Menu

Napkollektor és hőszívattyú

2010.03.26.

A Szilas park közepén áll egy kazánház, amely a környéken található lakások hőellátását szolgáltatja. Azonban most már sokkal energiatakarékosabban, környezetkímélőbben, mint a korábbiakban.

A történethez tartozik, hogy a Szentmihályi úti egykori szovjet laktanya megmaradt épületei közül a tiszti lakótelep és a kazánház került önkormányzati tulajdonba. A telekalakítások és közművesítés után, a kerület önkormányzata a kazánház és egy lakóépület (Szilas park 5-7.) kivételével értékesítette az épületeket, a kazánház és azt a lakóépületekkel összekötő táv-hőellátó rendszer üzemeltetésére pedig 1998-ban – eredményes közbeszerzési eljárás lefolytatásával – tíz éves időtartamra szóló szerződést kötött.
A szerződés időtartamának lejártával – a hatályos jogszabályok szerint – új közbeszerzési eljárás eredményeként lehetett üzemeltetési szerződést kötni. Az eljárás nyertese a korábbi üzemeltető Dalkia Energia Zrt. volt, amely újabb tíz éves időtartamra szerzett jogosultságot a lakótelep hőszolgáltatására. A közbeszerzési eljárásban bírálati szempont volt, a földgáz tüzelésű rendszer alternatív energiaforrásokkal (napenergia, hőszivattyú) való kiegészítése.
Az üzemeltető ennek a kötelezettségének tett eleget, a kazánház tetején elhelyezett napkollektor telepnek, és egy levegő-víz hőszivattyúnak a rendszerbe történt bekapcsolásával.
A rendszer ünnepélyes átadására március 23-án került sor, melyen részt vett Hajdu László polgármester, országgyűlési képviselő mellett Gyurcsánszky János alpolgármester, Németh Tibor a Városüzemeltetési Osztály vezetője, több önkormányzati képviselő, valamint a Dalkia Energia Zrt. vezérigazgatója Gérard Bourland, üzemeltetési vezetője Ódor Károly, és a cég több munkatársa.
Miután a házigazdáknak szeretett volna Gérard Bourland úr kedveskedni, így magyarul mondta el köszöntő gondolatait, majd Ódor Károly mutatta be a kazánépületet, az itt működő berendezéseket, majd az érdeklődők a kazánház tetejére is felmehettek, ahol a 44 egységből álló, összesen 100 m2 kollektor felülettel rendelkező napkollektor telep található, amely a használati meleg víz előállításában kap szerepet, naponta mintegy 5-7000 l meleg víz biztosításával.
Ódor Károly az érdeklődőknek elmondta, hogy a levegő-víz hőszivattyú, a külső levegő hőtartalmát hasznosítja a hőszolgáltató rendszer számára. Nyáron napi 5-7 m3 melegvízet tudnak így előállítani, míg télen is a szűrt fényt képes feldolgozni. Nyáron a napkollektor segítségével a melegvíz felhasználás 30%-át lesz képes előállítani, de természetesen emellett még a gázüzem is megmarad. A berendezések éves viszonylatban a lakótelep hőigényének 2-4%-át, nyári időszakban 10%-át képesek fedezni, csökkentve ezzel a földgáztüzeléssel járó szén-dioxid kibocsátást.
A kazánházban tett sétát követően az önkormányzat, a Dalkia Energia Zrt., valamint a sajtó képviselői az AsiaCenterbe vonultak át, ahol kötetlen formában folyt a beruházás részletes ismertetését követően a beszélgetés.
Ódor Károly itt elmondta, hogy a megújuló energiaforrások használatával évente 15,7 tonnával csökken a CO-kibocsátás a lakótelep környékén..
-A Dalkia Energia Zrt. nyertes pályázatában megadott műszaki megoldásban a hagyományosnak számító gáz energiaforráson kívül alternatív energiaforrásként napenergia szerepelt. A beruházás 2009 szeptemberére készült el. A Soltec márkájú vákuumcsöves napkollektorok kimagaslóan hosszú élettartamát és teljesítményét a borszilikát kettős üvegcsövek, valamint a vákuum szavatolja. Tartós konstrukció, ami a szabványoknak megfelelően a 25 mm-es jégesőnek is ellenáll. A fenti rendszeren kívül beépítésre került egy 65 kW hőteljesítményű hőszivattyús berendezés is. Ez levegő-víz hőszivattyú, amelynek működése során a külső levegőből vonja el a hőmennyiséget, és azt a melegvízzel működő belső fűtési rendszernek adja át. Ennek a rendszernek az a sajátossága, hogy működési hőmérséklet-tartománya korlátozott, a hatásfok függ a külső hőmérséklettől, azaz minél melegebb az idő, annál gazdaságosabb a működése.
Miután a központi hőellátó rendszer kazánháza a lakótelepen, tehát közvetlenül a lakókörnyezetben helyezkedik el, ezért kiemelten fontosak a vonatkozó környezetvédelmi szempontok is: a napenergia és a hőszivattyú használatával csökken a földgáz felhasználásból származó széndioxid kibocsátás is. A felszerelt napkollektorokkal évente 12,9, míg a hőszivattyúval 2,8 tonnával kevesebb a CCh-kibocsátás.
A távhőellátó rendszereknél a hatásfok, a költség és a környezetvédelem folyamatosan napirenden lévő kérdések, melyeket mind az Önkormányzat, mind a Dalkia Energia szem előtt tart. Ez alapján, a kivitelezés után a Szilas Park kazánházában további fejlesztésként a keringtető szivattyúkat frekvenciaváltós hajtásszabályozással látták el. Ennek eredményként csökkent a villamos energia felhasználás, így a beruházással részben sikerült kompenzálni a villamos energia árak növekedését.
A lakók kényelme és megelégedése érdekében a rendszer fő berendezései bekötésre kerültek a szolgáltató Dalkia Energia Zrt. központi távfelügyeleti rendszerébe, online üzemmódban, így a rendszert felügyelő 24 órás diszpécserszolgálat segítségével gyors üzemzavar- és hibaelhárítás válik lehetővé.
Összességében elmondható, hogy az új rendszernek köszönhetően a Szilas Park lakótelepen megnőtt a távhőszolgáltatás megbízhatósága és hatásfoka, kiemelt szerephez jutott a környezetvédelem és a tudatos fogyasztói megtakarítás, továbbá megvalósult az orosz gáztól való részleges függetlenedés. A Dalkia Energia Zrt. számára a Szilas Parkban kialakított, megújuló energiaforrásokat is hasznosító projekt mérföldkőnek számít a társaság stratégiai célja, a megújuló energiaforrások minél szélesebb körű hasznosítása, a környezettudatos működés jegyében- hangzott el, melyhez Hajdu László polgármester tett hozzá néhány gondolatot. Elmondta, hogy érdemes tudni, az erőművek üzemeltetése a fővárosban nem az önkormányzatok feladata. A kerület csupán megörökölte a szovjet laktanyát és vele együtt a kazánházat is. Amikor a szovjetek elhagyták a területet, akkor a kerülethez került a kazánház, amely pályázat útján üzemeltetésre átadta a korábban Prométheus nevű cégnek. A munka sikerességét bizonyítja, hogy a jogutód Dalkia cég most ismét elnyerte tíz évre a kazánház üzemeltetését.
-További sok sikert kívánok munkájukhoz!- mondta a polgármester.