Menu

Tánc, főzés, zene, zene, zene, zene

2010.06.17.

Igazán sokszínű programnak voltak részesei azok, akik az elmúlt hosszú hétvégén az újpalotai Fő térre látogattak. Az „időjárás csinálók” is tudhatták valószínűleg, hogy nagyon sok érdekes esemény lesz a főváros ezen részén, így a napocska sütött, és ezért az emberek is jobb kedvre derültek.

A hagyományos sörcsapolásra ugyan pénteken délután került sor a Városünnepet követően, ám az Újpalotai Napok rendezvénysorozat már csütörtökön kezdetét vette. Ekkor a tánc varázslatos világába tekinthettek be az érdeklődők, amikor az Újpalotai Közösségi Házba betértek Nasya táncestjére.
Pénteken azonban már a szabadtéren folytatódtak a bemutatók, műsorok. Először a Cassandra Táncstúdió lépett színpadra, majd a Mozdonyvezető óvoda kicsinyei táncoltak. Ezután ünnepélyes keretek között Hajdu László polgármester nyitotta meg a négynapos programot, illetve verte csapra a sört. Aznap még a maglódi Kacamajka Hagyományőrző Tánccsoport műsorát tekinthették meg a térre látogatók, majd Somló Tamás és zenekara egy fergeteges élő koncerttel szórakoztatta a nagyérdeműt.
A szombati nap délelőttje és kora délutánja a sport- és a gyerekprogramok jegyében zajlott. Sajnos, miután aznap számos helyen volt ballagás, így a III. Városünnep Szabadtéri Kempo Kupáért a vártnál kevesebben küzdöttek, ám így is nagy sikere volt. Miközben többen társasjátékoztak a játszóházban, lapozgattak bele a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kerületi fiókkönyvtárai által kínált könyvekbe, vagy vettek részt a Közösségi Házban rendezett véradáson, a színpadon a miskolci Kalamajka Bábszínház rövid zenés köszöntőjét követően Csider Kriszta zenés foglalkozást tartott kicsiknek és nagyoknak. Kora délután a Kalamajka Bábszínház: Lúdas Matyi című előadása, valamint a Pesti Musical Stúdió művészeinek produkciója után bűvészbemutató volt, illetve Nasya és tanítványai hastáncokat lejtettek.
Aradszky László hatalmas sikert aratott, amikor a színpadra lépett- régi slágerei mellett a szeptember végén megjelenő új albumának sikergyanús számai közül is előadott néhányat. Így csendült fel többek között az Isten véled édes Piroskám épp úgy, mint a Ez a dal a szeretetért kiált című. Műsorát pedig természetesen a Nemcsak a 20 éveseké a világ című dal előadása koronázta meg. A tombolasorsolást követően pedig a Fiesta zenekar élő koncertje adott hangulatot a szombat estének.
Vasárnap reggel főzőversenyen is részt vehettek a programra benevezők. Két kategóriában folyt a verseny: pörköltök és gulyások. Előbbiben az első helyen a pincepörköltet készítő két civil egyesület (Lehetőség a Rászorulóknak Közhasznú Alapítvány és a Rászorulókat Támogatók Egyesülete) közös csapata végzett, míg a második az alföldi paprikás krumplit főző Újpalotáért Egyesület lett. A másik kategóriában az élen a bográcsgulyást készítő Palotai Polgárőrség Bűnmegelőzési – Önvédelmi – Önkéntes Tűzoltó – MÁTRIX Egyesület végzett, míg a második az Alafi család lett, akik sertésragut bográcsoztak.
Ezen a napon is volt játszóház, az Aranyszamár Színház: Mátyás meséket mutatott be, majd volt állatszépségverseny és kutyás ügyességi bemutató. Maksa Zoltán humorista még jobb kedvre derítette Újpalota amúgy is jókedvű lakosságát, majd az Extázis zenekar koncertezett.
A Zenészportrék program pedig a rendezvénysorozat csúcspontját jelentették, amikor Preszy és a Parola koncertje során számos vendégzenész is színpadra lépett: Benkő László, Gál Péter, Gerendás Péter, Jenei Szilveszter, Kolbe Gábor, Lengyel Kati, Margit József, Pálmai Zoltán, Póka Egon, Somló Tamás, Szarka Endre, Török Ádám, Tuza Róbert, Závodi János, a Sugarloaf (Dér Heni, Tóth Szabolcs, Győri Balázs)
A programnak külön érdekessége volt, hogy a művészek a május elején tartott sajtótájékoztatón, majd azok, akik ott nem voltak, de most június 13-án a Fő téren zenéltek, gipszbe öntötték kezüket. A lenyomatokat épp úgy, mint Horváth Balázs tíz Republic zenekar által dedikált fotóját, amelyek a zenekar 20. születésnapja alkalmából rendezett „Mint egy pillanat” című kiállításon voltak láthatóak, elárverezik előreláthatóan az ősz folyamán. A bevétel pedig a remények szerint az elkövetkező években bővítésre kerülő Újpalotai Közösségi Ház építésére fordítódik. S hogy kik öntötték gipszbe a kezüket? Somló Tamás, Benkő László, az Extázis zenekar tagjai, a Sugarloaf zenekar tagjai, Pálmai Zoltán, Török Ádám, Szabó András, a Fiesta zenekar, Póka Egon, Gerendás Péter, Maksa Zoltán, Aradszky László, a Kormorán Memory Band tagjai.
Az Újpalotai Napok ismét tűzijátékkal ért véget, melynek látványa mellett a zene is kiváló volt: Cseh Tamás számát a Republic együttes előadásában hallhatták az ünneplők felvételről.
Jövőre veletek ugyanitt!