Menu

Testületi ülés után II.

2010.04.08.

A sajtótájékoztatón az alpolgármester szavait követően Hajdu László polgármester szólt a 2010/2011.nevelési-oktatási év előkészületeiről.

-Sokaknak elkerülte a figyelmét, hogy idén az iskolai beiratkozás egybe esett volna az országgyűlési választások második fordulójával. Ezért kénytelenek voltunk az eredetileg tervezett időpont helyett a beiratkozást április 15-16-ra előrehozni- hangzott el.
Az idei nevelési-oktatási évben a kerület 11 iskolai intézményében összesen 296 tanulócsoportban 6109 gyermek tanul. Ez tényleges létszám, a fenntartó ez alapján igényelheti az állami közoktatási normatívát, ez a finanszírozás alapja. A kerületi számított létszám 7354 fő (2010. február 1-jei adatok). Általános iskoláinkban a kerületi átlaglétszámok a jogszabályban meghatározottaknak megfelelőek. A népesség-nyilvántartó 2010. februári adatai szerint a kerületben az idén összesen 638 óvoda- és 606 iskolaköteles gyermek van. Az intézmények jelzései szerint előreláthatóan közel 150 iskolaköteles korú gyermek (szakértői vélemény vagy szülői döntés alapján) óvodában marad. Ez az arány magas, közel 25%-os. (Az elmúlt évben óvodában maradt iskolaköteles, de csak idén iskolába lépő gyermekek száma ezt csupán részben kompenzálja.) Ez nemcsak a várható első osztályosok számának csökkenése miatt probléma, de az óvodai helyekből is kevesebb szabadul fel a nevelésbe belépni szándékozók (ill. belépni kötelesek) számára.
Nehezíti a helyzetet, hogy az elmúlt évek tapasztalata alapján több kerületi gyermek folytatja más kerületben vagy vidéken a tanulmányait, mint ahányan más településről érkeznek.
A Rákospalotai Meixner Iskola a kerülettel kötött közoktatási megállapodás alapján látja el a kerületi, olvasási nehézségekkel küzdő gyermekek fejlesztését. Minden évben 12-15 fő iskolaköteles ebben az intézményben kezdi meg tanulmányait.
Összességében idén is az elmúlt években tapasztalt első osztályos beiratkozásra számíthatunk.
A célunk a kerületi közoktatás sokszínűségének, és a jelenlegi intézményrendszernek a megőrzése. A szabad iskolaválasztás szülői jogát tiszteletben tartva az önkormányzat arra törekszik, hogy az intézmények kötelező felvételi körzetébe tartozó gyermekek a körzetes iskolában kezdjék meg és folytassák tanulmányaikat. A leendő elsősök „elvándorlása” különösen a Czabán, a Hartyán és a Pestújhelyi iskolát érinti súlyosan. Az indítandó 1. osztályok számának meghatározásánál az intézmények védelme nagy súllyal esik latba, de bizonyos esetekben megfontolandó a körzethatárok módosításának lehetősége is.
A képviselő-testület döntött arról, hogy a következő tanévben 30 elsős osztály indítását tervezi. Ez egy osztállyal lesz kevesebb az idei számnál.
Ha mindent – általános- és középiskolát is – összevetünk, akkor megállapítható, hogy a gyerekek száma stagnált a kerületben. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy sok gyereket hoznak az agglomerációból a kerületi középiskolákba, ráadásul a kerületi középiskoláknak is egyre jobb a híre, ezért nagyon nagy túljelentkezéssel kell megbirkózniuk. Jelenleg 35 fős középiskolai osztályokat vagyunk kénytelenek elindítani.
Hajdu László elmondta, hogy eddig minden esztendőben nőtt a pedagógusok, technikai dolgozók száma a kerületben. A következő tanévben az igények felmérése alapján 11 pedagógus és 2 technikai álláshely lett betervezve, de mivel ezt soknak találta a testület, a döntést a következő ülésre napolták. Akkor ugyanis az előző év zárszámadásával is tisztában lesznek majd a képviselők.
A 2010. évi önkormányzati beruházások engedélyokiratainak jóváhagyásáról is döntött a testület. Fontos döntés ez, hiszen a fejlesztések megvalósítására, időbeni ütemezésére, a vállalkozói szerződések megkötésére csak eredményes közbeszerzési eljárások lefolytatását követően kerülhet sor, amire az engedélyokirat ad felhatalmazást.
Szilárd útpályaburkolat építéseinket 2010-ben egyrészt az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-magyarországi Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott pályázatunk alapján nyert támogatásból, másrészt saját költségvetési forrásból tervezzük, az alábbi útszakaszokon: Vághó Ferenc utcában, az Öregfalusi utcában, a Taksony soron, a Csomád utca páros oldalán, a Vácbottyán utcában, az Őrjáró téren. Így a kerületben összesen 1700 méter szilárd burkolatú út épül. Ezzel pedig Rákospalotán és Pestújhelyen gyakorlatilag 100%-ban sikerül felszámolni a földutakat.
Mindemellett a Szent Korona utcában egy 28-30 fős átmeneti bölcsőde létesül, amely a jövőben lehetőséget biztosíthat a bölcsődei hálózat felújítására. Megújul majd a Bocskai utcai iskola utolsó, északi szárnya is.
– Az egykori általános iskola épület nagyobbik részében 2006. óta a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Pedagógiai Szakkönyvtár működik. A 2006-ban befejeződött felújítás a homlokzat vonatkozásában csak az épületnek erre a részére terjedt ki. Tavaly elkészült az épület teljes tetőfelületének felújítása, az idén pedig az északi, az Innovációs Szakképző, Továbbképző Iskola Központ és Gimnázium (ISZTI) által bérelt épületszárny még felújítatlan homlokzatának és külső nyílászáróinak felújítását tervezzük.
A Patyolat utcai óvodában tornaszoba épül. Az óvoda meglévő épületéhez való hozzáépítéssel tervezzük a bruttó 76 m2 alapterületű tornaszoba kialakítását. Építéséhez jogerős építési engedéllyel rendelkezünk, így már csak a közbeszerzési ajánlati dokumentáció elkészítése szükséges a közbeszerzési eljárás megkezdése előtt.
A Harsányi Kálmán utca és a Szilas-patak között csapadékvíz-csatorna formájában létesítenek összeköttetést. Különösen az utóbbi években előforduló rendkívüli intenzitású záporok esetén, az elválasztott rendszerben csatornázott Kertváros nagy részén gondot jelent a csapadékvíz elvezetése, mert vagy hiányzik, vagy nem kellő kapacitású a terület csapadékvizeinek elvezetésére hivatott Szilas-patakkal való kapcsolat. A tervezett csatorna, a két vasútvonal közötti területről vezetné a csapadékvizeket a patakba.
A képviselő-testület ezzel szemben hozott egy nem kedvező döntést is, a Budai II László stadion hőellátó rendszerének felújítására tett előterjesztést leszavazták.
A polgármester szerint ez több száz kisgyerek fürdési lehetőségét befolyásolhatja majd.
Nagyon fontos döntése volt a testületnek, hogy támogatta azt a javaslatot, mely szerint az önkormányzat pályázatot nyújtana be a Zsókavár utcai akcióterület II-es ütemű felújítására is.
-Az Önkormányzat 2008-ban sikeresen pályázott az „Ipari technológiával épült lakótelepek rehabilitációja” című, Közép-magyarországi Operatív Program keretében kiírt pályázaton a Zsókavár utcai akcióterület fejlesztésének I. ütemére.
A 2009 decemberében kiírt pályázat az előzővel azonos céllal, de némileg módosított tartalommal és követelményekkel jelent meg, mint az előző, amelyen sikeresen szerepelt az önkormányzat. Az új pályázati feltételek ismeretében megállapítást nyert, hogy az önkormányzat ismételten jogosult indulni a Zsókavár utcai akcióterület fennmaradó projektelemeinek fejlesztésére.
A pályázat benyújtására 2010. április 15.-ig van lehetőség. Az új kiírás szerint az összes rendelkezésre álló forrás 2 167 millió Ft, ami csupán 40%-a a korábban elérhető forrásnak. Az egy pályázatnál megítélhető támogatás 250 és 1000 millió Ft között lehetséges. A nagyságrendileg kevesebb elérhető forrás miatt a kiíró maga is csak 5 db pályázattal számol. Ennek megfelelően 400-500 millió Ft-os nagyságrendű pályázatonkénti támogatás valószínűsíthető, tehát az önkormányzat a pályázati projektek összeállításánál hasonló mértékű pénzügyi keretekkel számolt, mint azt tette a korábbi pályázat során.
A II. ütemben eredetileg nevesített, lehetséges projektek költségvonzata összességében túllép a fentiekben javasolt értékhatáron, ezért tételesen megvizsgáltuk, mely projektelemek meghagyása esetén a legkedvezőbb a támogatottság a fent valószínűsített kereten belül. Ennek alapján a II. ütemben megvalósításra javasolt projektelemek:

1. Zsókavár utca 4. sz. alatti 72 lakásos lakóépület indokolt korszerűsítése;
2. Zsókavár utca 6. sz. alatti 72 lakásos lakóépület indokolt korszerűsítése;
3. Zsókavár utca 12-22. sz. alatti 256 lakásos lakóépület indokolt korszerűsítése;
4. Árendás köz 4-6. sz. alatti kerületi önkormányzati intézmény (Hartyán Nevelési-Oktatási Központhoz tartozó Árendás Óvoda és Ovisuli) korszerűsítése, felújítása;
5. Zsókavár utca 32-38. sz. alatti 172 lakásos lakóépület indokolt korszerűsítése;
6. Zsókavár utca 28. sz. alatti lakóépület indokolt korszerűsítése a Spirál üzletházhoz tartozó kereskedelmi egységek nélkül;
7. Közterület és zöldterület fejlesztése, rendezése
A bevont társasházak a rájuk eső, kötelező önerőt vállalták.
Így az előzetes becslés alapján megállapított bruttó 552 millió Ft költség alapján számolt 138,3 millió Ft önrész megoszlik az önkormányzat és a felújítandó társasházak között 94,8 millió Ft és 43,5 millió Ft arányban.
A képviselő-testület úgy döntött, hogy indul a szociális városrehabilitációra kiírt, KMOP-2009-5.1.1/C kódszámú pályázaton a Zsókavár utcai akcióterület II. ütemének a tervezés során meghatározott, fent ismertetett projektjeivel, illetve a pályázathoz kapcsolódóan előzetesen kinyilvánítja azon szándékát, hogy biztosítja a pályázati önrészt- mondta a polgármester.