Menu

Városünnep 2010.

2010.06.13.

Harmadik alkalommal került sor kerületünkben a Városünnepre. Idén a díszülés és a gálaműsor az Újpalotai Napok rendezvénysorozattal esett egybe, illetve annak része volt.

A program kezdetén a fanfárt a Made in Brass rézfúvós kvintett zenészei, a Hubay Jenő Zeneiskola művésztanárai szólaltatták meg, míg a Himnuszt Komjáthy Zsófia, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola tanulója énekelte.
Ezt követően a rendezvény narrátora: Preszmayer Kata a jelenlévők köszöntését megelőzően arra kérte a jelenlévőket, hogy Dr. Pálinszki Antal alpolgármester, a Városünnep rendezvény ötletgazdájának emlékének néma főhajtással adózzon mindenki, majd ezután a Városünnep hagyományairól beszélt:
-A XV. kerület idén egy tavaly kezdődött évfordulót ünnepel: Pestújhely száz éves. A tavasszal zárult, több mint egy éves rendezvénysorozat méltó módon tisztelgett a településrészt alapító honatyák előtt. 2008-ban Rákospalota város volt 85 éves. Abból az alkalomból – hagyományteremtő céllal- rendeztük meg a kétnapos Városünnepet, ahol díszokleveleket, elismeréseket adott át a kerület vezetése tíz kerületi kiválóságnak, valamint a 18. évüket betöltött kerületi polgároknak. Ezt folytatjuk most. A harmadik Városünnep azonban mindhárom városrészt köszönti.
A XV. kerület – szerintünk – különleges kerület, mert három városrész, falu, vidék, lakótelep összekapcsolódása, mára már természetes egysége.
Most is szeretnénk elismerésben részesíteni a legaktívabb civil szerveződést, a kulturális, sport, közélet legjobbjait; és a négy kerületi középiskola 18 éves kerületi lakos diákjait fölavatni a XV kerület polgárának.
A narrátor rövid köszöntése után Hajdu László polgármester szólt néhány gondolatban.
-Nagyon fontos egy település, egy városrész életében egy ilyen ünnep, mint a Városünnep- mondta, majd személyes élményeit osztotta meg a nagyközönséggel, mely szerint a napokban Ausztriában járva számos településen éppen Városünnep volt, ahol minden lakó díszbe, hagyományőrző ruhákba öltözve ünnepelt együtt: legyen szó akár 100-150-200 fős településekről, mindenki ünnepelt.
-Tudom, nálunk, itt a kerületben ennél sokkal többen vagyunk, így nem könnyű bensőségessé tenni egy ilyen ünnepet. Azonban amellett, hogy a díszülésen prominens személyeket tüntetünk ki Gyulai Líviusz Kossuth-díjas grafikus alkotásával, esküt tesznek a kerület 18. életévét betöltött lakói, így teljes értékű állampolgárokká válnak. Kívánom, hogy mindannyian sikereket érjenek el az életben, Önöknek pedig nagyon kellemes szórakozást kívánok!
A programban a polgármester szavait követően számos műsorszámot láthattak a jelenlévők, miközben a polgármester és az alpolgármesterek egy-egy prominens személyt, civil szervezetet elismerésben részesítettek.
A műsorban felléptek a Meixner Általános Iskola 3. osztályos tanulói (felkészítő tanáruk: Ungár Ágnes), a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola tanulói (felkészítő tanár: Bakos János), a Made in Brass rézfúvós kvintett, Várhegyi András, aki Karinthy Frigyes Pitypang c. művét mondta el, valamint Komjáthy Zsófia, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola előadásában népdalcsokrot hallhattunk, illetve Czender Csilla és Sallai Károly, a Szilas Néptáncegyüttes tagjai táncoltak.

A III. Városünnep alkalmából elismerésben részesült:

-Tavasz kórus, melyet 1961-ben alapította Cseszka Edit karnagy, aki egészen 1991-ben bekövetkezett haláláig a vezetője volt.
1997-től 2003-ig Tóth András, Egressy Béni és Bartók-Pásztory díjas karnagy, egyben a Honvéd Művész Együttes Férfikarának akkori vezetője állt a Tavasz élére. 1998-ban, Görögországban a Larissai Fesztiválon is sikeresen szerepelt a kórus, 1999-ben pedig a németországi Pohlheimben megrendezett Nemzetközi Kórusversenyen ezüst diplomát szerzett. A Főváros Önkormányzata a 40 éves Tavasz nőikart Budapest város születésnapján Budapest-díjban részesítette. 2002-ben Csernyik Balázs, majd Murányi Eszter kapcsolódott be másodkarnagyként a kórusmunkába. Tóth András visszavonulása után, 2003-tól Murányi Eszter vette át az énekkar vezetését. Fellépéseiken gyakran hallható mind gregorián, egyházi és világi zene a reneszánsz, a barokk és a bécsi klasszika korszakából, romantikus kórusmuzsika, XX. századi külföldi és magyar zeneszerzők, de gyakran mai kortárs zene is. A Tavasz női kar országosan ismert kórus, mely hosszú évek óta öregbíti szűkebb pátriája hírnevét.

-Dr. Sebestyén Júlia, aki 1978-ban végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvoskarán. 1982-ben szakvizsgázott, a Magyar Diabetes Társaság diabetológus orvosa. 1978-1983 között a Semmelweis OTE I. Sebészeti Klinikán, majd az Újpesti Károlyi Kórház Sebészeti Osztályán dolgozott mint anaesthesiológus. 1986-1996 között az Uzsoki utcai Kórház belgyógyásza, 1996 óta Észak-pesti Kórház (jogutódja a XV. kerületi Önkormányzat Egészségügyi Intézményei) belgyógyásza, diabetológusa.
Számos kongresszus, háziorvosi rendezvény meghívott előadója. Publikációi ismertek és elismertek a szakmai körökben. Nevéhez hazai és nemzetközi gyógyszervizsgálatok köthetők.
Napjaink egyik legaggasztóbb ütemben növekvő betegségét és annak a társadalomra, az egészségügyi ellátórendszerre gyakorolt hatását felismerve 1996-ban létrehozta a XV. kerületi Cukorbeteg Klubot. A klubfoglalkozásokat havonta egyszer tartanak, célja a cukorbetegség okainak, formáinak, lefolyásának, kezelési módjainak, korai és idült szövődményeinek, a beteg feladatainak és lehetőségeinek bemutatása; a betegek diéta- és életmódtanácsokkal ellátása. Dr. Sebestyén Júlia a XV. kerületi orvostársadalom megbecsült tagja.

-Lumen Christi Gospel Kórus, amely a hazai fekete gospel zene egyik legismertebb képviselője. Előadásukban többek között az Apáca show I-II című filmek betétdalai, valamint tradicionális afro spirituálék átiratai valamint díjnyertes számok csendülnek fel a kortárs gospel világából.
A fiatal amatőr énekesekből és zenészekből álló kórus 1997 óta működik. Három lemezük jelent meg és számos koncertet adtak. A néger spirituálé alapjára építkező dalaikat jellegzetesen egyéni felfogásban adják elő: saját ötleteikkel gazdagítják.
A gospel kórus budapesti kötődésű: otthonuk a Rákospalota MÁV-telepi Jézus Szíve Plébánia. A gospel éneklésen túl ifjúsági kórusa is a templomnak.
Tavaly a grazi Kórusolimpián ezüst diplomát szereztek. 2009 őszén részt vettek Olaszországban a „Canto Sul Garda” nemzetközi kórusversenyen és a gospel kategóriában ezüst diplomát nyertek. Rendszeres szereplői a Solymári Nemzetközi Gospelfesztiválnak, az idei jubileumi X. fesztiválra is meghívást kaptak.

-Fogarasi Gábor református lelkész, aki korábban beosztott lelkészként dolgozott a szomszéd kerületben, a Rákosszentmihály-Sashalmi Református Egyházközségben. Újpalotán 2002 őszén kezdte meg a gyülekezet építését a Pestújhely-Újpalotai Református Egyházközség kebelén belül. 2002 októberétől minden vasárnap a Zsókavár utcai Közösségi Házban tart istentiszteleteket. Az elmúlt évek során mintegy kétszáz fős közösséget szervezett. Kialakította a gyülekezet működési formáit: bibliaóra, konfirmáció előkészítés, ifjúsági bibliakör, gyermekklub, szeretet vendégség. 2005. január 1-jétől már az önálló Újpalotai Református Missziói Egyházközséget irányítja a városrészben.
Az általa irányított gyülekezet partnere lett a városrész civil összefogásának. Fogarasi Gábor személyesen is részt vett a közjó érdekében indított újpalotai civil kezdeményezésekben

-Lowescher Vilmost, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara XV. kerületi Tagszervezetének elnöke, a kerületi vállalkozók szervezetének, a rendszerváltozás után megújult BKIK-nak aktív tagja. A szervezetben betöltött tisztsége, illetve az abból adódó feladatok fáradhatatlan végrehajtása közben nem szorítkozik kizárólag a vállalkozók érdekképviseletére. Kerületi lakosként – önmagát büszkén lokálpatriótának definiálva – töretlen hittel végzi közéleti tevékenységét. Eredményeit a konszenzusra való törekvése és toleranciája biztosítja. Kiemelkedő szerepe van a lakosság széleskörű tájékoztatását, valamint a kerületi vállalkozások működését segítő szakmai és egyéb rendezvények sikeres lebonyolításában. Elsődlegesnek tekinti a kerület, a közösség érdekeit. Szervezett, tudatos, közéleti feladatok végzésére alkalmas és cselekvő kész csapatot sikerült kialakítania, akik az irányításával az önkormányzat bizottságainak munkájában rendszeresen részt vállalnak. Tevékenysége a polgári gondolkodásmód és felelősségvállalás követendő mintája, amely a civil társadalom kívánatos kibontakoztatását segíti elő.
Figyelemre méltó, hogy a kerületben élők olyan ügyekben is felkeresik, amelyek nem tartoznak közvetlenül a választott tisztségéből adódó feladatkörébe. Ez is jelzi, hogy ismert és elismert közéleti szereplője a kerületünknek.

-Szunyogh László, a Pestújhelyi Nevelési-Oktatási Központ intézményegységvezető-helyettese, akinek egész eddigi élete a kerülethez kötődik. Itt született, itt végezte az általános és középiskolát. 1970-től itt kezdett el dolgozni, l980-tól l986-ig a XV. kerületi Tanács Úttörőházában volt igazgató.
1985-ben végezte el az Egri Tanárképző Főiskola földrajz-rajz szakát, majd 1986-tól tanárként dolgozott a Bocskai utcai Általános Iskolában.
2000 szeptemberében került a Pestújhelyi Nevelési-Oktatási Központba, ahol az akkori igazgatónő váratlan halála után, az önkormányzat megbízása alapján vezetői teendőket látott el egy tanéven keresztül. Jelenleg az iskola intézményegységvezető-helyettese. A Suliszalon kiállításainak gondozója, tanítványainak rajz- és képzőművészeti pályamunkái sikeresen szerepelnek versenyeken, pályázatokon. Az iskolai kiadványokat javaslataival teszi színessé, és nagy lelkesedéssel szerkeszti azokat. Fotóit az egész kerület ismeri.
Oktató-nevelő munkája következetes, szakmai munkája magas színvonalú. Az ő nevéhez fűződik a szorgalmi időszakban a tehetséggondozó tábor szervezése és vezetése.

– Palotai Polgárőrség Bűnmegelőzési – Önvédelmi – Önkéntes Tűzoltó – MÁTRIX Egyesület lakossági önszerveződésű, a szilárdabb közrend és közbiztonság érdekében társadalmi bűn- és baleset-megelőzési, közút- és közmű ellenőrzési, gyermek- és ifjúságvédelmi, tűzvédelmi, műszaki és egészségügyi speciális mentési, katasztrófavédelmi, környezetvédelmi céllal létrejött szervezet, amelyet a tagok önkéntes társulásukkal hoztak létre.
Az egyesület 1990.decemberében alakult 10 fővel és Palotai Polgárőrség néven vált ismertté a lakosság körében. A szervezetnek a Hartyán köz 3. szám alatti Zöld Klub ad otthont, ahol csütörtökönként az esti órákban összejöveteleinket tartjuk. Céljaik között első helyen áll: a közösségi és személyi tulajdon fokozott védelme, az ezeket károsító jogsértések megelőzése, a bűnalkalmak csökkentése és ennek révén a lakosság biztonságérzetének növelése, nyugalmának biztosítása és a közösség kapcsolatok szélesítése, melyek most is kiemelt feladataik közé tartoznak.
Mindezek mellett szívesen részt vállalnak minden, a lakosság érdekét szolgáló kezdeményezésben. Erre talán legjobb példa az a számos környezetvédelmi akció, melynek résztvevői vagy szerzői voltak.

Dalnoki Ildikó, aki iskoláit a kerültben végezte (Pestújhelyi Általános Iskola, Dózsa György Gimnázium). 1980-ban a Testnevelési Főiskolán kosárlabda szakedzői diplomát szerzett. 1986-tól a Bocskai Általános Iskola, 1988 óta a Hartyán Iskola testnevelő tanára. Kosárlabda sportpályafutását 1964-ben, a Központi Sportiskolában kezdte ifjúsági, majd utánpótlás és felnőtt válogatottként. Sporteredményei: Magyar Bajnok, Magyar Népköztársasági Kupagyőztes, EB helyezett. Sportérmei mellett legalább olyan büszke a pedagógus pályán elért sikereire:
1996-ban felépítették az országban akkor még egyedülálló kosárlabda képzést, amely azóta is sikeresen működik a Hartyán iskolában.
Kerületi, Budapesti, Országos Diákolimpiákra készíti fel és sikeresen versenyezteti tanítványait. Sportrendezvények szervezője (Hungaroring Bringa Ring, kerületi Streetball versenyek) 2006-ban édesapja, Dalnoki Jenő, a legendás labdarúgó-válogatott emlékére megalapította a Dalnoki Jenő Labdarúgó Akadémiát.

-Hubay Jenő Ifjúsági Zenekar, amely 1984-ben alakult. Alapítója és karmestere Sebők Irén, aki 1979 óta a XV. kerületi Hubay Jenő Zeneiskola tanára. A Hubay Jenő Ifjúsági Zenekar a Csokonai Művelődési Ház és a Hubay Jenő Zeneiskola közös fenntartású együttese. A zenekar 1998-ban – Hubay Jenő leszármazottainak hozzájárulásával – vette fel a Hubay Jenő Ifjúsági Zenekar nevet. A zenekar rendszeresen vesz részt hangversenyeken Magyarországon és külföldön, Ausztriában, Spanyolországban Svájcban is koncerteztek már. Jelentős nemzetközi sikereket értek el az 1995-ben Budapesten, az 1998-ban Barcelonában megrendezett Európai Ifjúsági Zenei Fesztiválon, valamint 2004-ben a kassai Nemzetközi Egyházzenei Fesztiválon. 1989-ben az Országos Zenekari Találkozón ezüst minősítést, illetve kiemelt nívódíjat, 2001-ben és 2004-ben a VIII. és IX. Budapesti Zenekari Fesztiválon kiemelt nívódíjat és karmesteri különdíjat nyertek. A zenekar 2004-ben ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját, második CD-jük ez alkalomból jelent meg Születésnapunkra címmel. Legújabb, Glamour lemezüket idén adták ki.

Az elismerések átadását követően ünnepélyes polgáravatóra került sor. A színpadon Pintér Sándor, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola tanulója tartotta meg a polgáravató fogadalmát, mígy a díszülés résztvevői utánamondták a szöveget. A III. Városünnep alkalmából rendezett díszülés fogadalomtevői a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola, a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda, a Kontyfa Középiskola, Általános Iskola, Óvoda, a László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda, a Száraznád Nevelési-Oktatási Központ 18. életévet betöltött, kerületi tanulói voltak.
„Én …………………………….. fogadom, hogy Rákospalota, Pestújhely, Újpalota hagyományait tiszteletben tartom, azokhoz mindenkor méltó magatartást tanúsítok. Megszerzett tudásomat kerületem javára, annak fejlődésére fordítom. Ismereteimet állandó képzéssel magas szinten tartom, fejlesztem. Minden erőmmel azon leszek, hogy kerületem jó hírnevét öregbítsem, megbecsülését előmozdítsam. Ígérem, hogy fogadalmam legjobb tehetségem és tudásom szerint megtartom.”
(Isten engem úgy segéljen.”)
Az ünnepélyes fogadalomtételt követően Reményik Sándor Eredj, ha tudsz című versét Pintér Sándor, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola tanulója mondta el, majd a Szózat hangjai csendültek fel Komjáthy Zsófia előadásában.