Menu

MOBILITÁSI HÉT 2010 A XV. KERÜLETBEN

2010.09.09.

Idén ismét egy héten át vehetnek részt a kerületben élők a Mobilitási Hét 2010 programsorozatának eseményein. A rendezvények között épp úgy megtalálhatóak azok az események,melyeken az elmúlt évek során már számtalan alkalommal részt vettek a gyerekek és a felnőttek. Idén ismét épp úgy szó lesz a sportról, a környezetvédelemről,mint az egészségről. Emellett ismét részt vehetnek a kerületiek az Autómentes Napon.

Program:

Szeptember 16. Csütörtök: Esélyegyenlőség Napja

10.00 – 17.00: Idősek és Nyugdíjasok Egyesületének sportnapja a Száraznád utcai Közéleti Házban.

12.00 – 13.00: Citrom-alma akció a Régifóti úton és a Késmárk utcában.

16.00: Megnyitó és speciális bowlingverseny halmozottan sérült gyerekeknek és fiataloknak a FENO-ban.

Szeptember 17. Péntek: Környezetvédelem Napja

10.00 – 12.00: Környezetvédelmi vetélkedő óvodásoknak Újpalotán.

09.00 – 13.00: Ismerkedés a Hulladékhasznosítóval.

10.00 – 16.00: A Pestújhelyi Kertbarát kör Terménybemutatója a Pestújhelyi Közösségi Házban. (Szombaton is)

Szeptember 18. szombat: Egészségnap

09.00 – 14.00: Szűrővizsgálatok, bemutatók az Őrjárat utcai rendelőben.

Szeptember 20. Hétfő: Kerékpározás Napja

09.00 – 13.00: Kerékpáros ügyességi, gyorsasági és lassúsági verseny a Dózsa Gimnáziumban és a Kontyfában.

14.00: Rajzkiállítás megnyitója és díjátadás a Pestújhelyi úti iskolában.

Szeptember 21. Kedd: Ésszerű Közlekedés Napja

09.00 – 11.30: KRESZ oktatás és vetélkedő az Autóklubnál általános iskolásoknak.

09.30 – 11.30: Környezetvédelmi vetélkedő alsó tagozatosoknak a Hartyánban.

11.00 – 16.00: Pattogj a Pattogósban! Sportprogram egészséges és sérült gyerekeknek és fiataloknak a Pattogós utcai iskolában.

Szeptember 22. Szerda: Autómentes Nap

08.00 – 14.00: Most az utca is játszótér: Tomi bohóc, aszfaltrajz verseny, különböző játékok, Trabanttolás óvodásoknak, alsó tagozatosoknak a Beller Imre utca lezárt részén (Szőcs Áron u. és Széchenyi tér között).

17.00: Kerékpáros felvonulás a kerület útjain, utcáin a Karácsony Benő parktól a Karácsony Benő parkig. Különleges kerékpárral érkezők (tandem, egykerekű, stb.) ajándékot kapnak. Visszaérkezés után kisorsolunk egy kerékpárt az útvonalat teljesítők között.

A héten túlnyúló programok:

Szeptember 14. Kedd:

16.30 – 18.00: IRÁNY A CSILLAGOS ÉG! A ClubNetCet Egyesület nemzetközi rajzpályázatára készült alkotások kiállításának megnyitója a Zsókavár utcai Közösségi Házban.

Szeptember 15-16. Szerda, Csütörtök:

10.00 – 12.00: Óvodások PINDUR – PANDÚR vetélkedője a Klapka utcai óvodában.

Szeptember 20-22. Hétfő, Kedd, Szerda:

A MÁV-Telepiek Baráti Köre kertbemutatót tart a Szent korona NOK gyermekeinek és az Értelmes Életért Alapítvány fiataljainak.

Szeptember 26. Vasárnap:

10.00 – 13.00: Úszóverseny fogyatékkal élőknek a Tanuszodában.

Aki az egyes programokról többet szeretne tudni, keresse Avarkeszi Bélát a 305 3125-ös telefonszámon, vagy az avarkeszi.bela@bpxv.hu e-mail címen!

Beszámoló a Mobilitási Héten történtekről:

Önkormányzatunk idén nyolcadik alkalommal rendezte meg a Mobilitási Hetet. Hajdu László polgármester, mint 2003 óta minden évben, most is Fejlesztő Gondozó Központban nyitotta meg a programsorozatot. A hagyományos speciális bowlingversenyen a csapatokat több rangos vendég is köszöntötte. A kerület országgyűlési képviselőjén (László Tamás), polgármesterén (Hajdu László) és a képviselő-testület számos tagján kívül a megnyitó ünnepségre elfogadta a kerület meghívását Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság volt elnöke is. A speciális verseny idén annyiban rendhagyó volt, hogy a résztvevők között első ízben egy szegedi intézmény növendékei is ott voltak. Ugyanazon a napon a Száraznád utcai Közéleti Házban került sor az Idősek és Nyugdíjasok Egyesületének sportnapjára, valamint a kerület két pontján, a Régi Fóti úton és a Késmárk utcában citrom-alma akcióra is sor került.
Az idei Mobilitás Heti programokba az időjárás is beleszólt. A váratlanul hidegre és csapadéksora fordult idő miatt például egy későbbi időpontra (október 1-re) kellett halasztani a szeptember 17-re tervezett óvodások környezetvédelmi vetélkedőjét. Nem maradt el viszont a Hulladékhasznosító meglátogatása. Ezen a programon négy kerületi iskola – a Hartyán NOK, a Száraznád NOK, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Iskola és a Szent Korona Általános Iskola és Óvoda – több mint 150 diákja vett részt. A kerületi diákokat Hajdu László polgármester is elkísérte, aki ismertette a gyerekkel a HUHA történetét. A Pestújhelyi Kertbarát Kör az egész éves nagy mennyiségű csapadék ellenére gazdag terménybemutatóval várta a gyerekeket a Pestújhelyi Közösségi Házban.
Szeptember 18-án a Rákos úti Szakrendelőben hagyományosan Egészségnapot tartottak. A rendezvény iránt idén is nagy volt az érdeklődés (bár a rossz idő még az épületen belül eseményeknél is éreztette a hatását), és idén is a bőrgyógyászaton zajló melanomaszűrés, illetve a diabetológiai mérések és a diatetikai tanácsadások voltak a legnépszerűbbek.
A Mobilitás Héten a kerékpározás napja minden esztendőben a legnépszerűbb programok közé tartozik. A Dózsa György és a Kontyfa Gimnáziumokban ügyességi, gyorsasági és lassúsági versenyt rendeztek. Az előbbi intézményben négy, az utóbbiban két iskola vett részt a programon. Ugyanezen a napon rajzkiállítás nyílt a Pestújhelyi NOK galériájában. Az idei Mobilitás Hét szlogenje. „Közlekedj okosan, élj egészségesen!” volt. Ebben a témakörben vártak rajzokat a gyerekektől is. A beérkezett 100 rajzból végül 15 díjazottnak és 5 különdíjazottnak adott át elismeréseket a polgármester.
Szeptember 21-én három iskolából – a László Gyulából, a Kossuthból és a Kolozsvárból – 4-4 diák a Magyar Autóklub Berda József utcai tanpályáján KRESZ-oktatásban részesült. Ugyanezen a napon a Hartyánban a kerület valamennyi iskolájának alsó tagozatosai részvételével környezetvédelmi vetélkedőt rendeztek.
Az utolsó napon, szeptember 22-én, az Autómentes Napon délelőttjén a Beller Imre utca Szőcs Áron és a Széchenyi tér közti szakaszát birtokba vették a diákok, akik részére aszfaltrajz-versenyt, játékos sportversenyeket, míg az ovisoknak Trabanttolást szerveztek. A délutáni kerékpáros felvonulás volt az egyik leglátványosabb programja az idei Mobilitás Hétnek. A kerületi rendőrök és polgárőrök vezetésével a több iskolából összejött nagyszámú kerékpáros szinte az egész kerületet bebicajozta.