Menu

Zajvédőfal épül

2010.04.01.

Március elején kezdődött, és szeptemberig közel 21.000 négyzetméter felületű, több mint 4700 méter hosszú zajvédőfal épül az M3-as autópálya budapesti bevezető szakasza mentén, valamint a XIV. és a XV. kerületekben 850 lakást látnak el passzív zajvédelemmel.

A beruházás teljes költsége 1,633 milliárd Ft, melyből az EGT Finanszírozási Mechanizmus az úgynevezett norvég alapból 795 millió Ft támogatást adott.
Az eltelt néhány hétben már jól láthatóvá vált a 3-5 méter magasságú fal építése, ami egy-, illetve két oldalon elnyelő fabetonból, illetve átlátszó elemekből áll majd. Emellett a beruházás részeként 850 lakás nyílászáróit javítják, illetve cserélik ki a zajszint csökkentése érdekében. A projekt tervezői előzetesen akusztikai tervet készítettek, és ez alapján meghatározták, hogy mely házak azok, amelyek leginkább ki vannak téve a zajártalomnak. A lakások felújítása lassabban fog történni, mint a fal megépítése, ezért a teljes projekt várhatóan decemberben fejeződik majd be.
A beruházás folyamatáról március 30-án Hajdu László országgyűlési képviselő, kerületünk polgármestere, dr. Demszky Gábor Budapest főpolgármestere személyesen is meggyőződött. Weinek Leonárd Zugló polgármestere azonban nem tudott jelen lenni ezen a tájékoztatón, miután éppen a sajtótájékoztató ideje alatt épp a kerületi képviselő-testület rendkívüli ülést tartott a költségvetés elfogadása érdekében.
Amint a főpolgármester, dr. Demszky Gábor a tájékoztatón elmondta, a 70-80-as évek várostervezői éket vágtak a lakótelepek közé.
-Az M3-as autópályával, illetve az ahhoz kapcsolódó bevezető szakasszal a Kelet-Magyarországról, illetve az agglomerációból érkező autóforgalom számára tették egyszerűvé a városba történő bejutást. Ezt a célt sikerült elérniük a tervezőknek, ugyanakkor mindjárt egy másik probléma is kialakult: az út mentén élőkre óriási zajterhelés hárult. A főváros a 90-es évek elejétől tervezi ennek a problémának az orvoslását. Erre azonban csak tavaly, illetve idén nyílt lehetőségünk. A norvég alapból a XIV és a XV. kerületekkel összefogva közel 800 milliót kaptunk, amit nagyjából ugyanekkora összeggel kellett kiegészítenünk a főváros költségvetéséből.
A főpolgármester mindehhez hozzátette, hogy jelenleg párhuzamosan 26 beruházás zajlik a fővárosban, amelyhez körülbelül 130 milliárd forintnyi uniós támogatást sikerült már eddig lehívni, majd elmondta, hogy tavaly elkészült a főváros digitális zajtérképe. Ennek segítségével a jövőben elkerülhetők lesznek az ilyen problémák, és a fontos beruházásoknál minden esetben figyelembe veszik majd az ott élők zajterhelését is.
-Jó lett volna már 5-10 évvel ezelőtt ennek a falnak az elkészültét ünnepelni. Ha a tervezettnél lassabban is, de végre eljutottunk ide. Örömmel látom, hogy a zuglói oldalon már gőzerővel zajlik a beruházás. Ugyanakkor csak sajnálni tudom, hogy a XV. kerületben nem volt közmegegyezés a tervek készítésekor, ennek köszönhetően mindössze a sztráda egyik oldalán készülhet majd el a zajvédő fal. Úgy vélem, ennek ellenére ez most a legfontosabb környezetvédelmi beruházás Budapesten- tette hozzá az elhangzottakhoz Hajdu László polgármester.