Menu

Újraélesztő készülék a Polgármesteri Hivatalban és a kerület Ifjúsági és Sportközpontjában
(képes beszámoló a cikk végén)

2010.09.21.

Az elmúlt években több alkalommal hallottunk sportolók tragikus haláláról melyet az esetek többségében a hirtelen szívmegállás okozott. Sokkolóak ezek a hírek, hiszen olyan emberek elvesztéséről értesültünk, akikről a legkevésbé sem gondoltuk, hogy ez pont velük megtörténhet. Mindannyian jó egészségi állapotban voltak, folyamatos orvosi ellenőrzés alatt álltak, naponta sportoltak. Korábbi sporteredményeiket egészséges életmódjuk is messzemenően alátámasztotta. Ezek a halálesemények késztették a XV. kerület Polgármesteri Hivatalát arra a döntésre, hogy két olyan kerületi frekventált intézménybe, ahol nagyon sokan megfordulnak egy-egy újraélesztő készüléket helyezzen el.

A Hivatal ügyfélforgalma naponta több száz fő. Az Ifjúsági és Sportközpontban szintén naponta több száz felnőtt- és gyereksportoló, táborok idején nagyszámban diákok és szülők fordulnak meg. Az elhatározást ebben a költségvetési évben lehetett megvalósítani, s így érkezett meg az elmúlt napokban a 2 db Lifepak CR Plussz életmentő készülék.

A megvásárolt készülékek félautomaták, folyamatos hangutasítással irányítják használójukat a teendőkkel kapcsolatosan, értékelik a szívritmust, s csak szükség esetén utasítják használóját a sokkolás megkezdésére. A végső beavatkozást minden esetben a készüléket használni tudó segélynyújtó kezdeményezi, aki a segítségnyújtást a Sokk gomb megnyomásával indítja el.

A készülék a mellékelt fotón látható. Használata abban az esetben javasolt, ha a beteg eszméletlen, nincs saját spontán légzése, vérkeringésre utaló jel (nincs pulzusa, nem köhög, nem mozog) nem észlelhető. Csökkentett energiájú elektródákkal gyermekek újraélesztésre is alkalmas.

Az elmúlt héten mind a Hivatalból, mind a Sportközpontból több kolléga elméleti és gyakorlati képzést kapott a készülék használatának elsajátítására. Így a kerület lakosai már nagyobb biztonságban érezhetik magukat, amikor ellátogatnak a fent említett bármelyik intézménybe.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló