Menu

Szociális mosoda
(képes beszámoló a cikk végén)

2010.09.24.

A XV. kerületi Önkormányzat támogatásával 2010. szeptember elsejétől kezdte meg működését a Szociális Mosoda, mely az ESZI Újpalotai Családsegítő Szolgálat legújabb szolgáltatásaként a Nappali Melegedőben (1156 Budapest, Kontyfa u.3.) került kialakításra.

A néhány négyzetméter alapterületű térben két mosó- és szárítógép áll az igénybe vevők rendelkezésre. A Szociális Mosodát azok az Újpalotai Családsegítő Szolgálattal együttműködő kliensek vehetik igénybe, akik az áramszolgáltatás szüneteltetése vagy a mosógép elromlása, esetleg hajléktalanság miatt a ruháik tisztítását máshol nem tudják megoldani. A mosodai szolgáltatást szociális munkás javaslatára, „Szociális Mosoda jeggyel”, előre egyeztetett időpontban lehet igénybe venni a személyes ruházat és kisebb textíliák (pl.: ágynemű huzat, lepedő) mosására- adott tájékoztatást Gráczer Irma egységvezető.
A szociális mosoda ünnepélyes átadására ezen a héten került sor. A programon Hajdu László polgármester elmondta, hogy a Belvárosból egyre jobban kiszorított hajléktalanok kénytelenek a külső kerületekben, így többek között a XV. kerületben otthont találni maguknak.
-A kerület szociális intézményeiben naponta 50-100 hajléktalan ellátását oldják meg, de akad olyan időszak is, amikor 150 rászorulón próbálnak segíteni. A hajléktalanok ügyén kívül a kerület vezetése felkarolta többek között a munkanélküli fiatalok, az adósság miatt kilátástalan helyzetbe jutott lakosok ügyét is.

Háttér:

A „Budapest XV. kerületben az ipari technológiával épült újpalotai lakótelep, Zsókavár utcai akcióterületén lakó- és középület felújítása, korszerűsítése és a kapcsolódó közterületek rehabilitációja” című (azonosítója KMOP-5.1.1/C-2f-2009-0001), projekt keretében az ESZA típusú tevékenységek célja a területen élő családok komplex szociális támogatása.
A rehabilitációs akcióterület lakóinak jellemző szociális helyzetükre vonatkozó mutatóit figyelembe véve, a részükre kidolgozott támogatást az Egyesített Szociális Intézményen belül szakmailag önálló szervezeti egységként működő Újpalotai Családsegítő Szolgálat már meglévő feladatinak fejlesztésével, ill. új szolgáltatások indításával valósítja meg.
A szolgáltatások célcsoportja az újpalotai lakótelepen, elsősorban a Zsókavár utcai akcióterületen élő lakosság, de az igénybevevői kör szélesíthető a kerületi családok irányába.
A tervezett tevékenységek 2010. február 02-án indultak el. A fejlesztendő, ill. új szolgáltatások 5 területre oszthatók:

I. Családi működés megőrzését erősítését szolgáló tevékenységek
A Családi kohéziót erősítő programsorozat eseményei havi 3-alkalommal zajlanak. A szülők jelenlétét gyermekfelügyelettel segítjük.
A családok kétnapos konfliktuskezelő- és stresszoldó tréningen vehettek részt májusban.
A gyengébb tanulmányi eredményt elért gyerekek közt az eredmény javítását korrepetálással és tanulmányi ösztöndíjjal motiváljuk.
Fogyasztóvédelmi előadássorozat keretében banki ügyekről, jótállásról, szavatosságról, közüzemi szolgáltatók akcióiról, kiadásaink csökkentési lehetőségeiről hallhatnak előadásokat az érdeklődők.

II. Közösségfejlesztést szolgáló tevékenységek
A Cseverészde klub egyedül élő felnőtteknek szervezett eseményei havi 2 alkalommal zajlanak.
A Találka klub programjaira a 13-18 éves, serdülő fiatalokat várjuk havi rendszerességgel.
A klubban résztvevő fiataloknak 5-8 napos tábort szerveztünk nyáron intenzív közösségépítéssel, önismereti és sporttevékenységekkel.
Az Együttjátszó klub a 6-13 éves, általános iskolás gyerekeknek kéthetenként szervez szabadidő-eltöltési lehetőségeket.
A Dumasarok programsorozat eseményeire havi rendszerességgel várjuk a kerületben és az akcióterületen élő 18-26 év közötti munkanélküliség által veszélyeztetett fiatalokat.
Szakmai műhelybeszélgetéseket, konferenciákat a projekt ideje alatt 3 alkalommal szervezünk a kerületben dolgozó szociális-, oktatási-, gyermekvédelmi-, közigazgatási területeken dolgozó szakemberek. Nyitó esemény volt az április 16.-án megtartott „Szemtől szembe” konfliktuskezelés a gyakorlatban c. workshop.
Kortárssegítő képzést szervezünk a fiatalokkal körében. Célunk, hogy az azonos korú kortársak segítsék a problémák megoldásának megtalálásában a fiatalokat, a beszélgetés, a közös tevékenység útján.

III. Munkaerő-piaci beilleszkedést segítő programok
Fiatal munkanélküliek integrációját segítő képzés és fejlesztés programjaként Biztonsági őr képzést indítottunk OKJ-s vizsgával, amit 24 fiatal sikerrel fejezett be a nyár elején.
Számítógépes adatbázist készítünk az álláskereső fiatalok segítésére a munkakeresők és a munkáltatók igényeinek egyeztetésére.
Számítástechnikai tanfolyamot indítunk, a számítógép mindennapos használatának segítésére.
Évente 2 alkalommal megrendezésre kerül a kerületi Állás Börze, ahol a munkanélkülieknek lehetősége nyílik a munkaadókkal, képzőkkel való közvetlen kapcsolatfelvételre. Májusban sikerrel megvalósult az egyik Börze.
Igény szerint szervezünk intenzív álláskeresési tréninget az aktívkorú lakosság körében azoknak, akik munkanélküliek vagy a munkanélküliség által veszélyeztetett csoportok tagjai.

IV. „Reszocializációs” mentális támogatást szolgáló program
Útkereső klub programjain az álláskereső, tartósan munkanélküli felnőttek havi két alkalommal vehetnek részt.

V. Hajléktalanok, szociálisan rászorulók támogatása
Albérleti programmal tervezzük 7 utcán élő hajléktalan programba vonását úgy, hogy a lakhatás segítése mellett a munkaerő-piaci helyzetük stabilizálását, a munkahely megtartását is segítjük.
Szociális mosoda kialakítása, működtetése során a rászorulóknak lehetőségük van ruhák, lakástextíliák tisztítására.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló