Menu

Önkéntesség az EU-ban

2010.06.22.

A fenti címmel a TÁMOP Csomópont – Ifjúsági Információs Pont kialakítása című pályázat egyik elemeként az elmúlt héten akciónap volt az Újpalotai Közösségi Házban. A program keretében először az önkéntességről, a fiataloknak szóló jogsegély-szolgáltatásról hallgathattak meg a kerület iskoláinak diákjai előadást.

Szó volt az ingyenesen hívható Kék Vonal Gyermek és Ifjúsági Telefonszolgálat krízisvonaláról, amely a 116-111-es számon a nap 24 órájában hívható az ország egész területéről, ám az is elhangzott, hogy akik nem szeretnének telefonálni, e-mailt is küldhetnek a szakembereknek, vagy chatelhetnek hétfőn és csütörtökön 13-17 óra között.
A krízishelyzetek orvoslásánál a szakemberek elsősorban a gyerekek érdekeit veszik figyelembe és a fokozatosság elvét alkalmazzák. Az ismertetésen az is elhangzott, hogy középiskolákban tartanak előadásokat, amelyben, például a lelki egészség megőrzésének fontosságáról, a megőrzéshez szükséges technikákról beszélnek a gyerekeknek.
További információ a szolgálatról a www.kek-vonal.hu címen olvasható.
Az önkéntesség kapcsán elhangzott, hogy külföldről 18- 30 év közötti fiatalok érkeznek hazánkba, akik önkéntes munkát végeznek, ám emellett magyar önkéntesek is mennek külföldre dolgozni segítő szervezetekhez. Ezek a munkaalkalmak azért jók, mert egyrészt a pályakezdők képet kapnak a munka világáról, másrészt megismerhetik saját magukat, tisztábban látják saját képességeiket.
Az előadásokat követően a kerületi iskolások vetélkedőn vehettek részt, melynek keretében a legjobbak holtversenyben a Kossuth Nevelési-Oktatási Központ és a Károly Róbert Általános Iskola diákjai lettek.
S bár a program ezen a napon befejeződött, ám másnap az Újpalotai Napok keretében még számos érdekes információkhoz juthattak az önkéntesség témakörében az érdeklődők.