Menu

2010. A Biológiai Sokféleség Éve

2010.04.24.

Minden évben más-más téma köré csoportosul a Föld Napja rendezvénysorozat, amely az idei évben a címben jelölt szlogent tűzte zászlajára.
Idén, csak úgy, mint az elmúlt egy évtizedben a Hartyán Nevelési-Oktatási Központ adott otthont a Föld Napja alkalmából rendezett kerületi vetélkedőnek és az azt követő faültetésnek.

A rendezvényre érkező 17 csapatot, kísérőiket és a megjelent vendégeket Lovas Éva, a Rákospalota-Pestújhely-Újpalota Kiemelkedően Közhasznú Környezetvédelmi Közalapítvány kuratóriumának elnöke, újságíró egy Böszörményi Gyula idézettel köszöntötte: „Van, aki méreggel írtja a gyomot, és azt hiszi ez elegendő ahhoz, hogy a kert tökéletessé váljék. Ő nem gondol a vegyszer által elpusztított virágokra. Más viszont kapával végzi ugyanezt a munkát, lassan és kínkeservesen, ám végül mégis többre megy, mert neki sikerül megóvnia az értékes növények gyökerét, s csupán a gazzal végez.”, majd kezdetét vette a környezetvédelmi vetélkedő. Természetesen idén is volt egy előzetes feladat, melyet határidőre kellett beadniuk a diákoknak: hulladékból szobor makettet készítettek a csapatok, melyeket aztán a Hartyán iskola aulájában a verseny folyamán mindenki megtekinthetett.
Csak úgy, mint tavaly, idén is ellátogatott a programra Kovács István a HUNCUT (HUNniai CUkorzacskó-gyűjtők Társasága) tagja, aki egy rövid kiállítás keretében mutatta be gyűjteményének újabb és régi darabjait, valamint szép madaraival Tóth István is ellátogatott a helyszínre, és szakszerű útmutatást adott az érdeklődőknek a madarak tartását illetően.
Az alkalmi tárlat megtekintése közben pedig a diákok gondolkodtak a feladatok megoldásain, melyet később a zsűri értékelt, és mint tudjuk, nem volt könnyű helyzetben. A zsűri tagja volt: a Környezetvédelmi Közalapítvány kuratóriumának tagjai: Béki Tamás, egyben a zsűri elnöke, Czibik Tamás, Csanaki Katalin környezetvédelmi tanácsnok, Mihályi Zoltán, a Szociálpolitikai és Egészségügyi Bizottság elnöke, Budai Pál, a polgármesteri hivatal Szociális- és Egészségügyi Osztályának munkatársa, Gál Gyöngyi az Igazgatási Osztály munkatársa, Verébné Zsila Krisztina a Szociális és Egészségügyi Osztály munkatársa.illetve Németh János környezetvédelmi ügyintéző.
Miközben a zsűri dolgozott, a csapatok az iskola udvarára vonultak át, ahol Szőcs Tamás intézményvezető irányítása mellett sor került egy almafa elültetésére, ám még ezelőtt Krecska Dominik 5. osztályos diák Szabó Magda:Fű című versét mondta el. A faültetésnél az első lapát földet Király Csaba alpolgármester és Szőcs Tamás igazgató úr hányta a gyökérre, majd csapatonként egy-egy diák is hozzájárult egy-egy lapátnyi földdel ahhoz, hogy a későbbiekben olyan sok szép fácska nőjön ki a földből, mint a többi- korábban elültetett fa (vérbükk, gesztenye, nyírfa stb.)
A rendezvény ezután az aulában folytatódott, ahol a Napsugár Óvoda Maci csoportja Istovics Jánosné és Szabó Renáta betanításában tavaszi legénycsalogatót mutatott be, majd Az állatok embervédő egyesülete címmel báboztak a Maskarás bábcsoport tagjai (a Hartyán NOK 2.b., 4.b. diákjai), melyet Kemény Magdolna tanított be.
Király Csaba alpolgármester ezt követően néhány gondolatban felidézte, hogy éppen 40 éve ünnepeljük a Föld Napját, melyen nemcsak az állatok, növények védelméről esik szó, hanem egész környezetünk védelmére igyekszik minél több ember felhívni a figyelmet.
-Ne tegyük tönkre a jövő számára életterünket- mondta, majd azzal folytatta, hogy idén is komoly, felkészült csapatok vettek részt a vetélkedőn, melyért köszönet illeti mind a diákokat, mind a felkészülésüket segítő pedagógusokat, a szülőket egyaránt.
Ezután került sor a várva várt végeredmény kihirdetésére, és a jutalmak átadására, melyeket Lovas Évától, Király Csabától és Csanaki Katalintól vehettek át a csapatok.
Fődíjként az első hét helyezett csapat tagjai jutalmul május 4-5. között az Őrségben kétnapos környezetvédelmi jutalomkiránduláson vesznek részt, valamint mindenki kapott emléklapot. A további jutalmak a helyezések mellett találhatóak.
Az őrségi 2 napos jutalomkirándulás szervezési munkáit az idei évben a Hartyán Nevelési-Oktatási Központ elnök-igazgatója, Csörgő Mária vállalta magára.

Helyezések:

I. László Gyula Gimnázium 1. számú csapat (70 ezer Ft. Értékű könyvutalvány, emlékplakett, emlékérem, oklevél) (Hosszú Anita, Szabó Bettina, Ivánku Marianna, Vass-Brandauer Györgyi,Sáfrán Judit, Szkvorcsinszkaja Victorija)

II. Czabán Általános Iskola 1. számú csapat (50 ezer Ft. Értékű könyvutalvány, emlékplakett, emlékérem, oklevél) (Papp Szilvia, Helfmann Kitti, Váradi Dávid, Sáska Roxana, Baranyai Boldizsár)

III. Károly Róbert Általános Iskola 1. számú csapat (40 ezer Ft. Értékű könyvutalvány, emlékplakett, emlékérem, oklevél)(Marik Máté, Kirner László, Naszek Róbert, Borsi Bence, Bombolya Dávid, Tolnay Zita)

IV. Hartyán NOK 2. számú csapat (30 ezer Ft. Értékű könyvutalvány,oklevél)

V. Pestújhelyi NOK (20 ezer Ft. Értékű könyvutalvány, oklevél)

VI. Dózsa György Gimnázium 1. számú csapat (20 ezer Ft. Értékű könyvutalvány,oklevél)

VII. Száraznád NOK 1. számú csapat

VIII. László Gyula Gimn. 1. csapat

IX-XII. Czabán NOK 2. csapat

IX-XII. Kolozsvár Ált.Isk. 2. csapat

IX-XII. Hartyán NOK 1. csapat

IX-XII. Dózsa György Gimn. 2. csapat

XIII. Kontyfa NOK 1. csapat

XIV. Szent Korona NOK 2. csapat

XV. Szent Korona NOK 1. csapat

XVI-XVII. Kolozsvár Ált Isk. 1. csapat

XVI-XVII. Száraznád NOK 1. csapat