Menu

Filmek palotája épült

2010.05.07.

Európa legmodernebb filmstúdió komplexuma épült meg 18 hektáron 40 ezer négyzetméter területen 17 milliárd forintból az elmúlt hónapokban a kerületben, amely a hollywoodi Raleigh Studios és az Origo Film Group közös beruházása.

A helyszínen az előkészítéstől a forgatáson át az utómunkákig teljes körű produkciós szolgáltatások lesznek. A tegnap tartott sajtóbemutatón jelen volt Michael Moore, az amerikai Raleigh Studios elnöke, valamint Kovács István, az Origo Film Group igazgatóságának elnöke volt jelen.
-Európa legmodernebb filmstúdiója sok munkahelyet teremt, 100 főt dolgoztat állandóan ez a projekt- mondta Szandrocha Kamilla, az ITDH befektetés-ösztönzési igazgatóhelyettese. Amint elhangzott, a helyszín kiválasztásánál döntő szerepet játszott, hogy noha a stúdiókomplexum élvezi egy európai főváros külvárosának békés, nyugodt környezetét, mégis könnyen és gyorsan elérhető a belváros, csakúgy mint Budapest nemzetközi repülőtere. A George és Mark Rosenthal ingatlanfejlesztők tulajdonában lévő, Amerikában közel 40 stúdiót működtető, a Vasember és az Avatar filmekben is közreműködő Raleigh Studios magyar befektetőkkel közösen alkotta meg a Raleigh Studios Budapestet.
A sajtó képviselő körbetekinthettek a helyszínen, és így megtudhatták, hogy hatalmas értékű berendezést, egyebek között világítástechnikai eszközöket hoztak a területre.
-Ha megnézik azt a három magyar stúdiót, ami 40 percre van a központtól, jó a kihasználtságuk, jó üzletnek tűnt a stúdióépítés – mondta Moore. Felmérést végeztünk Los Angeles-i stúdióknál, van érdeklődés. Természetesen, örülünk a többi stúdiónak, ez hozzáad az infrastruktúrához, de amit a Raleigh letesz az asztalra, az eltér ettől: a központunk Hollywoodban van.
Ám most itt van Európa legnagyobb stúdiója- mutatták be az egyik, öt emelet magas épületet, ami 97 méter hosszú, 47 méter széles és 25 méter magas a már kötelező hang és hőszigeteléssel, légkondicionálással.
-A várt filmes megbízások által több ezer főnek is foglalkoztatást biztosíthatunk – mondta Moore, majd elmondta azt is, hogy a 20%-os adókedvezmény és a látványos helyszíni adottságok mellett a színvonalas magyar filmkultúra miatt érkeztek ide.
-Ez a beruházás húzóerő, ami a XV. kerületnek másfajta érdeklődési területet jelent, mint például a szemétégetés. Ekkora beruházást itt még nem engedélyeztek, ez a budapesti szakhatóságnak is feladta a leckét, külön tanulmányt jelentett mindenkinek az építésengedélyeztetés, üzembe helyezés szempontjából. A legnagyobb adófizető cég telepedett ide, hálásak vagyunk, hogy minket választottak. 18 percre van a repülőtér. Lehet, hogy úgy járunk, mint Hollywood, Los Angeles centruma leszünk – mondta Hajdú László polgármester.