Menu

Családi napon ünnepelték a száz évet

2010.10.06.

Amint a kerületi tanévnyitó ünnepségen is elhangzott, a 2010/2011-es tanévben ünnepli fennállásának 100. évfordulóját a Szent Korona Általános Iskola. Így egy egész tanéven át tartó programsorozaton vehetnek részt az érdeklődők, a hajdani és jelenlegi diákok, pedagógusok. Az ünnepélyes tanévnyitót követően szeptember végén családi nap volt a Sporttelep és Napközis táborban, a Szántóföld úton.

Az egész napos rendezvényt Gressó Tiborné nyitotta meg. Az iskola elnök-igazgatója beszédében köszönetet mondott a kerületi civil szervezeteknek, a képviselőknek és a hivatal dolgozóinak a program megrendezéséhez nyújtott segítségükért. Így többek között voltak ügyességi és sportversenyek, rendőrkutya bemutató, a Magyar Kerékpáros Klub szerezésében kerékpáros verseny, mazsorett bemutató, a Hubay Jenő Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara pedig koncertet tartott. A színpadon pedig többek között Ayala, Anita, Tomy Wonder, Mona szórakoztatta a közönséget.
A Szent Korona Általános Iskola a Motiváció Alapítvánnyal és az Összefogás a fiatalokért civil szakmai műhellyel közösen szervezte a rendezvényt, melyhez a Csomópont, a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretén belül meghirdetett Gyermekek és fiatalok integrációs programja is kapcsolódott az Esélyek Napjával. Ennek programjaként szervezték meg az Ability Parkot, ahol megismerkedhettek az érdeklődők pl. az autisták mindennapjaival a rendszerező-rendszerető program keretében, a vakok világával a jel-tér – jelezés jelnyelv alapján programban. A Braille írást is megmutatták az érdeklődőknek, vak hölgy segítségével saját névjegykártyát készíthettek Braille írással a gyerekek. A Csomópont kínálatában szerepelt például társasjáték, amely a nap témájához kapcsolódó kérdésekkel foglalkozott.
Zozó szigete program keretében a 34 éves Zolival ismerkedhettek a résztvevők. Zoli nem tud beszélni és mozogni – kerekesszékben ül és a BLISS jelrendszerrel kommunikál. Nagyon kedves és segítőkész. Magáról elmesélte e jelrendszer segítségével, hogy egy budai lakótelepen él egy ház tízedik emeletén, ahova lifttel megy fel. A szüleihez vidékre épp úgy egyedül utazik vonattal, mint ahogy Budapesten is mindenhova segítség nélkül közlekedik.
A Szántóföld úti sporttelepre látogatóknak arra is volt lehetőségük, hogy bűnmegelőzési totót töltsenek ki. Érdekességnek számított, hogy az Inthos Alapítvány munkatársai mentőautóval érkeztek, amelyet megnézhettek belülről is a gyerekek, valamint kipróbálhatták a szirénázást is.
S hogy mi volt még? Asztalitenisz, gombfoci, gó, íjászat, darts, barlangász, 7-es és 11-es rúgás, 7-es dobás, íjászat, triatlon, kosárlabda büntető dobás. Bemutatót tartottak a mentősök mellett a tűzoltók, a rendőrök, valamint volt arcfestés, számos egészségügyi szűrővizsgálat (koleszterin, vérnyomás és vércukormérés), kézműves foglalkozás, tündérképzés
A rendezvényen lehetőség nyílt szabadtéri főzésre is, melyet több csapat is kihasznált. A Vöröskereszt önkéntesei pedig zsíros kenyérrel kedveskedtek a látogatóknak.