Menu

A HUHÁ-ban jártunk

2010.03.11.

Az elmúlt héten ötödik alkalommal volt családi környezetvédelmi nap a hulladékhasznosító műben, melyen az érdeklődők többek között választ kaphattak olyan kérdésre is, hogy vajon hogyan történik a hulladékhasznosítás úgy, hogy a levegő minél kevesebb szennyeződés kerüljön, illetve, hogy hova kerül a hasznosított energia.

A HUHÁ-ban tett látogatásra az érdeklődőket Kiss Péter országgyűlési képviselő, Hajdu László polgármester, országgyűlési képviselő, Hetyei László önkormányzati képviselő is elkísérte. Az égetőmű bejárása előtt előadást a helyszínen Sámson László, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. hasznosító művének igazgatója a létesítmény működéséről tartott előadást. Elmondta, hogy Európában összesen 400 égetőművet üzemeltetnek, ám az egyetlen magyarországi hulladékhasznosító műve a teljesítményét tekintve az első 20 között található. A Mélyfúró utcai műben a fővárosi hulladék, szemét 60 százalékát égetik el, a többit pedig az FKF Zrt. lerakóira szállítják. Így évente közel 400 ezer tonna hulladékot égetnek el, amit ha kihordanának a Margitszigetre, akkor 30-35 méter magas szeméthegyet lehetne építeni.
Elhangzott az is, hogy az égetőműben összesen száznyolcvan ember dolgozik négy műszakban, és naponta kétszer érkeznek a hulladékszállító autó a városban keletkező szeméttel. Az öt évvel ezelőtt beépített füstgáztisztító berendezésről Sámson László elmondta, hogy a legjobb rendszer az égetőből távozó füstgáz tisztítására. A berendezés hatékonyságát évente négy alkalommal ellenőrzik és mindig jóval a megengedett határérték alatt mérik a különböző anyagok kibocsátásának mennyiségét.
A füstgáztisztító berendezés beépítésén kívül kazánrekonstrukciókat is végeztek az égetőben a 2005-ben befejezett nagyrekonstrukció során. A kazánok átépítésével a berendezések teljesítményét, az égetés hatékonyságát növelték. A berendezések beépítésén és átépítésén kívül látogatói központot is létesítettek a beruházás keretében.
Amint elhangzott, a villamos energiával 120 ezer lakás áramellátásához, a megtermelt hőmennyiséggel pedig 20 ezer otthon melegvíz-előállításához és fűtéséhez járul hozzá a hulladékhasznosító.