Menu

Szépen szerepeltek
(képes beszámoló a cikk végén)

2010.09.24.

A 2010. év káreseményei miatt több alkalommal történt halasztás után, az elmúlt hétvégén Zánkán rendezték meg a „Készülj fel” 17. Ifjúsági Katasztrófavédelmi Verseny Országos döntőjét. A Fővárost mindkét kategóriában a XV. kerületi László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda csapatai képviselték (Gerendai Zsófia, Gerendai Károly, Balogh Csenge, Hoang Thuy Huh, Tóth Bence, Berneczi Melánia, Pusztai Gyöngyvér, Zsemberi Norbert).

A szeptember 17-én és 18-án megrendezett megmérettetés első napján az elméleti feladatokat, míg a második napon a gyakorlati pályát kellett teljesítenie a csapatoknak. Az 1993 óta megszervezésre kerülő felmenő rendszerű polgári védelmi – majd 2000-től katasztrófavédelmi – ifjúsági versenyen végül is jól szerepeltek a kerületi diákok.
Az ifjúsági verseny országos döntőjét májusban és júniusban kétszer is el kellett halasztani, hiszen az ország több részében árvízi védekezés folyt, így csak a 2010/11-es új tanév elején mérhették össze tudásukat és ügyességüket a korábbi fordulók győztes csapatai. Ám a fiataloknak szeptemberben sem kedvezett az idő.
Az első versenynapon minden csapatnak 60 elméleti kérdésre kellett válaszolnia, megadott időn belül. Akadt kérdés a rendkívüli téli időjáráskor követendő magatartási szabályokról, földrengésről, árvízről, de meg kellett tudni mondani, mi az a zajártalom, és azt is, mi számít, vagy mi nem számít megújuló energiaforrásnak.
Második napon tartották a gyakorlati feladatokat, ahol az eső és a sár is nehezítette a versenyzőket. A 39 csapatban versenyző 156 diáknak olyan feladatokat kellett megoldaniuk, melyek között szerepelt veszélyhelyzeti, azaz túlélő csomag összeállítása, a csapattagoknak földrengés valamint robbanás helyszínén kellett helyt állniuk, füsttel teli helyiségből kúszó folyosón keresztül kellett menekülniük, majd tüzet oltottak védőruhában. Elsősegélynyújtó feladatok is voltak, ahol földrengésnél megsérült személy állapotát mérték fel és láttak el, majd nyúlgátat építettek, környezetvédelemmel kapcsolatos feladatokat oldottak meg, sebesültet szállítottak. A megmérettetés végére nagyon elfáradtak a diákok.
-Sajnos, az esős időjárás egyik napon sem volt kegyes a versenyzőkhöz, de ez sem tudta elvenni a gyerekek kedvét. A zord időjárást egy születés-és névnapi „bulival” oldottuk. A középiskolás csapatunk első alkalommal az előkelő 5. helyet szerezte meg, míg általános iskolai csapatunk a 17. helyen végzett. A csapatok mellett elismerés illeti Tóth Beáta felkészítőt- mondta örömmel Ceglédi Zsolt, pv. alezredes, a kerület Polgári Védelem parancsnoka.
A záróünnepségen minden résztvevő csapat és felkészítő oklevelet és emlékérmet vehetett át az OKF főigazgatójától, dr. Bakondi György tü. vezérőrnagytól, illetve az Magyar Polgári Védelmi Szövetség valamennyi csapat részére a budapesti Sziklakórházba szóló csoportos belépőjegyet ajánlott fel.

A diákokat Hajdu László polgármester szeptember 27-én külön köszöntötte a polgármesteri hivatalban.Mielőtt az elismerő oklevelek átadására sor került volna, a polgármester köszönetet mondott a gyerekeknek, hogy a szép sikerrel a XV. kerület hírnevét öregbítettek. De épp úgy köszönet illeti a szülőknek és a felkészítő pedagógusnak.
-Jó lenne, ha a példátokat sokan követnék, hiszen ti már az élet- és vagyonvédelem területén jól kiképzettek vagytok- mondta a polgármester, majd Ceglédi Zsolttal közösen adták át az elismerő okleveleket, majd kölyökpezsgővel koccintottak.

Kapcsolódó cikkek:





Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló


Köszöntés a Városházán