Menu

Teri néni is ünnepelt- Bővült a százasok köre
(képes beszámoló a cikk végén)

2010.08.06.

Lassan már megszokhatjuk, hogy kerületünkben egyre többen élnek olyanok, akik a 100. születésnapjukat ünneplik. Többen közülük még ennél is idősebbek, és évről évre meglátogatják őket a kerület vezetése részéről többen, és természetesen a kerületi sajtó képviselői is.

Néhány nappal ezelőtt ismét egy ilyen kerek évforduló megünneplésére voltunk hivatalosak, még pedig a Juhos utcai Evangélikus Szeretetotthonba, ahol Csiszár Sándorné Teri néni ünnepelte 100. születésnapját.
Az ünnepelt az otthon lakóival, valamint a családtagokkal ünnepelt együtt. Őket is köszöntötte Bátovszky Gábor lelkész, aki néhány gondolatban felidézte, mi is történt éppen száz évvel ezelőtt, 1910-ben, amikor az ünnepelt is napvilágot látott. Elhangzott többek között, hogy az akkori nagy Magyarország lakossága 18 millió fő volt, ekkor adták át az Erzsébeti kilátót, Bartók Béla és Kodály Zoltán bemutatta a közönségnek a Bartók vonósnégyest, a Ferencváros megszerezte az 5. bajnoki címét, illetve ebben az évben született Faludy György költő, Karády Katalin színésznő és Kállai Gyula politikus. Emellett 1910-ben vezették be Svédországban az általános választójogot, Japán annektálta Koreát és V. György uralkodott az angol királyi trónon.
A köszöntő gondolatokat követően a Szinvavölgyi Néptáncegyüttes párosa néptáncokat mutatott be, majd a lelkész Teri néni életútjáról szólt néhány gondolatban. Teri néni Sümegen született 1910. július 21-én, szülei nyolc lány és két fiú gyermeket neveltek, azonban a fiúk sajnos csak a kisgyermekkort érhették meg. Teri néni a férjhezmenetel után jött fel Pestre, ahol párja saját szatócsboltot üzemeltetett. Az I. világháború után egyetlen lányukat egyedül nevelte, és hogy meg tudjanak élni az akkori Lemezkiadónál helyezkedett el minőségellenőrként. Nyugdíjazása után visszaköltözött három lánytestvéréhez Sümegre és ott élte egy ideig az életét. A lánya négy és fél évvel ezelőtt hozta vissza ismét Pestre. A Csobogós lakótelepi lakásukban másfél évig éltek együtt, majd Teri néni beköltözött a szeretetotthonba.
A 100. születésnapját ünneplő Teri nénit Király Caba alpolgármester köszöntötte, aki egyrészt a képviselő-testület, valamint Hajdu László polgármester nevében hozta el az elismerő oklevelet, másrészt Orbán Viktor miniszterelnök emléklapját is átadta, aki a Magyar Köztársaság kormánya nevében emléklappal gratulált Teri néninek.
Bátovszky Gábor lelkész zsoltárral készült az ünneplésre.
-Isten ajándéka a 100 év, amit nem véletlenül ajándékoz a kiválasztottaknak. Bármennyi évet is él az ember, az élet értelme, hogy megértse minden halandó: az egyetlen igaz cél a szeretet- hangzott el, majd Horváth Ferenc a szeretetotthon lakóinak nevében Vörösmarty Mihály: Szegény asszony könyve című versének részletét olvasta fel, és ezzel köszöntötte Teri nénit.
A gratulálók sorát a családtagok zárták: lánya, unokája, dédunokája virággal és ajándékkal köszöntötte a születésnapost. Az ünnepi torták behozatalát és felvágását követően pedig Horvát József és zenésztársa játszott nótákat, olyanokat, melyeket a korábbiakban is nagyon szeretett Teri néni.
Az ünnepségen az önkormányzat és a polgármesteri hivatal részéről részt vett az alpolgármesteren kívül Gyurkovics Miklós képviselő, Mihályi Zoltán, a Szociálpolitikai és Egészségügyi Bizottság elnöke, Reiszné Naszádi Magdolna, a Szociális és Egészségügyi Osztály csoportvezetője is, akik az emléklap mellé vásárlási utalvánnyal is kedveskedtek Teri néninek.

Kapcsolódó cikkek:






Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló