Menu

A környezetvédelem fontossága
(képes beszámoló a cikk végén)

2010.03.24.

Nemrégiben a XV. kerületi Polgármesteri Hivatal adott otthont az „Önkormányzatok és környezeti konfliktusok – a szabályozási rendszer tükrében” című környezetvédelmi konferenciának, melyet az Magyar Környezetvédelmi Egyesület szervezett. A konferenciát Hajdu László polgármester, országgyűlési képviselő nyitotta meg.

Az egyesület éppen 12 évvel ezelőtt alakult. A tagság legfőbb célja a környezetvédelem társadalmasítása, valamint a környezeti nevelés és a szemléletformálás. Rendszeresen szerveznek olyan programokat, ahol a környezet- és természetvédelem területén lehetőséget teremtenek a diák- és ifjúsági közösségek tapasztalatcseréjére. Miután céljaik között az is szerepel, hogy az önkormányzati munkatársak is megismerjék a környezetvédelemmel összefüggő kérdéseket, így konferenciát szerveztek számukra.
Dr. Harmati Béla MKvE tiszteletbeli elnöke, nyugalmazott evangélikus püspök „Egyetemes társadalmi felelősségvállalás” címmel a tartott tájékoztatót, amelynek során hangsúlyozta, hogy a környezetvédelem mindannyiunk ügye. A környezetvédelem fontosságát tanítani kell és tudatosan kell, hogy védjük a környezetünket. Ezt követően Vissy Károly meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat szakmai tanácsadója, az MKvE választmányi tagja az „Az időjá-rás-előrejelzés szerepe a változó éghajlati viszonyok között”című előadásában többek között kitért arra, hogy klímaváltozást sokáig nem ismerték el, sőt tagadták létét. Ma már teljesen másként gondolkodnak erről az emberek, nincs olyan földlakó, aki nem hallott volna a jelenségről és ne ismerné valamelyest a következményeit.
Dr. Teszár László, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztos Hivatalának főosztályvezető-helyettese „Az Önkormányzatokkal összefüggő környezeti konfliktusok a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztos Hivatalának ügyei tükrében” című ismertetőjében többek között hangsúlyozta, hogy a soha ne a tiltások mentén haladjon a környezetvédelem. Az ügynek kizárólag akkor lehet megnyerni a jövő generációját, ha pozitív példát mutatunk előttük. Dr. Simonyi Péter környezetvédelmi szakértő „A Parlament eredményei a fenntartható fejlődés, a környezetvédelem megvalósításában” című előadásában, arra hívta fel a figyelmet, hogy tudatosan védjük a környezetet. A környezetvédelem az maga az ember védelme is egyben. Előadásában felsorolta azokat a szervezeteket, stratégiákat, amelyeket a környezet védelme érdekében hoztak létre. Dr. Pump Judit, környezetvédelmi szakjogász, egyetemi oktató magyar népmesével kezdte a „Társadalmi részvétel a döntésekben a hulladékgazdálkodás területén” című beszámolóját. A felolvasással azt akarta érzékeltetni, hogy a társadalom és a hatalom hogyan viszonyul-hat egymáshoz többek között a környezetvédelem kapcsán, milyen jogosultságai lehetnek az egyes szereplőknek. A tanácskozás végén Pásztori Béla, Veresegyház polgármestere kapott szót, aki a „Veresegyház és környéke: környezetvédelem, fejlesztések (kistérségi összefogás) címmel tartotta meg expozéját. A polgármester kifejtette, hogyan oldották meg nyolc településen a vízgazdálkodási, hulladékkezelési és zöldfelület-fejlesztési kérdéseket a kistérségi össze-fogás keretében.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló