Menu

Kiemelkedő munkát végeztek

2010.02.17.

Amint a honlap olvasói is értesültek már róla, az elmúlt héten csütörtökön este ágyneműk, paplanok gyártásával foglalkozó üzem gyulladt ki a Szántóföld úton, majd a tűz következtében a több ezer négyzetméteres épület teteje beomlott.

Több mint száz tűzoltó másfél órán át küzdött a lángokkal. Ennek következtében sikerült megakadályozniuk, hogy az épület egyik végében lévő irodarészre a tűz átterjedjen. A tűzoltás folyamán vízágyúkat is bevetettek. Szerencsére személyi sérülés nem történt. A Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság Veszélyhelyzeti Felderítő Szolgálata folyamatosan méréseket végzett, ennek alapján a lakosságra veszélyt jelentő mérgező anyag nem került a levegőbe.
A tűzoltás folyamán a tűzoltóság, a polgári védelem munkatársai áldozatkész munkát végeztek. Hajdu László polgármester és Dr. Nagy Antal jegyző a kerületi önkormányzat képviselő-testülete és a polgármesteri hivatal vezetése nevében a mai napon a IV. kerületben található Tűzőrség épületében köszönetet mondott a Szántóföld úton keletkezett tűzesetnél végzett kiemelkedő szakmai tevékenységéért és áldozatkész munkájáért az alábbi munkatársaknak:
Rácz József, Hajdú László, Tóth István tűzoltó főtörzsőrmestereknek, Antus Krisztián, Kőcs Rajmund, Lőrincz Zoltán, Racskó Kristóf tűzoltó őrmestereknek, Demény Tamás, Horváth Zoltán, Kiss Sándor tűzoltó törzsőrmestereknek.
A jegyző külön megköszönte a munkáját Ceglédi Zsolt pv. Alezredesnek, a Polgári Védelem kerületi parancsnokának és Füredi Antal tűzoltó őrnagynak, az Észak-pesti Tűzoltási és Mentési Parancsnokság vezetőjének.
-Önkormányzatunk hosszú ideje együttműködik és támogatja az újpesti tűzőrséget. Az itteni állomány ugyanis fontos szerepet tölt be a XV. kerület tűzvédelmében- mondta dr. Nagy Antal jegyző.
– A szolgálat parancsnok, Gyurkó Ferenc tűzoltó zászlós távolsági felderítés alapján (ahogy a lángokat távolról meglátta) már menet közben a legmagasabb 5-ös riasztási fokozatot rendelte el – mondta Füredi Antal tűzoltó őrnagy, régióparancsnok. – Ez azt jelentette, hogy a főváros teljes területéről összesen 35 gépjárművet és közel 120 tűzoltót vezényeltek a helyszínre. Az oltást megnehezítette, hogy a hő hatására beomlott a csarnok teteje, így a tűzoltóknak az ablakokon keresztül kellett a tetőszerkezet romjai alatt izzó gócpontokat eloltaniuk. A rendőrség Kerepesi úti objektumából egy vízágyú ment a helyszínre, amely 9600 liter vizet szállított, és a vízkészlet növelése érdekében a Fővárosi Közterület-fenntartó locsolóautóit is riasztották.
A tűz keletkezésének vizsgálata valószínűleg több hétig is eltart majd. Az biztos, hogy a csarnokban minden a lángok martalékává vált. Az épületben paplanok, párnák és az ezek töltéséhez szükséges anyagok kaptak lángra. Az első becslések alapján a tűzben milliárdos kár keletkezett. A tűzoltók mindent megtettek a károk mérséklésére, megfeszített munkájuk eredményeképpen sikerült megmenteniük a raktár mellett egy kétszintes irodaépületet, illetve a csarnok északi oldalán álló vegyi raktárat is megóvták a tűztől. Ha ez nem sikerült volna, akkor az a környék lakosságát is veszélyeztette volna.