Menu

Nagykorúvá váltak a Pestújhelyi Napok

2010.06.07.

Egy ember életében is hatalmas dolog, amikor 18 évessé válik, vagyis nagykorú lesz. Egy rendezvénysorozat életében legalább ilyen fontos ez az állomás, hiszen ennyi idő alatt komoly hagyományokra tesz szert, számos régi arcot láthat évről évre viszont, sokan kíváncsiak a korábban hallottakra, így ellátogatnak egy-egy programra, és ennyi idő alatt már egy generáció is felnő.

A Pestújhelyi Napok programjai ilyen körülmények között nőttek meg, váltak felnőttekké, miközben alakultak, csiszolódtak, változtak. Ami azonban biztos: volt, van és lesz létjogosultsága.
A 9 napon át tartó programokat, melyek végül az időjárás viszontagságainak köszönhetően hosszabb ideig tartanak, május utolsó péntekének délutánján Király Csaba alpolgármester nyitotta meg a Pestújhelyi Közösségi Házban.
-A kerület önkormányzata a kezdetektől figyelemmel kíséri a rendezvénysorozatot, látva a kezdeményezés életképességét, közösségépítő, a lokálpatriotizmust erősítő hatását méltónak ítélte az anyagi támogatásra. Ezt a támogatást a mai napig módjában volt megadni. Az önkormányzat örömmel tapasztalhatta, hogy a helyi vállalkozók, magánszemélyek is magukénak érezve a Pestújhelyi Napokat a támogatók között vannak.
A nyár elején megvalósuló sokszínű rendezvénysorozat a pestújhelyiek ünnepe. A palotaiak, újpalotaiak is szívesen átrándulnak egy-egy programra, bizonyos elemei fővárosi érdeklődésre is számot tartanak.
Pestújhely egykori életének egy-egy szeletére irányuló, tudatosan felépített helytörténeti kutatások nyomán megvalósuló kiállítások során múltunkról egyre több mindent tudhatunk meg. A sportrendezvények, pályázatok, családi napi események kapcsán a mostani emberi viszonylataink tárulnak föl, a szórakoztató programokon pedig valószínűleg ugyan úgy mulathatunk, mint eleink.
A szervezőknek kívánok erőt, ötletet, kedvet és anyagi forrást a további Pestújhelyi Napok rendezéséhez, a látogatóknak azt kívánom, hogy az idei Pestújhelyi Napokon is számos felemelő, meghitt, és vidám percet éljenek meg, melyekre akár évtizedek múltán is szívesen emlékeznek- mondta nyitó szavaiban az alpolgármester, majd egy perces néma megállással adózott minden jelenlévő dr. Pálinszki Antal alpolgármester emlékének, aki számos alkalommal nyitotta meg a Pestújhelyi Napokat, és más rendezvényeket is sokszor megtisztelte látogatásával.
Pintér Zsuzsánna a Pestújhelyi Közösségi Ház vezetője a házigazda személyében szólt a vendégekhez:
-Szeretettel köszöntöm a kedves pestújhelyieket, a Pestújhelyről elszármazottakat, a visszatalálókat, a leendő pestújhelyieket és kedves mindnyájukat, akik megtiszteltek bennünket azzal, hogy a 18. Pestújhelyi Napok nyitórendezvényére eljöttek a közösségi házba.
Én egy kicsit mindig meghatódom a Pestújhelyi Napok megnyitásakor, gondolom kollégáim is így vannak ezzel, hiszen a rendezvénysorozat a mi gyermekünk, és most, amikor 18 éves lett, különösen így van.
Az ember a csemetéjével szemben sokszor elfogult, de ahogy egy rendes szülőhöz illik, higgyék el mi is láttuk a hibáit, és láttuk az erényeit.
Ennek tudható be, hogy évről évre változtattunk még a hagyományos programokon is.
Érzékeljük, hogy mások is látták a hibáit, szóvá is tették, és látták az erényeit, hiszen a támogatások, amiket itt sem győzök elégszer megköszönni, sem az Önkormányzatnak sem a számos vállalkozónak, magánszemélynek, mind ezt bizonyítják.
Mi, a ház munkatársai, úgy gondoljuk, hogy az Önök adójából is fenntartott intézmény eszközeivel, lehetőségeivel, kötelességünk úgy gazdálkodni, hogy a főleg a helyi társadalom, az itt élő közösség adta látogatóink számára ez a befektetés megtérüljön, nyereséges legyen. Mindig izgalommal várjuk, hogy a kulturális lehetőségekkel (amik természetesen igényként valamilyen szinten megfogalmazódtak) valóban élnek-e a pestújhelyiek, a látogatók. Jó-e, amit kínálunk és eljutott-e a lehetőség, a kínálat híre mindenkihez, és ha eljutott, bír-e olyan erővel, megszólítja, buzdítja-e az embereket arra, hogy eljöjjenek egy-egy eseményre.
A Pestújhelyi Napok alatt szeretnénk valódi élményt nyújtani a látogatóinknak, de ez az alkalom az, amikor mi is a legtöbbet kapjuk a pestújhelyiektől.
A programok szervezésekor megmutatkozó segítőkészség, a kiállítás anyagának összegyűjtése során megnyíló emberek, családok felől áradó nagymértékű bizalom (erről Nagy Edit tudna sokat mesélni) erőt ad a további munkához.
Úgy gondolom, hogy egy településrész akkor válik otthonná, ha az ott élők ismerik egymást, ismerik a hely múltját, ha bíznak egymásban, bíznak a hely jövőjében. Hogy ez így legyen, alkalmakra van szükség, ahol az emberek ismerkedhetnek, beszélgethetnek.
Bízunk benne, hogy a most induló rendezvénysorozat számos ilyen alkalmat kínál. Kívánom, hogy ezeken az alkalmakon virágozzék a társas élet az idei, a 18. Pestújhelyi Napokon is- mondta Pintér Zsuzsánna, majd miután Nagy Edit, a ház munkatársa, és egyben a Gyógyítók című helytörténeti kiállítás rendezője is köszöntött minden jelenlévőt Dr. Vértes László főorvos, az Orvostörténelmi Társaság vezetőségi tagja nyitotta meg a kiállítást, amely emléket állít az egykori legendás hírű pestújhelyi, Pestújhelyről elszármazott orvosoknak, patikusoknak, a kórháznak, a zöldkereszt- és vöröskereszt-mozgalomnak. A kiállítás egészen szeptember közepéig megtekinthető a Külvárosi Szalonban.
Mindezek után az esős időjárás miatt a színházteremben folytatódott a program, ahol Weszely Ernő harmonikaművész francia sanzonokat, örökzöld melódiákat játszott, Simon M. Edina (Mimi) pedig énekelt. Közben pedig folyt a beszélgetés az asztalok mellett némi enni- és innivaló mellett egészen késő estéig.