Menu

Élet az utcán

2010.04.05.

Az elmúlt héten a polgármesteri hivatal Dísztermében egy olyan tanácskozásra került sor, melyen azokra a kérdésekre próbáltak a jelenlévők választ keresni, hogy vajon mit tehetnek az elhanyagolt, céltalan fiatalokért a civil szervezetek, a szociális munkások és az önkormányzatok.

A konferenciát Németh Angéla, a MOS Bizottság elnöke nyitotta meg.
-Egy évvel ezelőtt sikeresen csatlakoztunk a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretén belül meghirdetett „Gyermekek és fiatalok integrációs programjai” felhívás Ifjúságügyi komponenséhez. A pályázati anyagban egy új XV. kerületi Ifjúsági Információs Pont kialakítását vállaltuk, kiegészítve a program célcsoportjainak, valamint az érdeklődő szakembereknek rendezett szakmai és szabadidős programokkal. Másfél hónappal ezelőtt a Csokonai Művelődési Házban adtuk át az Ifjúsági Információs Pontot, és ugyanezen a napon szakmai kerekasztal beszélgetést tartottunk a kerületi pályázatban érintett szervezetek, intézmények részvételével.
Egy ilyen programelem a mai konferencia is, amely csatlakozik a Fióka tanácskozásához, amelyet minden évben itt a Polgármesteri Hivatalban tartanak.
Kerületünkben is előfordul, hogy gyerekek, fiatalok szabadidejükben (nemegyszer az iskola helyett is) az utcán „bandáznak”, csellengnek.
Összefüggésben van-e ez a jelenség a hajléktalansággal? Mit tehetnek a gyerekekkel foglalkozó szakemberek azért, hogy minden gyerek, fiatal megtalálja az érdeklődési körének megfelelő, s egyben hasznos szabadidő –eltöltési lehetőséget? Konferenciánkon neves előadók tolmácsolásában ezekkel a kérdéssekkel kívánunk foglalkozni.
A pályázatban egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a fiatalokat megszólítsuk, és tartalmas szórakozás lehetőségeit megismertessük velük. A legközelebbi program egy akció nap, amely a kerületi Majális programjaihoz kapcsolódik, és az egészséges életmódra és a sportolási lehetőségekre szeretné felhívni a fiatalok figyelmét- mondta Németh Angéla, majd szavait követően előadásokra került sor.
Juhász Rebeka, a Fióka Gyermek és Ifjúságjóléti Központ munkatársa esetismertetés keretében mutatott be egy fiatal családot, akik lakás nélkül maradtak. Az előadásból kiderült, hogyan lehetett a legrövidebb idő, három nap leforgása alatt végleges szállást találni a pénztelen, kilátástalan apának és a terhes feleségnek. Juhász Rebeka ismertette, hogy a többi hajléktalanokkal vagy gyermekvédelemmel foglalkozó szervezet milyen segítséget nyújtott ahhoz, hogy lakást, állást találjanak a fiataloknak.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke Vecsei Miklós, szociálpolitikus Hajléktalanság Magyarországon címmel tartott beszámolót. Az előadó arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy nagyon kevés hazánkban az olyan szociális bérlemény, ahová az önkormányzatok, vagy az állam beköltöztethetné a hajléktalanná vált embereket. Véleménye szerint a hajléktalanság megelőzésére kellene a hangsúlyt helyezni a szociális programokban. Az otthon- és munkahelyteremtéssel, közösségi programokkal elkerülhető vagy legalább mérsékelhető a hajléktalanság kialakulása. Az előadó kitért arra, hogy érzékenyíteni kellene a társadalmat a szegénység iránt.
Dr. Dúll Andrea környezetpszichológus Fiatalok a lakótelepen: a lakótelepi szocializáció szociálpszichológiája címmel tartotta meg előadását. A beszámolóból kiderült, hogy a lakótelepek környezete, struktúrája, a lakások egyhangú kialakítása miatt a deviancia kialakulására igen nagy az esély a telepeken. Ebben közrejátszik az is, hogy a lakásokon kívül minden, például a parkok, a lépcsőházak közösek, így tehát senki sem érzi a magáénak. A telepeken szegregálódnak az emberek, kialakul a lakótelep-mentalitás és a lakótelepeken élőknél gyakoribb az élettel való elégedetlenség.
Szabó András, a KAPOCS Ifjúsági Önsegítő Szolgálat Alapítvány munkatársa bemutatta a KAPOCS 18 éve tartó munkáját. Előadásban kitért arra, hogy deviánsan viselkedő, bajban levő fiatalokat próbálnak elérni a módszereikkel. Az alapítvány felkínálja a lehetőséget a gyerekeknek a kapcsolattartásra, a segítő találkozásokra, önkéntes, segítő fiatalokat képeznek. Megadják az önképzés lehetőségét, továbbá alternatívát próbálnak adni a kényszeres cselekvések ellensúlyozására.
A fiatalkorú bűnözés és az utca címmel Varga Gábor rendőrhadnagy, a BRFK Gyermek- és Ifjúságvédelmi Osztályának munkatársa tartott előadást. A szakember bemutatta a rendőrség felépítését, az osztály rendőrségen belüli elhelyezkedését és ismertette a gyermekjóléti szolgálattal való kapcsolatukat is. A beszámolójából kiderült, hogy nem ritka a 10-11 éves bűnelkövető sem a fővárosban. A megelőzés és a felderítés miatt a rendőrség és a gyermekotthonok igazgatói szoros kapcsolatot tartanak, egy hónapban egyszer személyesen vagy telefonon informálják egymást. Az információcseréken kívül az igazgatók a rendőrség munkatársainak járőrözésében is részt vesznek, amelynek keretében megpróbálják felkutatni és visszavinni az otthonokba a csellengő, hajléktalan fiatalokat.