Menu

Megkezdődött a tanév
(képes beszámoló a cikk végén)

2010.09.01.

Az idén a 100 éves Szent Korona Általános Iskola adott otthont a 2010/2011-es tanév kerületi tanévnyitó ünnepségének.
Miután Gressó Tiborné, elnök-igazgató köszöntötte a megjelenteket, az iskola negyedik osztályos diákjai egy színvonalas műsor keretben idézték fel az intézmény elmúlt száz évét. A műsort Szatoryné Kalicz Márta tanította be.

Ezt követően Hajdu László polgármester nyitotta meg a tanévet:
-Kiváló műsort láthattunk kiváló pedagógusok betanításában- mondta, majd azzal folytatta, hogy az 1990-es tanév volt az, amikor dr. Pálinszki Antal, mint a MOS Bizottság elnöke nyitotta meg a tanévet, s az azóta eltelt 20 évben mindig így volt. Sajnos, Pálinszki dr. elhunytával ma mindez másképp van.
Szólt arról, hogy a kerületben mintegy nyolcezer gyerek kezdi meg idén a tanulmányait az óvodákban, iskolákban. Mindeközben tíz éve van arra lehetőség, hogy tulajdonképpen az óvodától akár az érettségiig egy intézmény keretei között tanulhatnak a diákok. Ugyanis tíz éves a nevelési-okatatási központ intézményrendszer.
Néhány szót ejtett arról, hogy az önkormányzat számos táborban gondoskodott a diákok nyári szabadidejének hasznos eltöltéséről: így Bernecebarátiban, Balatonvilágoson. Minderre azért van lehetőség, mert az önkormányzat elkülönít megfelelő pénzösszeget, valamint, hogy sok olyan pedagógus van, akik a nyarukat is a gyerekekkel töltik. A polgármester köszönetet mondott munkájukért!
A képzési rendszerről szólva beszélt arról, hogy nagyon sok olyan szülő van, aki gyermekét más kerületekből, az agglomerációból is idehozza. Mindez azt bizonyítja, hogy jó az oktatás, jók az intézményeik, jók a pedagógusok.
-Különböző módon ösztönözzük tanulóinkat a jó tanulásra, mint például ösztöndíjjal. Ám emellett évek óta a tankönyveket ingyenesen adjuk az 1.-től a 9. évfolyamig, biztosítjuk az ECDL vizsga letételéhez szükséges összeget, valamint a sikeres nyelvvizsgát követően visszafizetjük a tandíjat, biztosítjuk a kerületi diákoknak a jogosítványhoz jutás fedezetét.
Idén 27 első osztály indul. A tanulók száma nem csökkent. Kevés olyan kerület van, mint a mienk, ahol nem kellett pedagógust elbocsájtani, sőt nőtt a tanárok száma. Közel 1500 pedagógus tanítja gyermekeinket- mondta Hajdu László, majd az első osztályosokhoz szólva sok sikert, jó tanulást kívánt nekik.
-Egy jó közösségben tudhatják a gyermekeiket- mondta a szülőknek a polgármester. E gondolatok jegyében a 2010/2011-es tanévet megnyitom.
Hajdu László ünnepi szavait követően jelképesen az egyik 1.a osztályos kisdiák vette át az ingyenes füzetcsomagot a polgármestertől, majd az évnyitó az igazgatói megbízatások átadásával ért véget. Itt vette át megbízását: Varga László, a Czabán Általános Iskola elnök-igazgatója, Kovács Tibor a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda elnök-igazgatója és Zádoryné Leiner Erika, a Száraznád NOK elnök-igazgatója.

S bár a tanévnyitó ezzel véget ért, ám a Szent Korona Iskolában még folytatódott program: az iskola aulájában dr. Pálinszki Antal alpolgármester emlékére emléktábla avatására került sor.
Először Gressó Tiborné, elnök-igazgató szólt néhány gondolatban az alpolgármesterről.
-Olyan embernek állítunk ma emléktáblát, aki nemrégiben még közöttünk volt és ő végezte ezeket a feladatokat. Hogy miért szerettük volna, hogy legyen emléktáblája az alpolgármesternek ebben az iskolában.
Két évvel ezelőtt, amikor a tanévkezdést megelőzően iskolabejárás volt, jeleztem az alpolgármester úrnak, hogy nemsokára 100 éves lesz az intézmény, és ki más is lehetne a fővédnöke a jubileumi programsorozatnak, mint ő, aki egyrészt az oktatásért felelős vezető, valamint maga is és a családtagjai is ebbe az intézménybe jártak.
Ő azt mondta: Ezt még meg kell élni. Azt hittem akkor, hogy ez egy szófordulat. Pedig tudhattam volna, hogyha valakire nem jellemzőek az üres szavak, akkor az éppen ő.
Kedves Alpolgármester Úr! Sajnos, önnek lett igaza! Mindent meg kell élni! Mi most itt vagyunk. A századik tanévet megnyitottuk, itt vagyunk Ön nélkül, mégis Önnel.
„Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek,
Hiába szállnak árnyak, álmok, évek.
Ők itt maradnak bennünk csöndesen még,
Hiszen hazánk nekünk a végtelenség.”
Az alpolgármesterre mindezek után Lindner Gusztáv, az OMIS osztály volt vezetője emlékezett.
Jó lenne, ha nem kellene most itt az iskolában Pálinszki emléktáblát avatni. Jó lenne, ha a kerületi tanévet, mint évek óta annyiszor, ő nyitná meg. Nehéz beletörődni abba, hogy az idén már nincs így. Elment a doktor, a barátom. Hogy az volt, most már el- és kimondhatom. Akarat volt, éles szellem, Szálfa ember, sokaknak kellemetlen. Mert a hazugságoknak engedetlen. Engedtessék meg ennyi személyes versmondat.
Dr.Pálinszki Antal mérték- és iránymutatás volt a kerületi közéletben, oktatásügyben. Sőt, 12 évig a Fővárosi Közgyűlésben, az Oktatási Bizottság elnökeként is.
Az iskola egykori diákja kivételes pályát futott be. Helyénvaló az igekötős ige, mert nemcsak jó matematikus, mérnök, alkotó tudós, remek egyetemi előadó, kandidátus, hanem kiváló atléta is volt.
Talán ezért is tudott úgy küzdeni minden területen, ezért volt mindenben annyira sportszerű. Itt nőtt fel a MÁV telepen, a XV. kerülethez kötötte minden: a család, a párválasztás, az otthon, a közéleti szerepvállalás. Büszke volt gyökereire, hűséges volt a választásaihoz, az elveihez. Nem vigasz, hogy el kell viselni a hiányát.
Dr. Pálinszki Antal alpolgármester úr nagyon hiányzik. A kiállása, az őszintesége, a kritikussága, a racionalitása.
Sokat köszönhetünk neki. Sokat lehetett tanulni tőle!
Tulajdonképpen nem csak itt a Szent koronában, hanem több önkormányzati intézményben is lehetne emléket állítani neki.
A Szent korona úti iskola , amelyet éppen akkor neveztek át Lenin útira, amikor 1949-ben első osztályos lett: a fölszálló pálya volt számára. Ezért szép tisztelgés a fölavatandó emléktábla. Tisztelgés a híres diáknak!
Elismerés az oktatáspolitikusnak, akinek a nevéhez sok-sok kezdeményezés, vezetői döntés, melléállás fűződik: tanulmányi ösztöndíj, a jó tanuló, jó sportoló díj, a kerületi sportiskola megalakítása, a 12 évfolyamos Kontyfa és a 8 évfolyamos László Gyula Gimnázium, a testvérkapcsolatok Berlinnel, Obervellachhal, az új önkormányzati, közoktatási intézményhálózat kialakítása, a Segítsd az Iskoládat! Mozgalom, a nyelvi előkészítő osztályok indítása, a Városünnep. Lehetne sorolni hosszan. Köszönjük Alpolgármester Úr! Köszönünk mindent! Köszönt téged a 100 éves Szent korona, az Alma Máter.
Reményik Sándor: Mi mindig búcsúzunk című vers elhangzását követően Hajdu László polgármester és Pálinszki András, dr. Pálinszki Antal fia leplezte le az emléktáblát.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló