Menu

Jó a kapcsolat
(képes beszámoló a cikk végén)

2010.06.28.

Kerületünknek kiterjedt testvérvárosi kapcsolata van. Közülük is az egyik legkiemelkedőbb, a Berlin Marzahn-Hellersdorf kerületével fennálló majdnem két évtizedes együttműködés.

Ezt bizonyítja az is, hogy nemrégiben, amikor néhány napra a Német Bundestag
alelnöke, Petra Pau Magyarországra látogatott, kerülete képviseletében a XV. kerületben is eltöltött néhány órát. A vendéget és kíséretét a Polgármesteri Hivatalban Hajdu László polgármester, Gyurcsánszky János és Király Csaba alpolgármesterek, valamint dr. Nagy Antal jegyző fogadta, ahol egy kedves beszélgetéssel vette kezdetét a villámlátogatás.
Először Hajdu László szólt arról, hogy a berlini testvérkerület hasonló összetételű, mint a XV.kerület. Berlin ezen részén található Európa legnagyobb összefüggő panellakótelepe, ahol hatvanezer háztartás található, valamint közel ilyen lakásszámmal terül el a családi házas terület is.
-Különösen az elmúlt évtizedben lett intenzívebb a kapcsolat a testvérkerületek között, melynek keretében gyermekprogramok, cseretáborok, közös üdülések, szakmai programok voltak– mondta a polgármester, majd azzal folytatta, hogy nagyon sok segítséget jelentett a mintaértékű berlini panelprogram megismerése, miután Európában itt vette kezdetét az ipari technológiával épült házak rehabilitációs programja.
Mindehhez Petra Pau hozzátette, hogy tapasztalataikat más országok hasonló problémákkal foglalkozó városépítészei is felhasználják. Erre a célra hozták létre a Lakótelepi Kompetencia Központot, ahol minden ország érdeklődő szakemberei választ kaphatnak a lehetséges rehabilitációs módszerek felől.
Szintén hasonló problémákkal küzd testvérkerületünk, mint a XV. kerület más területen is. A lakótelep kialakításakor ez volt a legfiatalabb városrész, de mára elöregedett, így mindent meg kell tenni azért, hogy a fiatal, gyermekes családok számára újból vonzóvá váljon.
Petra Pau szólt arról, hogy minél több közös programot szervezzen a két kerület egymással a jövőben is, amely még szorosabbá teheti az együttműködést.
A beszélgetést követően a delegáció közelebbről is megismerkedett a polgármesteri hivatal épületével, az itt folyó munkával, majd meglepetésként a Díszteremben a Kossuth NOK diákjai német nyelvű műsorral kedveskedtek a vendégeknek, melyben a zene-tánc mellett két mesejátékot is előadtak a tanulók: a Hamupipőke és a Brémai muzsikusok címűt.
Természetesen a Bundestag alelnöke és a delegáció többi tagja számos más helyszínen is járt magyarországi tartózkodásuk során, Miután látogatásuk egyik fontos célja volt a kirekesztés és rasszizmus elleni harc, így jártak Tatárszentgyörgyön, ahol nemzetközi segítséggel állítják helyre a tavaly leégett házat. Emellett Pau asszony Budapesten meglátogatta a zsidó negyedet és találkozott a MAZSIHISZ vezetőivel, a kulturális szervezetek képviselőivel, illetve ellátogatott az egykori iparvárosba, Dunaújvárosba, valamint Pécsre, Európa Kulturális Fővárosba is.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló