Menu

Mennyire lyukas a szociális hálónk?

2010.04.04.

Az Együtt Újpalotáért Egyesület „Mennyire lyukas a szociális hálónk?” címmel április elsején lakossági fórumot rendezett. A program keretében kötetlen, őszinte beszélgetésre invitálták a szervezők a kerületrész lakosságát, és az Önkormányzat e témában jártas szakembereit. Az ott történtekről Valló Péter, az egyesület elnöke számolt be.

-A rendezvényt nyitó mondataimban elmondtam, hogy azért szerveztük meg ezt a fórumot, mert a személyes tapasztalataim, és a lakosságtól kapott kérdésekből azt a következtetést vontak le, hogy hihetetlenül nagy a lakosság tájékozatlansága az Önkormányzat szociális kötelezettségeinek teljesítéséről valamint az egyéni problémák jelentkezésekor saját lehetőségeiről.
Az egyesület által előzetesen összegyűjtött kérdések alapján Király Csaba, a területért felelős alpolgármester, Kovácsné Márkus Éva, a Szociális és
Egészségügyi Osztály vezetője és Péterfi Mária a kerületi Családsegítő
Szolgálat munkatársa tartott tájékoztatót.
Az osztályvezető asszony elmondta, hogy az Önkormányzat az éves
költségvetésének 10-12%-át fordítja a kötelező- és önként vállalt feladatok finanszírozására, amelyek természetesen magukban foglalják a
kerület szociális és egészségügyi hálózatának, valamint az egyéni segélyek,
támogatások stb. költségeit. Elmondta, hogy a segélyért, támogatásért
folyamodók az esetek többségében sajnos, már csak akkor fordulnak az
Önkormányzathoz, amikor az már nem tud segíteni, csak enyhíteni tudja a problémákat (pl.: több százezres, milliós adósság felhalmozás esetén). Felhívta a figyelmet arra, hogy az érintettek már a problémák észlelésekor vagy lehetőleg még előtte forduljanak segítségért hozzájuk, mert akkor még esetleg található megoldás. Kovácsné Márkus Éva egyúttal bemutatta az Önkormányzat által összeállított „Szociális Kalauz” című kiadványukat, amely tartalmazza mindazon lehetőségeket és feltételeket, amelyeket a rászorulók igénybe vehetnek.
Király Csaba alpolgármester tájékoztatójában részletesen válaszolt a feltett kérdésekre: például arra, hogy azért nem lehet a kerületnek kórháza, mert azt sem az egészségügyi kormányzat, sem a főváros nem támogatja, az Önkormányzat pedig törvényileg nem létesíthet kórházat. Továbbá nem lehet ügyeletes gyógyszertára, mert a kerület erre központilag nem lett
kijelölve, és a kerületben működő 16 privát gyógyszertár által támasztott –
talán egy kicsi „irreális” – költségeket az Önkormányzat nem tudta vállalni.
Péterfi Mária mindezek után a Családsegítő Szolgálat tevékenységéről és lehetőségeiről tájékoztatta a jelenlévőket. Ő is elmondta, hogy az esetek többségében a hozzájuk fordulók már csak akkor jönnek, amikor szinte
lehetetlen rajtuk segíteni (pl.: több százezres, milliós adósság felhalmozása esetén), pedig, ha időben jeleznék a problémát, könnyebben lehetne orvosolni.
A tájékoztatók után a jelenlévők tehették fel egyéni kérdéseiket, amelyekre a kapott válaszokat a kérdezők elfogadták.
A közösséget érintő kérdésre, miszerint a felújítása után a Zsókavár utcai rendelőben lesz-e laboratórium illetve visszaállítják-e véradó szobát, amely most más funkciót lát el – ugyanis a laboratóriumra, illetve a háziorvosi vérvételre és a központi laborálásra a cukorbetegeknek és más akut betegségben szenvedőknek lenne nagy szüksége – Király Csaba válaszolt. Az alpolgármester elmondta, hogy most csak teljes felújítás és nem funkcióbővítés történik. A néhai véradó szoba kérdésére most nem tudott válaszolni, de megígérte, hogy ennek utána fog nézni.
A fórum végén megköszöntem a megjelenteknek az aktivitását, az előadásokat és az adott válaszok magas színvonalát, valamint az Önkormányzat és a Banco Popolare Hungary támogatását, amely nélkül a fórum nem jöhetett volna létre. Egyúttal elmondtam azt is, hogy az egyesületünk minden újpalotai ház gondnokságára el kívánja juttatni az Önkormányzat „Szociális Kalauz” című kiadványát, ezzel is növelve a lakosság ez irányú tájékoztatását- zárta a beszámolót Valló Péter.