Menu

Semmelweisre emlékezve

2010.07.03.

Idén július 2-án került sor a kerületi Semmelweis Nap alkalmából rendezett ünnepségre a Polgármesteri Hivatal Dísztermében, melyen Osgyány Éva, az Egyesített Szociális Intézmény igazgatója mondott ünnepi köszöntőt.

-Tisztelt kitüntetettek, ünnepeltek és ünneplők! Kedves kollegák és meghívott vendégeink!
Ezek a napok az ünnepségek jegyében telnek országszerte. 1818. július 1-jén született Semmelweis Ignác Fülöp a legnagyobb magyar orvos, akit a nemzetközi orvos történelem a világ 10 legjelentősebb orvosa között tart nyilván.
Az Ő születésnapja vált az egészségügyben és a szociális területen dolgozók számára ünnepnappá, amikor az anyák megmentőjére emlékezünk és egy picit saját magunkat is ünnepeljük.
Nem szeretném sokadszorra elismételni Semmelweis életének állomásait, mert előttem ezt sokan, sokszor megtették már, de emberi tartása, kötelességtudása, önzetlensége és az, hogy saját érdekeire nem figyelve mindig a segítségre szorulók rendelkezésére állt, példát mutatott az őt követő nemzedékek számára.
Ebben mi is benne foglaltatunk, akik ebben a teremben most összegyűltünk. Minket is az hajt, hogy erőnkhöz képest segítséget nyújtsunk támaszt adjunk a hozzánk fordulóknak. Tesszük mindezt hivatásszeretetből, önzetlenül. Akik ezeket a feladatokat látják el a saját személyiségüket viszik a kliensekkel való kapcsolatba, ami sokszor igen nagy áldozat és lelki teher. Ennek ellenére többségünk hosszú ideig végzi ezt a feladatot, mert segíteni szeretne a rászorulóknak egészségük megőrzésében, a gyógyulásban, kicsi gyermekük ellátásában és szociális problémáinak megoldásában.
A körülöttünk gyorsan változó világban az emberek nem figyelnek egymásra, mert nincs idejük, vagy mert el sem tudják képzelni, hogy ők is olyan helyzetbe kerülhetnek, hogy segítségre szorulhatnak. Ez a helyzet talán még fontosabbá teszi a mi feladatunkat.
Munkák ellátását befolyásolják a társadalmi és gazdasági élet változásai. Ezek nem mindig pozitív változást idéznek elő életünkben, ennek ellenére kötelességünk a feladatok megoldására és ellátására koncentrálni. A gazdasági élet negatív hatásait igyekeznünk kell kreativitással áthidalni, hogy a hozzánk fordulók ebből a lehető legkevesebbet vegyenek észre. A nehézségek ellenére az intézmények fenntartója az önkormányzat sokat tesz azért, hogy az intézményekben az ellátás színvonala ne csökkenjen, sőt segítséget nyújt a fejlesztések megvalósításához is.
Az Egészségügyi Intézménynek 2009-ben lehetősége volt a Rákos út 58 sz. alatti pszichiátriai gondozó épületének külső felújítására. A Rákos úti Szakrendelő III. emeletét felújították és új gasztroenterológiai szakrendelés indulhatott be. A kerület különböző részein elhelyezkedő háziorvosi rendelők folyamatosan megújulnak. Európai Uniós pályázatból lehetőség nyílt a Rákos úti rendelő épületének teljes nyílászáró cseréjére és szintén pályázati pénzből a fűtésrendszer felújítására.
Az Egyesített Bölcsődékben a férőhelyfejlesztések ellenére 2009-ben is igen sok volt a várólistán levő gyermek, akiknek a napközbeni ellátását nem tudták a bölcsődében biztosítani. A várakozók létszámának csökkentése érdekében 2009. márciusában 20 férőhellyel bővült a Kontyfa utcai bölcsőde, melyet az önkormányzat finanszírozott. 2009. szeptemberében 20 férőhely kialakítása történt a Fő utcai bölcsődében szintén önkormányzati keretből. 2009-ben 8 millió Ft.-ot fordítottak a bölcsődék udvarfelújítására az Önkormányzati Minisztériumi keretből. 2010. áprilisában átadásra került a 40 férőhelyes bővítés a Kavicsos közi bölcsődében, aminek kialakítását a 70 millió Ft-os Európai Uniós pályázati forrás tette lehetővé.
Az Egyesített Szociális Intézmény „FIÓKA” Gyermek-és Ifjúságjóléti Központ új telephelyének felújítása a Pestújhelyi út 32. sz. alatt elkészült és 2010.júniusában átadásra is került önkormányzati finanszírozásból. Az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának akadálymentesítése pályázati pénzből elkészült és 2010. júniusában átadásra is került.
Az ESZI egységei közül az Újpalotai Családsegítő Szolgálat és a
FIOKA két nagy pályázat munkájában vesz részt. Az egyik az Ifjúsági Csomópont pályázat, melyben a kerület több intézménye is bekapcsolódott. A másik jelentős pályázat a Zsókavár utcai tömb rehabilitáció melyben az ESZA típusú feladatokat a Családsegítő Szolgálat és egységei végzik.
A megvalósult fejlesztések lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy a feladatok ellátásának színvonala emelkedhessen. Köszönetet szeretnék mondani értük a finanszírozóknak és a kollegáknak akik mindent megtettek a megvalósulásért.
Végezetül gratulálok a kitüntetetteknek, a jutalmazottaknak, a munkánkhoz erőt kitartást és sok sikert kívánok mindannyiunknak.
Az igazgatónő beszédét követően meglepetésműsorra került sor.
-Nagy örömünkre elfogadta meghívásunkat Dolhai Attila, a Budapesti Operettszínház kiváló, ifjú művésze. Dolhai Attila 1999-ben tűnt föl először a Kifutó tehetségkutató versenyben a Karthago együttes Apáink útján c. dalával, amivel különdíjas lett.
Kerényi Miklós Gábor rendező javaslatára 2001-ben felvételizett a Színház- és Filmművészeti Egyetemre. Másodéves korában megkapta a Mozart! c. musical címszerepét a Budapesti Operettszínházban, ahol azóta is játszik. 2005-ben diplomázott.
A színpadon láthatjuk klasszikus operett és modern musical szerepekben egyaránt, játszik többek között a Rómeó és Júlia, az Elisabeth, a West Side Story musicalekben, a Lili bárónő, a Bajadér, A csókos asszony c. operettekben. Az idei nyáron, Szegeden a Hair-ben, Berger szerepében találkozhatunk vele. A 2006/2007. évadban és a 2007/2008. évadban az évad musicalszínésze díjban részesült. Több, nagysikerű szólólemeze is megjelent már- hangzott el, majd a megjelentek legnagyobb örömére Dolhai Attila ismét egy parádés előadást tartott, melyben a Valami Amerika című film címadó dalától kezdve a Hattyúdal című filmben Páger Antal előadásában ismertté vált Villa Negra című dal is felcsendült. Emellett Szécsi Pál egyik nagy slágere, a Csak egy tánc volt című is épp olyan nagy sikert ért el Dolhai Attila előadásában, mint Lerch István szerzeménye, a Tűzvarázsló. S ha már többek között orvosok, ápolók közé látogatott el az Operettszínház fiatal művésze, így egy igazi „orvosi” dal is felcsendült: Hé nővér, nem ott fáj címmel, melyet Horváth Attila írt.
Ám természetesen a Rómeó és Júlia című musical nagysikerű Lehetsz király című számának eléneklése nélkül nem lett volna teljes a műsor, így hatalmas ováció mellett és a színésszel közösen énekelve hangzottak el a jól ismert sorok és dallamok a műsor végén.
A nagy tapsot követően pedig az ünnepség további részében jutalmak és kitüntetések átadására került sor.
-Hagyomány, hogy kerületünkben e jeles napon kitüntetésben, jutalomban részesülnek azon munkatársaink, akik az elmúlt időszakban kiemelkedő teljesítményt nyújtottak mindennapi munkájuk során. A XV. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete „Kerület Jövőjéért” díjat adományoz az egészségügy és szociális területen azon személyek részére, akik a kerület lakosságának egészségügyi illetve szociális ellátásában, a lakosság egészségének megóvásában, az egészséges életmódra nevelésben, a gyógyító-megelőző tevékenységben valamint a szociálpolitika ránk háruló feladataiban példamutató módon kiemelkedő eredményeket értek el. A Képviselő-testületi határozat értelmében, e díjban 6 fő részesülhet évente- hangzott el, majd a díjakat Hajdu László polgármester adta át.

„Kerület Jövőjéért” díjban részesült:
dr. Wallner Éva, az Egészségügyi Intézmény Belgyógyászati és Kardiológia Szakrendelőjének osztályvezető főorvosa, aki gyermekkora óta él kerületünkben, 1996 óta dolgozik az Egészségügyi Intézményben vezető főorvosként. A kerületi orvosi kamara munkájában évekig, mint budapesti küldött vett részt, 2006 óta a szakrendelő Szakmai Vezető Testületének elnöki teendőit látja el.
A főorvos asszony által vezetett osztály az elmúlt 13 év során tárgyi és személyi feltételeiben is Budapest egyik legjobban felszerelt szakrendelője lett, amelyben a főorvosnő és kollégái segítségével számos új, és korszerű vizsgálat elvégzésére nyílt lehetőség.
Kimagasló szakmai munkájának, megelőző tevékenységének sok beteg ember köszönheti az életét is. Az általa felfedezett, majd műtétre került betegeket operáló orvosok is teljes nyugalommal irányítják vissza a pácienseket további kezelésre, mert tudják, hogy szakmailag naprakész, precíz pontos ellátásban lesz részük.
A főorvos asszony munkáját, mind a betegek, mind a kollégák elismerik, tisztelik. Rendszeresen túlmunkát végez, betegei sorsát nyomon követi, mindenkire emlékszik, állapotuk felől utána érdeklődik.
A minőségirányítási rendszer kiépítésében és folyamatos karbantartásában is szakmai segítséget nyújt. A szakmai vezető testület elnökeként több tevékenysége is van, amellyel a betegellátás színvonala emelhető az Intézményben. A kardiológiai területre továbbképzéseket szervez, rendszeresen konzultál a többi szakorvossal egy-egy beteg kapcsán. Tudományos munkáját annyira elismerik, hogy szakmai előadások megtartására kérik fel gyógyszergyártó cégek.
Munkájának köszönhetően a kerületünkben élők többen is köszönhetik – nemcsak a továbbélésük lehetőségét, hanem a minőségi életvitelhez szükséges jobb egészségi állapotukat is a doktornőnek.

-dr. Kovács László az Egészségügyi Intézmény onkológiai szakorvosa, 1968-ban summa cum minősítéssel szerezte meg az orvosi diplomáját, a nőgyógyászati szakvizsgáját is jeles eredménnyel végezte. A Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai Kórházában valamint az Onkológiai Intézetben onkológiai szakmai gyakorlatot szerzett. Kerületünkben 38 éve, 1972-től dolgozik.
Munkáját mindig lelkiismeretesen végzi, a betegek is nagyon kedvelik, nemcsak szakmai felkészültsége miatt, hanem kedvessége és figyelmessége miatt is. Nőgyógyászként, majd az onkológia főorvosaként is számos szakmai sikert ért el. A tudományos vizsgálatok nyomon követésével számos beteg teljes gyógyulását tudta elősegíteni, illetve könnyebbé tenni a betegség okozta panaszokat.
Kerületünk lakosainak számos esetben gyakorló szülésorvosként Ő volt a világra segítője az újpesti szülőotthonban. Később az egész kerület egyedüli onkológusa lett.
Dr. Kovács László az idei évben nyugdíjba vonul, jelenleg felmentését tölti. Az Önkormányzat vezetése a hosszú évek alatt végzett áldozatos munkáját oklevéllel és ajándékkal is elismerte, illetve elhangzott, hogy dr. Kovács László főorvos úr 70. születésnapja alkalmából, az intézmény vezetőjének felterjesztésére, szakmai életműdíjat vehet át a Réthelyi Miklós Nemzeti Erőforrás minisztertől július 8-án a Semmelweis napi központi ünnepségen.

-Szemán Éva, a XV. kerületi Önkormányzat Egészségügyi Intézményének ápolási igazgatója, aki 1984-ben szerezte az általános ápoló és általános asszisztensi végzettségét a Dr. Hetényi Géza Egészségügyi Szakközépiskolában. Az Egészségügyi Főiskolán védőnői végzettséget szerzett 1987-ben, majd 1993-1995 között egészségügyi menedzser képzésen vett részt. Minőségirányítási vezető végzettségét 2004-ben szerezte meg.
Szemán Éva olyan egészségügyi szakember, aki mindig keresi hogyan lehet jobbá, szervezettebbé tenni a XV. kerület egészségügyi ellátását, és közben odafigyelve konszenzust keresni az egészségügyi dolgozókkal. Ezért keltette fel érdeklődését a minőségirányítási rendszer az intézményi munka jobbítása érdekében. Dr. Neszt Kálmán főigazgató főorvos úrral egyeztetve elvégezte a rendszer teljes átalakítását, így 2003-ban az Egészségügyi Intézmény megkapta első tanúsító okiratát.
Szemán Éva kezdeményezte, hogy évente egy alkalommal, egy szombati napon un. „Egészségnap” kerüljön megrendezésre annak érdekében, hogy a kerület lakossága közül minél többen részt tudjanak venni különböző szűrővizsgálatokon.
Szemán Éva munkáját szereti, és nagy odafigyeléssel végzi napi operatív feladatait. Jelenlegi legnagyobb feladata a Zsókavár utcai telephely felújítási munkáival kapcsolatos. Az ideiglenes rendelők kialakítása, a költséghatékonyság megtartása és az engedélyező hatóságok elvárásainak megfelelése nagy odafigyelést igényel. Elsődleges szempont volt számára, hogy mind az érintett lakosság mind az ott dolgozó orvosok érdekei ne sérüljenek és a betegellátás továbbra is magas színvonalon működjön.

-Dr. Karácsony Edit a Bezsilla utcai Háziorvosi Rendelő háziorvosa, aki az orvosi egyetemet 1984. szeptemberében fejezte be. Orvosi gyakorlatot 1984-től a Károlyi Sándor Kórházban szerzett, majd 1990-ben belgyógyászként szakorvosi képesítést kapott. Kerületünkbe a kórházi gyakorlat megszerzését követően, 1990. januárjában került felnőtt háziorvosként a Bezsilla utcai rendelőbe, melyben a mai napig is közalkalmazott orvosként dolgozik. Dr. Karácsony Edit munkáját lelkiismeretesen, magas szintű hozzáértéssel a betegei megelégedésére látja el. Kedves, közvetlen egyénisége, figyelmessége miatt betegei tisztelik, szeretik. Együttműködő képességének köszönhetően orvos kollégáival munkatársi kapcsolata rendkívül kollegiális, szakmai munkáját elismerik, segítségért is szívesen fordulnak hozzá helyettesítés, együttműködés eseteiben. Kiegyensúlyozott orvosi munkájával nagymértékben hozzájárul a kerületi egészségügy elismertségéhez.

-Szelestyán Jánosné, a Bezsilla utcai Bölcsőde vezetője, aki 1964-ben kezdte pályáját a bölcsődei területen. Kerületünkben 1973 februárjától dolgozik, először az Árendás közi, majd a Kontyfa utcai bölcsődében, mint gondozónő és vezető helyettes. Kiváló szakmai tudása, nagyon jó szervezőkészsége, kapcsolatteremtő és kommunikációs képessége alapján 1994 szeptembertől megbízást kapott a Bezsilla Nándor utcai 30 férőhelyes bölcsőde vezetésére. Vezetői munkája során mindig igényes volt arra, hogy dolgozói képzett, tájékozott emberek legyenek, elvárja munkatársaitól, hogy folyamatosan vegyenek részt továbbképzéseken. Munkáját a mai napig hittel, szorgalommal végzi. Munkatársaival igazságos, nyitott, elfogadó, munkájukat, önálló kezdeményezésüket megbecsüli, támogatja. Minden fórumon kiválóan képviseli a gyermekek, a családok szakmai érdekeit. Küzdőszellem és a mindig jobbra való törekvés jellemzi, nyitott az új feladatok ellátására, szívesen kipróbálja és alkalmazza azokat. A többi bölcsődével és vezető társaival is építő jellegű, segítőkész a kapcsolata. A bölcsődébe járó gyermekek sokoldalú, harmonikus fejlődése érdekében olyan otthonos környezetet teremtett, ahol a gyermekek, a szülők és a bölcsőde munkatársai egyaránt jól érzik magukat.

-Máthé Béláné, az Egyesített Szociális Intézmény Fejlesztő Gondozó Központjának gondozónője, aki 1999. május 5-e óta dolgozik a Fejlesztő Gondozó Központban. Felvételekor gondozónőként tevékenykedett a súlyosan, halmozottan sérült gyermekek és fiatalok ellátásában. Az évek folyamán szakmai tudása és helyismerete bővülésével csoportvezető gondozónő lett.
Munkáját folyamatosan magas szintű szaktudás, emberség és elkötelezettség jellemzi. A súlyosan, halmozottan sérült gyermekek, fiatalok ellátása nagy empátiát, kreativitást és emberszeretetet igénylő feladat, mellyel Máthé Béláné maximálisan rendelkezik. Kapcsolata mind a munkatársaival, mind a gondozottakkal és szüleikkel példamutató.

A polgármester az elmúlt időszakban, a kerületben végzett kiemelkedő teljesítményük alapján dicséretben részesítette:

-Pálházi Sándor műszaki vezetőt, Önkormányzatunk Egészségügyi Intézményének munkatársát, aki 2005. óta dolgozik kerületünkben. Első feladatai között volt az Észak-pesti Kórház átvételének műszaki biztosítása, és azóta, a hatalmas terület állagfenntartása. Későbbiekben megkapta az egész kerület összes egészségügyi épületére vonatkozó műszaki vezetői feladatkört.
Munkáját műszaki végzettségének megfelelően, precízen, pontosan végzi. Az Egészségügyi Intézmény nagy átalakítási munkáit –mint például: Hősök úti rendelő ablakcseréi, a Rákos út 58. szám alatti rendelő belső, majd külső felújítási munkái, Rákos úti Szakrendelőben kazánfelújítás, folyosó átalakítás, a gastroenterológiai rendelő kialakítása – mindezeket Ő szervezte, felügyelte.
A közelmúlt legnagyobb mérvű munkája a Zsókavár utcai telephely felújítási munkák miatti kiürítése és a rendelések számára, a befogadó helyiségek kialakítása-átalakítása volt. Az Ő precíz munkaszervezése, jó feladatmegoldó képessége miatt lehetett naprakészen teljesíteni a kitűzött határidőket.

-Benefi Mártonné az Egyesített Bölcsődék Arany János utcai bölcsődéjének csecsemő és gondozónője, aki 1976. szeptemberétől dolgozik az Arany János utcai bölcsődében, mint csecsemő és gyermekgondozónő. A gyermekeket nagy szeretettel gondozza, neveli, féltő gonddal kíséri fejlődésüket. A csoportjában lévő gyermekek vidámak, felszabadultak, biztonságban érzik magukat. Nagyon jó a kapcsolata a szülőkkel, a családokkal. Ezt igazolja, hogy a szülők a bölcsődét is segítik önkéntes munkájukkal. Segítőkész magatartásával, a kolléganőivel is nagyon jó kapcsolatot alakított ki. A vele együtt dolgozóknak és az új dolgozóknak a gyakorlati tapasztalatait átadja. Mindig mindent megtesz, hogy a munkavégzés zökkenősmentes legyen. Folyamatosan arra törekszik, hogy a gyermekek ellátása, a bölcsőde és a családok kapcsolata kifogástalan legyen. A közösség életében, rendezvényeiben mindig és aktívan szerepet vállal.

-Kiss Mariann szociális munkás, az Egyesített Szociális Intézmény Munkanélküli Fiatalok Tanácsadó Irodájának munkatársa, aki 2002. március elseje óta dolgozik kerületünkben mint szociális munkás. Munkába állása óta maximális teljesítményt nyújtva látja el feladatát. Munkájában körültekintő, precíz, feladatkörét megbízhatóan és lelkiismeretesen teljesíti. A kerületi fiatalok körében nagy empátiával és szakmai elhivatottsággal végzi a szociális munkát. Keresi a fejlesztési lehetőségeket, nyitott a folyamatos megújulásra. Személyes tulajdonságainak köszönhetően munkatársai körében is népszerű.

Az ünnepség ezen pontján hangzott el, hogy az önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal vezetése, valamint az Egyesített Bölcsődék vezetése köszöntötte Raszkievicz Lászlónét az Egyesített Bölcsődék vezető helyettesét, aki a „Bölcsődék Napján”, 2010. április 21-én, nyugdíjba vonulása alkalmából a szociális és munkaügyi minisztertől „Miniszteri Dicséret” díj kitüntetésben részesült. Az elismerés virágcsokrát és ajándékot Hajdu László polgármester és Zsuppán Lászlóné, az Egyesített Bölcsődék igazgatója adta át, majd a hűségjutalmak átadására került sor.
A XV. kerületi Önkormányzat közalkalmazotti szabályzata alapján, a kerületünkben megszakítás nélkül folyamatos közalkalmazotti jogviszonyban dolgozók részére hűségjutalmat biztosít, melyet intézményenként Király Csaba alpolgármester és az illetékes intézmények vezetői adtak át.

Az Egészségügyi Intézményből

10 éves hűségjutalomban részesült:
Ajzert László karbantartó, az Őrjárat utcai szakrendelő munkatársa
Barna Endréné pénzügyi, számviteli csoportvezető, a Gazdasági Igazgatóság munkatársa,
Dr. Buzna Andrea foglalkozás-egészségügyi szakorvos, a Rákos úti Szakrendelő munkatársa
Ilés-Muszka Éva recepciós, a laboratórium szakrendelés munkatársa,
Dr. Kenyeres Tatjana kardiológus szakorvos, a Kardiológia- Belgyógyászat szakrendelés munkatársa,
Nagyné Szakál Ágnes kardiológiai asszisztens, a Rákos úti szakrendelő munkatársa,
Nagy Szilvia orvosirnok, a Laboratórium szakrendelés munkatársa,
Papp Lászlóné gégészeti asszisztens, a Fül-Orr-Gége szakrendelés munkatársa,
Palyaga Andrea fizikóterápiás asszisztens, a Rákos úti Fizikóterápia szakrendelés munkatársa,
Sáromi Péterné az Egészségügyi Intézmény gazdasági igazgatója,
Dr. Varga Mária bőrgyógyász főorvos, a Bőrgyógyászat szakrendelésről,
Dr. Zolcsák Attila urológus szakorvos, a Rákos úti Urológia szakrendelés munkatársa,

20 éves hűségjutalomban részesült:
Gulyásné Erdei Anikó laboratóriumi asszisztens, a Laboratórium szakrendelés munkatársa,
Halászné Dobó Katalin fizikóterápiás asszisztens, a Rákos úti Fizikóterápia munkatársa,
Pataki Zoltánné bőrgyógyászati asszisztens, a Bőrgyógyászat szakrendelés munkatársa,

25 éves hűségjutalomban részesült:
Killmanné Komáromi Andrea fizikóterápiás asszisztens, a Hősök úti Fizikóterápia szakrendelés munkatársa
Dr. Kovács Péter szülész-nőgyógyász adjunktus, a Rákos úti Nőgyógyászat szakrendelés munkatársa,
Petrekanics Klára körzeti ápoló, a Kossuth utcai háziorvosi rendelő munkatársa,
Princzes Mária laboratóriumi asszisztens, a Rákos úti Laboratórium szakrendelés munkatársa,

30 éves hűségjutalomban részesül:
Mátyás Andorné röntgen asszisztens, az Ernyőképszűrő szakrendelés munkatársa,

35 éves hűségjutalomban részesül:
Dr. Csank István röntgen főorvos, a Rákos úti Röntgen szakrendelés orvosa, aki 70. születésnapja alkalmából az intézmény vezetőjének felterjesztése alapján szakmai életműdíjat vehet át a Réthelyi Miklós Nemzeti Erőforrás minisztertől július 8-án a központi Semmelweis napi ünnepségen.
Horváth Zoltánné tüdőgondozó asszisztens, a Tüdőgondozó szakrendelés munkatársa,
Dr. Kolozs Beáta fogszakorvos, a Hősök úti Gyermekfogászati rendelés munkatársa,
Madácsi Imréné körzeti ápoló, a Hősök úti Háziorvosi rendelő munkatársa,
Tóth Zoltánné gégészeti csoportvezető, a Rákos úti Fül-Orr-Gége szakrendelés munkatársa,

40 éves hűségjutalomban részesül:
Bósza Edit röntgen asszisztens, a Fogászat szakrendelés munkatársa,

Az Egyesített Bölcsődékből
10 éves hűségjutalomban részesült:
Gábriel Jánosné gondozónő, a Bezsilla Nándor utcai bölcsőde munkatársa
Drenics Jánosné szakácsnő, a Kavicsos közi bölcsőde munkatársa,
Kolosi Brigitta gondozónő, a Nádastó parki bölcsőde munkatársa,

20 éves hűségjutalomban részesült:
Kárpáti Gáborné gondozónő, az Arany János utcai bölcsőde munkatársa,
Németh Józsefné gondozónő, a Fő úti bölcsőde munkatársa,

25 éves hűségjutalomban részesült:
Komlós Zoltánné gondozónő, a Kavicsos közi bölcsőde munkatársa,
Paja Jánosné technikai dolgozó, a Kavicsos közi bölcsőde munkatársa,
Reichadt Béláné technikai dolgozó, a Nádastó parki bölcsőde munkatársa,

30 éves hűségjutalomban részesül:
Karáthné Kónya Katalin gondozónő, a Kontyfa utcai bölcsőde munkatársa

35 éves hűségjutalomban részesül:
Takács Istvánné gondozónő, a Kontyfa utcai bölcsőde munkatársa,
Czipra Vilmosné gondozónő, a Kontyfa utcai bölcsőde munkatársa,
Dobosi Jánosné gondozónő, a Kontyfa utcai bölcsőde munkatársa,
Szalma Pálné gondozónő, a Kontyfa utcai bölcsőde munkatársa,

40 éves hűségjutalomban részesül:
Kovács Lászlóné a Fő úti bölcsőde vezetője,
Mozsolits Sándorné a Nádastó parki bölcsőde vezetője,
Ivánka Lászlóné gondozónő, a Nádastó parki bölcsőde munkatársa,

45 éves hűségjutalomban részesül:
Miterli Józsefné gondozónő, a Kontyfa utcai bölcsőde munkatársa

Az Egyesített Szociális Intézményből
10 éves hűségjutalomban részesült:
Boros Tibor gépkocsivezető, az Egyesített Szociális Intézmény munkatársa,
László Margit szociális munkás, a Családsegítő Szolgálat munkatársa,
Kassai Jánosné gondozónő, az Erdőkerülő úti Gondozóház munkatársa,
Molnár Lajosné gondozónő, az Idősek Klubja Intézményünk munkatársa,
Tóth Szilvia gondozónő, a Fejlesztő Gondozó Központ munkatársa

Ismét bejelentés következett: dr. Sárdi László főorvos a szakrendelő sebészetének orvosa 70. születésnapja alkalmából az intézmény vezetőjének felterjesztésére szakmai életmű díjat vehet át a Réthelyi Miklós Nemzeti Erőforrás minisztertől a július 8-i központi Semmelweis napi ünnepségen.

Az ünnepség egy újabb, és egyben hagyományteremtő bejelentéssel folytatódott.
-Közel másfél évtizede, a jogszabályok lehetőséget nyújtottak az egészségügyi alapellátásában dolgozó házi- és gyermekorvosoknak, hogy betegellátó tevékenységüket vállalkozási formában, egyéni- vagy társas vállalkozóként Bt.-ben, Kft.-ben végezzék. Kerületünkben, néhány praxis kivételével szinte mindegyik háziorvos privatizált, és valamelyik vállalkozási formátumot választotta. Ezzel megszűnt a közalkalmazotti jogviszonyuk, és így nem részesülhettek a jogszabály szerint engedélyezett különböző juttatásokban, elismerésekben. Önkormányzatunk vezetése az idei évben első alkalommal elismerni kívánja azon – immár vállalkozó – háziorvosok, és a munkájukat segítő szintén vállalkozó asszisztensek betegellátó tevékenységét, akik legalább 40 éve kerületünk egészségügyében dolgoznak, és áldozatos munkájukkal gyógyítják a XV. kerület lakosait. Az elismerés létrehozását Marsovszkyné Csanaki Katalin képviselő, környezetvédelmi tanácsnok kezdeményezte.
A fentiek alapján- oklevélben és ajándékutalványban részesült:

a Deák utcai Háziorvosi rendelőből: Dr. Oláh Lajos háziorvost, aki 40 éve gyógyítja kerületünk betegeit, és Tomaji Tiborné asszisztenst, aki szintén 40 éve segíti a betegellátást.

a Bezsilla Nándor utcai Háziorvosi Rendelőből Szepesi Lajosné körzeti nővér, aki 45 éve vesz részt kerületünk betegellátásában.

az Opál utcai Háziorvosi Rendelőből Szigeti Tiborné körzeti nővér, aki 1960 óta, immár 50 éve segíti a háziorvosok munkáját és aktívan részt vesz kerületünk betegellátásában.

A korábbi évek hagyományait követve a Semmelweis napon nemcsak az egészségügyi, de a szociális és bölcsődei területen dolgozókat is ünnepelik a kerületben. A szociális terület egyik kiemelkedő feladata az idősekről való gondoskodás. Ennek egyik szép példája az idős emberek tanítása, ismereteik fejlesztése. A Csokonai Művelődési Központ hosszú évek óta szervez az idősek részére számítógépes tanfolyamokat. Az évek során több mint 100 nyugdíjas korú kerületi lakos ismerhette meg a technikai eme új vívmányát és használhatja a mindennapokban levelezésre, kapcsolattartásra, ismeretbővítésre, internetezésre. E munkában kiemelkedő feladatot vállal az intézmény munkatársa, Polyák Edit, akinek oklevéllel és ajándékutalvánnyal köszönte meg a kerület nevében Hajdu László polgármester e tevékenységét.

Mindezek után a Szociálpolitikai és Egészségügyi Bizottság intézményenként 6-6 fő munkatárs kiemelkedő minőségű munkájának elismeréseként vásárlási utalvány formájában mondott köszönetet, melyet Király Csaba alpolgármester és Mihályi Zoltán a Szociálpolitikai és Egészségügyi Bizottság elnöke adott át.

Az Egyesített Szociális Intézmény munkatársai közül ebben az elismerésben részesült:
Solti Krisztina gondozónő, az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának munkatársa,
Némethné Varga Viktória gyógypedagógus, a Fejlesztő Gondozó Központ munkatársa,
Greskovics Dóra szociális munkás, a FIÓKA Gyermek- és Ifjúságjóléti Központjának munkatársa,
Albert Gabriella gazdasági ügyintéző, a Házi Gondozó Szolgálat munkatársa,
Filetóth Ágoston szociális munkás, az Újpalotai Családsegítő Szolgálat munkatársa,
Kovács Imréné gazdasági ügyintéző, az Egyesített Szociális Intézmény munkatársa,

Az Egészségügyi Intézmény munkatársai közül ebben az elismerésben részesült:
Zsinkóné Hommonai Emese ápolási igazgató helyettes, a Fül-Orr-Gégészet szakrendelés asszisztense
Melykó Irén csoportvezető asszisztens, az Ideggyógyászat szakrendelés munkatársa,
Rácz Anikó csoportvezető asszisztens, a Foglalkozás-egészségügy szakrendelés munkatársa, minőségügyi munkatárs,
Szölgyémi Tamásné nőgyógyászati asszisztens, a Nőgyógyászat szakrendelés munkatársa,
Konczné Erdei Enikő titkárnő, az Egészségügyi Intézmény titkárságának munkatársa,
Németh Jánosné titkárnő, az Egészségügyi Intézmény munkatársa,

Az Egyesített Bölcsődékből:
Kárpáti Gáborné gondozónő, az Arany János utcai bölcsőde munkatársa,
Csajbók Jánosné gondozónő, a Bezsilla Nándor utcai bölcsőde munkatársa,
Szilágyi Lászlóné gondozónő, a Fő úti bölcsőde munkatársa,
Kissné Lojek Erzsébet gondozónő, a Kavicsos közi bölcsőde munkatársa,
Rizán Sándorné konyhai dolgozó, a Wesselényi utcai bölcsőde munkatársa,
Tóth Ildikó gondozónő, a Kontyfa utcai bölcsőde munkatársa,
Blaskóné Barkó Erika gondozónő, a Nádastó parki bölcsőde munkatársa.

Az ünnepség végén elhangzott, hogy az elismerésekhez 1-1 könyvet is kapott mindenki, amelyet dr. Telkes Margit, kerületünk nyugalmazott gyermekorvosa írt, aki nyugdíjazása óta írói munkásságot folytat. A főorvos asszony megtisztelte az ünnepséget jelenlétével, így egy virágcsokorral Őt is köszöntötték.
A Szózat hangjainak elhangzását követően Hajdu László polgármester mondott pohárköszöntőt, melyben köszönetet mondott minden munkatársnak, illetve kiemelte, hogy stabil egészségügyi és szociális munka folyik a kerületben. Külön köszöntötte az ünnepséget jelenlétével megtisztelő orvos vezetőket, a kitüntetéseket átadó Dr. Szunyoghy János megbízott főigazgató főorvos mellett Dr. Harmath Györgyöt, a Heim Pál Gyermekkórház igazgató-főorvosát, dr. Küttel Pétert, a Károlyi Sándor Kórház volt főigazgatóját, dr. Király Ferencet, a IV. kerületi Szakrendelő igazgatóját.
Mindenkinek jó egészséget és jó pihenést kívánt a polgármester az elkövetkező nyári időszakra, majd fogadással ért véget a Semmelweis Nap programja.