közigazgatástudományi Kar I. évfolyamos hallgatója részesült az önkormányzat támogatásában.
Az ösztöndíjak átadását követően Németh Angéla mondott pohárköszöntőt minden jutalmazottnak sok sikert kívánva további tanulmányaihoz.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló