Menu

Emléktábla az 50 éves iskolán

2010.02.27.

Ötven éves a Czabán Általános Iskola. Az évforduló alkalmából február 16-án ünnepélyes keretek között emléktábla került az oktatási intézmény falára.
A megemlékezés jó alkalmat adott arra is, hogy a névadó emlékét megidézzék a jelenlévők.

Czabán Samuról érdemes tudni, hogy Rozsnyón született 1878. február 17-én és Nagyszőllősön temették el 1942. december 16-án. Az iskola névadója a századforduló után kibontakozó szocialista tanítómozgalom egyik vezető alakjaként vált ismertté. Tanítói oklevelét 1897-ben Eperjesen szerezte, majd több helyen például Miaván, Nagyszénáson tanítóskodott. Az Állami Tanítók Országos Egyesülete 1912-ben választotta elnökévé. Politikai pályafutása akkor vette kezdetét, amikor belépett a szociáldemokrata pártba és programjában követelte többek között a felekezeti és községi iskolák államosítását. Izgatás vádjával 1914-ben elbocsátották állásából és ezt követően Budapestre költözött, ahol óradíjas tanárként dolgozott. Az 1918-as októberi polgári forradalom kitörésekor a közoktatásügyi minisztériumban kapott állást. A forradalom után, 1921-ben Csehszlovákiába emigrált és Beregszászon telepedett le. A tanításon kívül 1933-tól 1936-ig szerkesztette az Új Korszak című antifasiszta tanügyi lapot és Samu bácsi álnéven a Jó Barátom Kis könyvtárának összeállítása is a nevéhez fűződik.
Ugyanígy érdemes feleleveníteni az ötvenéves intézmény elmúlt évtizedeit is néhány szóban. Az alapításáról érdemes tudni, hogy az 1950-es évek közepén vetették fel egy új iskola építésének lehetőségét a mostani Széchenyi téren a vályogházak helyén. Az épület helyét a városháza közvetlen közelében, az ősi települési magot képező Öregfalu és a később keletkezett Újfalu határvonalán jelölték ki az akkor Liba térnek nevezett közterületen. Az építkezést végül 1958 októberében kezdték el és az 1959-es tanévkezdésre elkészültek az épülettel. Az intézmény első igazgatója Varga Mihály, aki kerületünk díszpolgára is egyben. Varga Mihály 1986-ig állt az intézmény élén, őt Wittmann Tivadarné követte, aki 1991-ig dolgozott az iskolában. Az intézmény mostani vezetője Varga László 1991-től igazgatóként és 1999-től pedig elnök-igazgatóként tevékenykedik a Czabánban.
Az iskolát 1978-ban bővítették, akkor építették meg az új északi épületszárnyat. Az intézmény konditermét, az iskolaudvarán levő kerékpártárolót 1993-ban létesítették és ekkor került sor a játszótér átalakítására, valamint az udvari kosárlabdapálya aszfaltozására. Az elmúlt években iskolai könyvtárat alakítottak ki, majd stúdiószertár építettek.
Az intézmény 1995. szeptember 29-én vette fel a Czabán Samu nevet. A napköziseknek kialakított játszóudvart 1998-ban adták át. Rá egy évre elkezdte működését a Czabán Nevelési – Oktatási Központ. Az intézmény a Czabán Általános Iskola és Óvoda nevet 2001-ben vette fel. Két év múlva az iskolához csatolták a Klapka utcai óvodát. Az elmúlt néhány évben sem állt le a fejlesztés, ugyanis a fejlesztőpedagógusoknak foglalkoztató szobákat alakítottak ki 2007-ben. A fenntartó XV. kerületi önkormányzat 2008-ban a REAC Sportiskola és a Czabán iskola együttműködése révén elindította a közoktatási típusú sportiskolai osztályt. Ezzel párhuzamosan az emelt szintű angol osztály első évfolyamos hallgatói is elkezdhették tanulmányikat.
Az ünnepélyes táblaavatáson az iskola diákjai és pedagógusai adtak zenés, verses műsort, majd Hajdu László polgármester köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Szólt arról, hogy a 2009. szeptemberében az 50. tanévét kezdő iskola alapításától kezdve megőrizte névadója szellemiségét. Az itt tanítók mindenkor az éppen aktuális modern pedagógiai irányokat és eszközöket alkalmazhatták a fejlesztés érdekében.
A névadóról megemlékezve Hajdu László elmondta, hogy Czabán Samu pedagógusként, néptanítóként dolgozott a kerületben és munkássága során sokat tett a városrész oktatásának fejlesztéséért.
A megemlékezés végén Varga László, a Czabán iskola elnök-igazgatója és Hajdu László polgármester leplezte le az emléktáblát. Az önkormányzat nevében a polgármester mellett Németh Angéla, a MOS bizottság elnöke és dr. Hetyei László képviselő helyezték el a megemlékezés koszorúját. Az iskola nevében pedig két koszorú került a tábla alá: a hajdani pedagógusok és a korábbi Czabános diákok, akik jelenleg pedagógusként dolgoznak az iskolában helyezték el koszorújukat.