Menu

Ünnepei Könyvheti könyvbemutatók az Eötvösben

2010.06.10.

Az elmúlt héten jeles programon vehettek részt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Eötvös utcai fiókkönyvtárába látogatók. Június 3-én ugyanis ismét a Krúdy Irodalmi Kör tartotta kiállítással egybekötött irodalmi délutánját, melyről Kanizsa József, a Krúdy Kör számolt be.

-A 81. Ünnepi Könyvheti könyvtári irodalmi és képzőművészeti kiállításon Rehorovics Anita restaurátor és festőművész Tájak és Emberek című kiállítását nyitottam meg. Rehorovics Anita megint meglepte a közönségét, az árvíz idején kimondottan tóparti, folyó menti tájakat, csónakokkal, és a tó előtti gabonaföld, mellette a cséplőgép, valóban az ember és a táj, táj és az ember összetartozását ábrázolja. Egymás nélkül nem szépülhetne a táj, az ember nem létezhetne a folyók, tavak nélkül. Víz és ember, ember és táj alakítják ki a környezetünket. Szép harmóniát hozott létre Rehorovics Anita, és hozzá a színvilágot is a mi lelkivilágunkhoz igazította.” A kiállítás megnyitón a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium diákjai, Soltész Zsófi és Lamos Noémi IV. M-es művészeti tagozatos diákok szép tavaszi és hittel kapcsolatos éneket adtak elő, Nagy Bálint pedig verset mondott, kényeztette el szép előadásával a közönséget. Felkészítő tanár: Békéssy Gizike. A Könyvheti könyvbemutató Oszvald György: KŐBÁNYAI KÖNYV című riport, interjúkötet bemutatójával kezdődött. Oszvald György elmondta, hogy e könyv a már megszűnt Budapesti Nap című hetilapban megjelent riportok, interjúk anyagát adja közkinccsé, főleg Kőbánya érdekesebb, ismertebb egyéniségeit. Elsősorban az elhunytakról beszélt, így a nemrég 91 éves Varga Hannáról, akinek különleges volt a művészi pályája, útja, de még 90 évesen is jelen volt a Patakyban, a saját kiállításán. Hanna a napokban hunyt el. A médiából ismert, Daróczi Dávidról is szólt, aki akkor még, mikor az interjú megjelent, a fiatal kiugró egyéniségével nyerte meg az újságíró, a riporter figyelmét, azét az emberét, aki a saját kisebbségi osztályáért igyekezett sokat tenni. Még az ismertebbek között megemlítette az idős és ifjú Varnusz Xavért, az ismert Póka Egont, Urbán Vilmos katonaköltőt, dr. Kotsisné Kincsey Gabriella teniszedződ, idős és fiatal Szabó Attila röplabdázó, röplabda bírót – és sorolhatnánk a harminc fölötti riportalanyok nevét, nevezetességeiket.
A XV. kerületben élő Hámori András író negyedik kötetének az ősbemutatója is itt volt, az „Egy srác a mozi mellől” című családregény éppen a Könyvhétre jelent meg Pápán, ahol a szerző született. Hámori András a gyermekkorától a felnőttkoráig jeleníti meg életének egy-egy mozzanatait, az adott kor szellemi és mindennapi élet hűségének, minden megmásítása nélkül. A részletek felolvasásával illusztrálta az akkori eseményeket. Igazi kordokumentációnak is lehet nevezni Hámori András családregényét.
A délutánt M. Jankó János költő szép szerelmes verseivel zárta. A közönség ismét egy újabb értékes délután részese lehetett- számolt be Kanizsa József.