Menu

Ünnepeltünk II.
(képes beszámoló a cikk végén)

2010.08.26.

Ünnepi ülésre került sor a korábbi évek hagyományainak megfelelően a polgármesteri hivatalban, ahol elismerések és kitüntetések átadására is sor került. A rendezvényen a testvérvárosok küldöttei is részt vettek.

-Augusztus 20-a, Szent István napja országunk hivatalos állami ünnepe, a magyar államalapítás emléknapja. Ez a nap egyszerre tud állami, egyházi, s valódi nemzeti ünnep lenni. Felemelő adomány, hogy egész nemzetünk ezer esztendőre tekinthet vissza ezen az ünnepen. Páratlan ajándék, hogy népünk egyetlen uralkodó személyéhez köti és kötheti a magyarság és a keresztény hit világának találkozását. Szent István király művével mindannyian a jövő lehetőségét kaptuk meg. Tőle kaptuk ajándékba, hogy ma itt lehetünk, hogy Magyarország lakói vagyunk, hogy népünknek magyar történelme lett, magyar jelene van és magyar jövője lesz. Szent István elvégezte a legnehezebbet, megalkotta a kereteket ezeréves államiságunkkal, s hozzáteremtette a támpontokat a keresztényi erkölccsel. Személyisége kiemelkedik a dicső múltból, amikor őt ünnepeljük. Szent István kormányzásra, népe vezetésére felkészült ember volt. Diplomáciai és politikai érzéke a magyar történelem legnagyobb államférfijává avatta. Előrelátásával hazát teremtett, s a jövőbe vezető utat jelölte ki. Igazi nagysága talán abból állt, hogy szuverén módon határozta meg hazánk helyét az akkori nagyvilágban. Úgy kötötte népét Rómához és a latin műveltséghez, hogy a lehetőségekhez képest a magyar hagyományokat is megtartotta. Törvényeivel, azok betartásával, az intézményrendszer működtetésével jogbiztonságot teremtett. Önbecsülése, öntudata, az emberek iránti tisztelete és a közösségben való gondolkodása révén alakított értékalapú társadalmat, amelyben államalapítóként és egyház szervezőként teremette meg magyarságunk évezredes jövőjét. Szolgált és épített, munkával, renddel, erkölccsel, hittel és megfelelő alkalmazkodással. A XXI. században is követendő feladat részünkre, hogy az országot építve, maradandót alkossunk, nemzetet és jövőt építsünk- hangzott el, majd a XV. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete által adományozott kitüntetések átadására került sor, melyet Hajdu László polgármester adott át.
-A „Pro Palota” díj Rákospalota, Pestújhely, Újpalota korszerű városképének hagyományőrző módon történő kialakítása, a városrész infrastrukturális ellátása, a lakóhelyi környezet és közérzet fejlesztése, valamint javítása érdekében huzamosabb időn át kifejtett kiemelkedő munkásságért adományozható.

Pro Palota” díjat kapott:

Molnár István, aki pályafutását a gyermekek iránti elkötelezettség jellemzi. 48 éve pedagógiai tevékenységet végez. 1988-ban kezdte meg vezetői tevékenységét a kerületi Sződliget utcai Általános Iskolában. Az iskola a vezetése alatt virágzott fel, majd a Bogáncs utcai iskolával és a Vácrátót téri óvodával nevelési-oktatási központtá kovácsolódott.
Munkája és vezetői tevékenysége sokirányú, nagy eredményeket ért el a nyelvoktatás és a számítástechnikai képzés területén.
Vezetői egyéniségéből adódó lendületessége áthatja az intézmény egész tevékenységét. A kerületi elismerések mellett munkásságáért 1998-ban a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetésben, 2005-ben Apáczai Csere János díjban részesült. A Fővárosi Pro Scholis Urbis Közalapítvány kuratóriumának elnökeként oktatási intézmények pályázatainak elbírálása során segítette sok iskola fejlesztési lehetőségeinek megvalósulását. Emberségével, tettrekészségével, gyermekszeretetével vívta ki beosztottai tiszteletét, szeretetét. Molnár István elnök-igazgató építő ötletei, fáradhatatlan tenni akarása, tevékenysége, eredményessége például szolgál mindannyiunk számára.

Dr. Tóth Andor, aki 1986-ban diplomázott a Pécsi Orvostudományi Egyetemen, ezt követően kórbonctan-kórszövettanból, majd belgyógyászatból szerzett szakképesítést. Háziorvosi licence vizsgáját 2000-ben tette le. Különböző kórházakban, egészségügyi intézményekben dolgozott. Az Orvostovábbképző Egyetem Pathológiai Intézetében egyetemi tanársegédként az oktató és tudományos munkája révén széles ismeretek birtokába jutott. 2001-től a Népfelkelő utcai Háziorvosi rendelő háziorvosa. Gyakorlati tapasztalataival hatékonyan és lelkiismeretesen gyógyítja betegeit. Rendszeresen vállal ügyeletet, az Uzsoki Kórház, valamint a Károlyi Kórház Belgyógyászati Osztályán. Betegei szeretik, bíznak benne, tanácsait megfogadják, orvoskollegái tisztelik.

A Czabán Általános Iskola nevelőtestülete. Az intézmény idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Az elmúlt 50 év során több ezer rákospalotai gyermek általános iskolai tanítását tudhatja magáénak az iskola pedagógus közössége. 1999-ben a kerületi intézményhálózat kialakítása során alakult meg a Czabán Nevelési-Oktatási Központ, átvéve két patinás iskola legjobb hagyományait és pedagógusainak nagy részét. Az elmúlt 10 évben a három iskolából verbuválódott pedagógusközösség jó csapattá érett. A hátrányos-, illetve halmozottan hátrányos tanulók mellett a sajátos nevelési igényű tanulók képzése nagy szakmai kihívást jelent a tantestület egészének. A tanórákon és a tanórán kívüli foglalkozásokon egyidőben kell megoldani a pedagógusoknak a felzárkóztatást és a tehetséggondozást, ami széles pedagógiai módszertani kultúrát, állandó szakmai fejlődést igényel. A kerület egyik legkisebb létszámú iskolai tantestülete a Czabán Iskoláé, ennek ellenére igen tevékenyen részt vesz a kerület szakmai és sportéletében. Példamutató az iskola nevelőtestületének 50 éves szakmai munkája.

A „Kerület Jövőjéért” díj a Budapest Főváros XV. kerület fejlődése, valamint polgárainak érdekében kifejtett példamutató és szakmailag kimagaslónak értékelhető tevékenységért adományozható különböző területeken.

„Kerület Jövőjéért” díjban részesült

-a köz érdekében, a közösségért végzett tevékenység területén
Pál Gábor, aki vasutas dinasztiából származik, így ő is a vasútnál kezdte meg pályafutását. A kultúrával és az oktatással hamar eljegyezte magát. Diplomáját a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán kapta meg. 1979-től A Vasutasok Szakszervezetének munkatársa, 1982-től a budapesti terület kulturális vezetője. 1988-ban kinevezik a Vasutas Zene- és Képzőművészeti Iskola igazgatójának, melyet jelenleg is betölt. Létrehozta az iskola Musical Stúdióját Toldy Mária vezetésével és megalakította a Zeneiskola Pro Musica tanár-diák klasszikus zenekarát. 1991-ben megalakította a Nemzetközi Vasutas Kulturális Szabadidő és Intellektuális Szövetség Magyar Tagozatát, melynek 26 európai ország a tagja. 1976-ban költözött a rákospalotai MÁV telepre, ezt követően kapcsolódott be kerületünk kulturális munkájának szervezésébe.
1990-től az Önkormányzat különböző bizottságának tagja. Kulturális munkáját számos magas rangú kitüntetéssel ismerték el. Több mint egy évtizede tevékenyen részt vesz az önkormányzati rendezvények előkészítésében, programok szervezésében. Növendékei és a Pro Musica zenekar többször koncertezett a kerületben. Életútja, hivatástudata és a szakma iránti elkötelezettsége egyedülálló profizmust eredményezett.

Weisz Julianna, aki segítő közreműködésével testvérvárosi kapcsolat jött létre 1997-ben Bécs XXIII. kerületével Liesing-el. Azóta is folyamatos az együttműködés a két kerület között. Először az oktatás-, kultúra- és a sport terén vált rendszeressé a kapcsolat, amelynek eredményeként számos intézményünk oktatói és tanulói látogattak el Bécsbe. Az intézményi kapcsolatfelvétel mellett a közigazgatás találkozásai és tapasztalatcseréi, az Európai Unióhoz való csatlakozásunk igénye, a kapcsolat hasznosságának felismerése alapozták meg a két kerület együttműködését. Jelenleg is Manfred Wurm Bécs XXIII. kerület polgármesterének fő koordinátora, segítő munkatársa, tevékeny részese a két kerület közötti kapcsolattartásnak. Az elmúlt évek alatt a megszervezett rendezvények, előadások témái szinte az élet minden területét felölelte például: környezetvédelem, hulladékhasznosítás, egészségügy, kórházi ellátás, nyugdíjas otthon, szenvedélybetegség, oktatás-nevelés, tűzoltóság. A látogatók a tapasztalatcserék során az adott területek tevékenységével a helyszínen gyakorlatban ismerkedhettek meg és szerezhettek új ismereteket. A kerületi delegációk tagjai gyermekek, sportolók, pedagógusok, intézményvezetők, rendőrök, tűzoltók, helyi politikusok, civil szervezetek voltak. A két kerület közötti együttműködésben Weisz Juliannának nagy szerepe van, mivel az osztrák tanulmányutak, rendezvények, programok megszervezését, lebonyolítását társadalmi munkában odaadóan, nagy lelkesedéssel végzi. Bécsben élőként is fontos számára a magyarok segítése, támogatása.

A városrendezés területén
Jáger József, aki 1999 óta dolgozik hivatalunkban. Kezdetben a Vagyon- és Lakásgazdálkodási Osztályon, jelenleg a Városüzemeltetési Osztályon, mint kommunális ügyintéző. A „Panel plusz” program előkészítésében, ellenőrzésben fontos szerepet tölt be. Tudása, pályázat ismerete kiemelkedő. Jelentős segítséget ad a társasházaknak, lakásszövetkezeteknek. Nagy munkabírású, szorgalmas, segítőkész munkatárs. Az ügyfelekkel korrekt, jó kapcsolatot alakított ki. Kollégái elfogadják, tisztelik, becsülik. Kiemelkedő munkája, szorgalma, magatartása példamutató.

A közrend és közbiztonság területén
Ramotai Gábor, aki már rendőri szolgálatának teljesítése mellett is 15 éven keresztül a palotai önvédelmi védegylet tagja. Ez idő alatt is hasznos tanácsokkal látta el az egyesületet, ami a kerületi lakosok érdekét szolgálta a bűnmegelőzés területén. Nyugállományba vonulása után jelenleg is segíti a védegylet, a kerület állományában lévő fiatal rendőrök munkáját. A lakosság elismeri a bűnmegelőzés, a közrend, közbiztonság fenntartásával kapcsolatos segítőkész tevékenységét. Munkáját fegyelmezetten végzi, evvel is példát mutat a védegylet fiatal tagjainak.

A vállalkozás területén:
Belényesi Csaba, aki 1990 óta vállalkozó kerületünkben a Kolozsvár utcában. Vas-, szerelvény-, fürdőszoba berendezés boltját nagy igényességgel, széles áruválasztékkal alakította ki. A lakást átalakító, házat építő vásárlók a termék bemutatásán túl tanácsot is kapnak az otthon, a lakókörnyezet kialakításához. Üzlete elismert a kerület lakossága és a szolgáltatók előtt. Nagy szaktudása, tisztessége, megbízhatósága közismert. A Budapesti Kereskedelmi és Ipar Kamara vezetőségének tagja, a Munkarend Alapítvány kurátora és a Vállalkozók Klubjának egyik vezetője. Munkája, emberi magatartása kiemelkedő.

A közigazgatás területén
Kelemen Lászlóné 2000 óta dolgozik a Hivatalban. Kezdetben pénzügyi ügyintéző, 2007-től a Pénzügyi Csoport vezetője. Feladatát nagy odaadással, felelősségteljesen, megbízhatóan, kitűnő szervező készséggel látja el. Pontossága, megbízhatósága a törvények és jogszabályok következetes betartásán alapul. Minden kezdeményezésre nyitott, amely a gazdálkodás pénzügyi hátterének biztosítását segíti elő. Kiváló munkakapcsolatot tart fenn az önkormányzat intézményeivel, a hivatal munkatársaival. Az ügyfelekkel példamutatóan udvarias. Szolgálatkész, megbecsült munkatárs.
Hajdu László polgármester a nemzeti ünnep alkalmából pénzjutalmakat is átadott. Elismerésben részesült a XV. kerületi Rendőrkapitányság több munkatársa – Bacsó Lászlóné közalkalmazott, Csík Gábor Ferenc rendőr hadnagy, Gál Krisztián rendőr főtörzsőrmester, Kovács-Papp Ferenc rendőr őrnagy, Oládi Krisztina rendőr törzszászlós és Urbán Györgyné rendőr hadnagy -, a Palotai Önvédelmi Védegylet elnöke, Papp Barnabás, a Palotai Polgárőrség munkatársa, Bagi Andrea polgárőr, az Észak-pesti Tűzoltási és Mentési Parancsnokság Újpesti Tűzőrségének munkatársai, Kolumbán András tűzoltó főtörzszászlós, Szabó Sándor tűzoltó főtörzsőrmester és Veress Imre tűzoltó zászlós.
Mindezeket követően a polgármester mondott pohárköszöntőt, majd a program a Karácsony Benő parkban folytatódott.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló